Η Βlue Solutions θα δημιουργήσει gigafactory μπαταριών στη Γαλλία

Η γαλλική εταιρεία δίνει βάση στην παραγωγή μιας νέας μπαταρίας στερεάς κατάστασης που θα φέρει την επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Βlue Solutions θα δημιουργήσει gigafactory μπαταριών στη Γαλλία

Η γαλλική εταιρεία Blue Solutions σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα gigafactory 2 αξίας δύο δισεκατομμυρίων στην ανατολική Γαλλία για την παραγωγή μιας νέας μπαταρίας στερεάς κατάστασης που θα έχει χρόνο φόρτισης 20 λεπτών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης θεωρούνται μια επαναστατική τεχνολογία για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς υπόσχονται μεγαλύτερες αποστάσεις οδήγησης και μικρότερους χρόνους φόρτισης από τις  παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά τα τεχνικά εμπόδια έχουν περιορίσει την εμπορευματοποίηση τους σε μεγάλη κλίμακα, αναφέρει το Reuters.

Η Blue Solutions, είναι μια μονάδα του γαλλικού ομίλου Bollore και παράγει ήδη μπαταρίες στερεάς κατάστασης για τα ηλεκτρικά λεωφορεία της Daimler.

Η νέα, μικρότερη μπαταρία της Blue Solutions για αυτοκίνητα με χρόνο φόρτισης 20 λεπτών έχει στόχο να έχει αυτονομία 1.000 χλμ. Οι έως τώρα δοκιμές έχουν δείξει 30% - 40% υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις κορυφαίες κυψέλες ιόντων λιθίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Richard Bouveret, στο Reuters.

Η απόφαση για την κατασκευή ενός εργοστασίου στερεάς κατάστασης στη Γαλλία ανακοινώθηκε παρουσία αξιωματούχων της γαλλικής κυβέρνησης. Το εργοστάσιο θα μπορούσε να απασχολήσει περίπου 1.500 άτομα, ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

Το προγραμματισμένο γιγαντοεργοστάσιο της Blue Solutions θα βρίσκεται στην ανατολική Γαλλία, κοντά σε γαλλικές και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, και θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2030, δήλωσε ο Bouveret. Σε αντίθεση με τα τυπικά γιγαντοεργοστάσια μεγάλων μπαταριών, θα αποτελείται από αρθρωτούς πύργους με μικρότερο αποτύπωμα και θα έχει χωρητικότητα 25 γιγαβατώρες.

Τον Ιανουάριο, μια πηγή είπε στο Reuters ότι η γαλλική εταιρεία βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Volkswagen για την προσαρμογή μιας μπαταρίας για αυτοκίνητα. Τόσο η Blue Solutions όσο και η VW αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις συζητήσεις.

Η Blue Solutions στοχεύει να υπογράψει έξι κοινές αναπτυξιακές συμφωνίες μέχρι το τέλος του 2024, μεταξύ των οποίων με τουλάχιστον μία ακόμη αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ο Bouveret.

Η εταιρεία υπέγραψε πέρσι ένα μνημόνιο κατανόησης με την ταϊβανέζικη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών Foxconn για την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα.

Ο Bouveret είπε ότι η Blue Solutions είναι ανοιχτή να συνεργαστεί με ανταγωνιστές κατασκευαστές μπαταριών για να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του σχεδιασμού μπαταριών της.

«Είμαστε πραγματιστές. Θέλουμε να φέρουμε την μπαταρία στερεάς κατάστασης στην αγορά πολύ γρήγορα», δήλωσε σχετικά ενώ πρόσθεσε ότι: «για να συμβεί αυτό, μπορεί να προσφέρουμε άδεια για την τεχνολογία μας σε άλλον κατασκευαστή μπαταριών για να βελτιώσει τη χημεία μας στο δικό του γιγαεργοστάσιο».

«Η εταιρεία σχεδιάζει να αναζητήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ως μέρος του πρώτου γύρου χρηματοδότησης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της νέας μπαταρίας», συμπλήρωσε ο Bouveret, ενώ πηγές αναφέρουν ότι η Blue Solutions αναζητά συνεργάτες που μπορούν να φέρουν άλλη τεχνογνωσία, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοβιομηχανιών, βιομηχανικών εταιρειών και εξορυκτών λιθίου συστατικών μπαταριών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v