Από 24.210 ευρώ το ανανεωμένο Toyota Yaris Cross

Με ισχυρότερο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας εξοπλίζεται το ανανεωνόμενο Toyota Yaris Cross.

Από 24.210 ευρώ το ανανεωμένο Toyota Yaris Cross

Στο ανανεωμένο μοντέλο, προστέθηκε το νέο αυτοφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα Hybrid 130 απόδοσης 130 ίππων, ενώ παραμένει στη γκάμα η αρχική υβριδική μονάδα Hybrid 115.

Το υβριδικό σύστημα 1.5 διαθέτει ένα νέο άξονα μετάδοσης κίνησης με μεγαλύτερο και ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια (MG1). Αυτό, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις στη μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU), προσφέρει αύξηση 12% στη συνολική απόδοση του συστήματος - από 116 ίππους σε 130 ίππους. Ταυτόχρονα, η ροπή του κινητήρα MG2 έχει αυξηθεί σε όλο το εύρος στροφών, με τη μέγιστη τιμή της να αυξάνεται κατά 30% από 141Nm σε 185 Nm.

Καλύτερη επιτάχυνση

Το αποτέλεσμα είναι η ταχύτερη επιτάχυνση, με τον χρόνο 0-100 χλμ./ώρα να μειώνεται κατά μισό δευτερόλεπτο φτάνοντας στα 10,7 ΄΄. Ο σχετικός χρόνος 80-120 χλμ./ώρα για μια τυπική προσπέραση, μειώνεται κατά 0,4΄΄ φτάνοντας στα 8,9 ΄΄. Όσον αφορά τις εκπομπές CO2, το νέο σύστημα κίνησης επιτυγχάνει τις καλύτερες τιμές στην κατηγορία του με εκπομπές 101-116 γραμ./χλμ. ενώ η κατανάλωση καυσίμου είναι 4,5-5,2 λίτρα/100χλμ. Οι αντίστοιχες τιμές για το Hybrid 115 είναι 101-115 γραμ./χλμ. και 4,5-5,1 λίτρα/100χλμ.

Η απόδοση θερμικού κινητήρα, του κινητήρα μετάδοσης κίνησης αλλά και της υβριδικής μπαταρίας έχει μεγιστοποιηθεί, το αυτοκίνητο διαθέτει μια πιο δυναμική αίσθηση και απόκριση.

Μικρότερη κατανάλωση ενέργειας

Η περαιτέρω βελτίωση της θερμικής απόδοσης του κινητήρα και η μείωση των απωλειών σε όλο το σύστημα μετάδοσης κίνησης μέσω του ακριβούς ελέγχου κάθε στοιχείου μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2 και βελτίωση της αυτονομίας του οχήματος.

Η αυξημένη απόδοση της υβριδικής μπαταρίας σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί σε χαμηλότερους ρυθμούς περιστροφής κατά την εκκίνηση του οχήματος και την επιτάχυνση. Η ενίσχυση της απόκρισης στην αρχική φάση της επιτάχυνσης σημαίνει ότι οι στροφές του κινητήρα, ο θόρυβος και η ταχύτητα του αυτοκινήτου αυξάνονται αρμονικά. Αυτό μειώνει συγχρόνως το φαινόμενο της απότομης αύξησης των στροφών και του θορύβου όσο η ταχύτητα αυξάνεται, το οποίο σχετίζεται με τα κιβώτια ταχυτήτων με συνεχώς μεταβαλλόμενες σχέσεις μετάδοσης (CVT).

Ρυθμίζει την ταχύτητα

Στα νέα χαρακτηριστικά που αφορούν την υβριδική τεχνολογία περιλαμβάνεται η λειτουργία Predictive Efficient Drive η οποία βοηθά την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση του αυτοκινήτου ανάλογα με τις αλλαγές στην κλίση του δρόμου. Επιπλέον, προβλέπει τη συμπεριφορά του οδηγού και μαθαίνει τις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στις διαδρομές που έχουν προγραμματιστεί στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου που βασίζεται στο cloud. Αυτό το ευφυές χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται από το υβριδικό σύστημα για αποτελεσματικότερη φόρτιση και εκφόρτιση της μπαταρίας, σύμφωνα με τις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες.

Αποτελεσματικότερη φόρτιση

Συλλέγει δεδομένα που σχετίζονται με την οδηγική συμπεριφορά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προβολή ενδείξεων στην οθόνη σχετικά με τοποθεσίες στη διαδρομή - "σημεία υποστήριξης επιβράδυνσης" – στις οποίες ο οδηγός μπορεί να αφήσει το γκάζι για να αυξήσει την αποδοτικότητα καυσίμου και ισχύος. Όταν ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το γκάζι, το «φρένο κινητήρα» αυξάνεται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ("εκτεταμένος έλεγχος αναγεννητικής πέδησης"), γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη φόρτιση της μπαταρίας.

Το άλλο χαρακτηριστικό του Predictive Efficient Drive είναι το Predictive State of Charge (SOC) Control, το οποίο λειτουργεί σε δυο επιλογές οδήγησης. Στο πρώτο, το Downhill SOC Control προβλέπει ότι το αυτοκίνητο προσεγγίζει μεγάλα κατηφορικά τμήματα επί της διαδρομής - αξιοποιώντας δεδομένα χάρτη - ώστε να μειώσει εκ των προτέρων τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας προκειμένου να μπορεί να ανακτηθεί περισσότερη ενέργεια. Στην δεύτερη περίπτωση, το Congestion SOC Control παρακολουθεί τις πληροφορίες κυκλοφορίας και όταν ανιχνευτεί κυκλοφοριακή συμφόρηση μπροστά, διατηρεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ώστε το όχημα να μπορεί να ταξιδεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αργά κινούμενη κυκλοφορία χωρίς να χρειάζεται να εκκινήσει ο κινητήρας.

Ποιότητα κύλισης

Διαθέτει νέα μέτρα που αναβαθμίζουν τα επίπεδα ηχομόνωσης και μειώνουν τα επίπεδα κραδασμών. Προσφέρει το πιο πρόσφατο πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect, τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3” που προσαρμόζεται στο ύφος οδήγησης και το νέο έξυπνο ψηφιακό κλειδί για χρήση μέσω smartphone. Εξοπλίζεται με σημαντικές αναβαθμίσεις στην απόδοση και τη λειτουργικότητα των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης Toyota T-Mate, συμπεριλαμβανομένης της 3ης γενιάς λειτουργιών ασφάλειας Toyota Safety Sense.

Ο τιμοκατάλογος του ανανεωμένου Toyota Yaris Cross ξεκινά από τα 24.210 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v