Διέσωσαν αρκουδίτσα που είχε εγκλωβιστεί σε δεξαμενή νερού στην Ήπειρο

Με μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής που έφτιαξαν μέλη φιλοζωικών και άλλων τοπικών οργανώσεων σώθηκε αρκουδίτσα που είχε παγιδευτεί σε δεξαμενή νερού.

Διέσωσαν αρκουδίτσα που είχε εγκλωβιστεί σε δεξαμενή νερού στην Ήπειρο

Στην πιο ευχάριστη είδηση που θα διαβάσεις σήμερα, μέλη φιλοζωικών και άλλων τοπικών οργανώσεων κατάφεραν να βοηθήσουν νεαρή αρκούδα να δραπετεύσει από δεξαμενή νερού στην οποία είχε παγιδευτεί. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Μεταμόρφωσης του δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Κάτοικοι του χωριού ειδοποίησαν για την εγκλωβισμένη αρκούδα τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Δασαρχείο Ιωαννίνων και την περιβαλλοντική οργάνωσης Καλλιστώ, στελέχη των οποίων, μαζί με εξειδικευμένο κτηνίατρο, έσπευσαν στο σημείο.

Εκεί διαπίστωσαν ότι η ομβροδεξαμενή ήταν γεμάτη νερό σχεδόν στο ύψος της αρκούδας, που ήταν καταπονημένη και κολυμπούσε, μάταια, για να μπορέσει να βρει διέξοδο διαφυγής. Για τον απεγκλωβισμό της, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης άδειασε τη δεξαμενή και κατασκεύασε με ξύλα μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής, την οποία χρησιμοποίησε η νεαρή αρκούδα για να διαφύγει και να επιστρέψει στον βιότοπό της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια οι δύο οργανώσεις, «στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Καλλιστώ το έργο LIFE ARCPROM, που στόχο έχει τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου στα Εθνικά Πάρκα Οροσειράς Ροδόπης, Πρεσπών, Β. Πίνδου (Ελλάδα) και Maiella (στην Ιταλία). Οι ανοιχτές ομβροδεξαμενές, ειδικά όταν η περίφραξή τους είναι ελλιπής ή κατεστραμμένη, αποτελούν δυνάμει κίνδυνο για το σύνολο της πανίδας. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος, η Καλλιστώ εργάζεται για την τροποποίηση των δεξαμενών νερού που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για τις αρκούδες, μέσα από το έργο Life Bear Smart Corridors».

Ολόκληρη η ανακοίνωση παρακάτω:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v