Morgan Midsummer: Η τέχνη της μοναδικότητας

Η Morgan Motor Company και η Pininfarina SpA δημιούργησαν το Midsummer, έναν ύμνο στη διαχρονική σιλουέτα των ευρωπαϊκών barchetta.

Morgan Midsummer: Η τέχνη της μοναδικότητας

Οι δύο από τους μακροβιότερους κατασκευαστές αμαξοστοιχιών στον κόσμο, χάρισαν στην αυτοκίνηση μια μοναδική κατασκευή, η οποία όμως θα έχει μόνο 50 ιδιοκτήτες.

Το ειδικό έργο της Morgan, το Midsummer επιδεικνύει την ευελιξία του σχεδιασμού της βρετανικής εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη σπάνια δεξιοτεχνία των τεχνιτών που σχηματίζουν κάθε στοιχείο του ξεχωριστού σώματος. Βασίζεται στην τελευταία πλατφόρμα CX-Generation Bonded Aluminium Platform της μάρκας και διαθέτει εξακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα και αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.

Αναμονή έως δέκα χρόνια

Η Morgan Motor Company Limited είναι μια βρετανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων που ανήκει στον ιταλικό επενδυτικό όμιλο Investindustrial. Ιδρύθηκε το 1910 από τον Henry Frederick Stanley Morgan. Η Morgan εδρεύει στο Malvern Link, μια περιοχή του Malvern και απασχολεί περίπου 220 άτομα. Η Morgan παράγει 850 αυτοκίνητα ετησίως, όλα συναρμολογημένα στο χέρι. Η λίστα αναμονής για ένα αυτοκίνητο είναι περίπου έξι μήνες, αλλά μερικές φορές έχει φτάσει και τα δέκα χρόνια.

Τα αυτοκίνητα Morgan είναι ασυνήθιστα καθώς το ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή τους εδώ και έναν αιώνα και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα για το πλαίσιο του κελύφους του αμαξώματος.

Πρωταγωνιστής το ξύλο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του Midsummer είναι η χρήση του ξύλου στο εξωτερικό του αμαξώματος. Ενώ το ξύλο είναι κοινός τόπος στα σπορ αυτοκίνητα της Morgan, ο ρόλος του παρέμεινε αποκλειστικά στο πλαίσιο του αμαξώματος κάθε οχήματος, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος με τα πάνελ αλουμινίου που πρέπει να διαμορφωθούν με το χέρι.

Αντλώντας έμπνευση από θαλάσσιες εφαρμογές, όμορφα σμιλεμένες ξύλινες κατασκευές περιβάλλουν την καμπίνα και δημιουργούν την απαραίτητη γραμμή ώμων. Σχηματισμένα στο χέρι χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας και ανθεκτικό ξύλο τικ, εκατοντάδες μεμονωμένες στρώσεις ξύλου ενώνονται μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν κάθε τμήμα. Επιλεγμένο με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, κάθε στρώμα τικ δεν έχει πάχος μεγαλύτερο από 0,6 χιλ.

Ξύλο τικ

Κάθε όχημα θα διαθέτει εννέα ξεχωριστά κατασκευασμένα τμήματα τικ, που χρειάζονται περισσότερες από 30 ώρες για να δημιουργηθούν επιδέξια και θα αξιοποιήσουν 83 τ.μ. βιώσιμης προέλευσης τικ. Πιο αξιοσημείωτα είναι οι κορυφές του ταμπλό, που διαθέτουν 126 στρώσεις από ξύλο τικ το καθένα και τα επάνω τμήματα της πόρτας που διαθέτουν 120 στρώσεις το καθένα. Η χρήση πολλαπλών στρώσεων σε αντίθεση με ένα μόνο κομμάτι ξύλου, προσθέτει αντοχή και ανθεκτικότητα, απαραίτητα για τα εκτεθειμένα στοιχεία.

Τα εκτεθειμένα ξύλινα τμήματα δεν είναι απλώς μια απόδειξη δεξιοτεχνίας, μια γιορτή των υλικών και ένα θαύμα σχεδιασμού, αλλά επαναλαμβάνουν επίσης την υψηλή μηχανική προσέγγιση που αναδύεται από τη Morgan.

Ανοιχτή barchetta

Η έμπνευση πίσω από το όνομα Midsummer είναι διπλή. Το πιο σημαντικό, ο όρος Μεσοκαλόκαιρο υποδηλώνει μια γιορτή της εποχής που παρέχει τις βέλτιστες καιρικές συνθήκες για να ζήσετε μια ανοιχτή barchetta. Η παρατήρηση του μέσου της εποχής είναι μια πρακτική που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, μια εποχή στο ημερολόγιο που αποτελεί το κεντρικό σημείο στο οποίο έχει αναδειχθεί μια πληθώρα παραδόσεων.

Μόλις 50 Midsummer θα παραχθούν, τα οποία έχουν πουληθεί σε επιλεγμένους οδηγούς κατά τη διάρκεια μιας σειράς αποκλειστικών συνεδριών προεπισκόπησης. Παραμένοντας κοντά στο έργο, κάθε οδηγός θα επωφεληθεί από την ατομική διαβούλευση με τους σχεδιαστές της Morgan για να βοηθήσει να προσαρμόσει το Midsummer του. Η παραγωγή ξεκινά το 2024, το 115ο έτος της Morgan, και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το πρώτο δημόσιο ντεμπούτο του Midsummer αναμένεται στο Goodwood Festival of Speed το 2024 (11-14 Ιουλίου).

 

Ετήσιο φεστιβάλ

Το Goodwood Festival of Speed είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ μηχανοκίνητου αθλητισμού που περιλαμβάνει σύγχρονα και ιστορικά αγωνιστικά οχήματα που συμμετέχουν σε αναρρίχηση σε λόφο και άλλες εκδηλώσεις, πραγματοποιείται στο Goodwood House, Δυτικό Σάσεξ, Αγγλία. Η διοργάνωση έχει προγραμματιστεί για να αποφευχθεί η σύμπτωση με τους αγώνες της Formula 1, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν μονοθέσια της F1 καθώς και αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από την ιστορία των αγώνων να σκαρφαλώνουν στο λόφο.

Τα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ, δεκάδες χιλιάδες παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ. Από το 2014 προσέλκυσε περίπου 100.000 επισκέπτες σε κάθε μία από τις τρεις ημέρες που διεξήχθη. Στη συνέχεια, η συμμετοχή περιορίστηκε στις 150.000.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v