Εκατομμύρια γαϊδουράκια σκοτώνονται κάθε χρόνο για κινέζικο φάρμακο
Φρένο στο εμπόριο δέρματος γαϊδάρου για την παρασκευή κινέζικου φαρμάκου βάζουν οι χώρες της Αφρικής, προτρέποντας και άλλες να ακολουθήσουν.
Φρένο στο εμπόριο δέρματος γαϊδάρου για την παρασκευή κινέζικου φαρμάκου βάζουν οι χώρες της Αφρικής, προτρέποντας και άλλες να ακολουθήσουν.
Εκατομμύρια γαϊδουράκια σε πολλές χώρες του κόσμου σφαγιάζονται κάθε χρόνο για την παρασκευή κινέζικου παραδοσιακού φαρμάκου με βάση μια ζελατίνη που ονομάζεται ejiao, και η οποία θεωρείται πως έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, φιλοζωικές οργανώσεις χαιρέτησαν την απαγόρευση σε ολόκληρη την Αφρική του αμφιλεγόμενου εμπορίου δέρματος γαϊδάρου, η οποία θα καταστήσει παράνομη τη σφαγή γαϊδάρων για το δέρμα τους σε όλη την ήπειρο. Οι ηγέτες των αφρικανικών κρατών ενέκριναν την απαγόρευση κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία την περασμένη Κυριακή.
Η φιλοζωική οργάνωση Donkey Sanctuary, χαρακτήρισε το εμπόριο «βάρβαρο και μη βιώσιμο» τονίζοντας ότι έχει αποδεκατίσει πληθυσμούς γαϊδάρων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Το Ejiao θεωρείται από ορισμένους ότι έχει οφέλη για την υγεία και αντιγηραντικές ιδιότητες, αν και τίποτα από τα δύο δεν έχει αποδειχθεί. Οι κινεζικές εταιρείες που το παρασκευάζουν χρησιμοποιούν δέρμα γαϊδάρων από την Κίνα, αλλά όταν ο πληθυσμός των ζώων στην χώρα μειώθηκε κατακόρυφα εξαιτίας αυτού του εμπορίου, στράφηκαν στο εξωτερικό.
«Στην αρχή οι κυβερνήσεις μας το είδαν αυτό ως ευκαιρία και πολλά νόμιμα σφαγεία άνοιξαν στην Αφρική», εξηγεί ο Δρ Solomon Onyango από το Donkey Sanctuary στην Κένυα. «Αλλά, [εδώ στην Κένυα], μεταξύ 2016 και 2019, περίπου τα μισά γαϊδούρια μας σκοτώθηκαν για το εμπόριο», προσθέτει.
Ο Δρ Onyango είπε στο BBC News ότι η απαγόρευση θα «προστατεύσει πολύ τα γαϊδούρια και τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζονται σε αυτά». Περίπου τα δύο τρίτα του εκτιμώμενου παγκόσμιου πληθυσμού 53 εκατομμυρίων γαϊδάρων βρίσκονται στην Αφρική. Οι άνθρωποι στις φτωχότερες, αγροτικές κοινότητες τα χρησιμοποιούν για μεταφορά και για να μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και άλλα αγαθά.
Μια πρόσφατη μελέτη στην Αιθιοπία -που είχε ως στόχο να μετρήσει την οικονομική αξία των γαϊδάρων- έδειξε ότι η κατοχή ενός μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στην εξαθλίωση και σε ένα μέτριο επίπεδο ζωής.
Ο Ραφαέλ Κινότι, ο οποίος είναι περιφερειακός διευθυντής της φιλοζωικής οργάνωσης The Brooke στην Ανατολική Αφρική, είπε ότι αυτή ήταν μια «καταπληκτική στιγμή για τις κοινότητες στην Αφρική που επωφελούνται από τα γαϊδούρια από αμνημονεύτων χρόνων».
«Η σφαγή γαϊδάρων για το δέρμα τους έχει διαβρώσει τα μέσα διαβίωσης στην Αφρική, κλέβοντας από την ήπειρο τον πολιτισμό, τη βιοποικιλότητα και την ταυτότητά της», δήλωσε. «Προτρέπουμε όλα τα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης να τηρήσουν την απόφαση για το καλό όλων».
Πηγή: BBC