Οι καλύτερες δίπλες της πόλης

Μύρισαν Χριστούγεννα επιτέλους κι εμείς είπαμε να το γιορτάσουμε καταλλήλως δοκιμάζοντας τις πιο λαχταριστές δίπλες της πρωτεύουσας.

Οι καλύτερες δίπλες της πόλης

Τραγανές, αφράτες, μελωμένες, κολασμένα νόστιμες . Οι δίπλες  μοιάζουν οι αδικημένες του γιορτινού του γιορτινού τραπεζιού αφού τα φώτα πέφτουν πάνω στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Εκείνοι που ξέρουν ωστόσο, πιάνουν στασίδι δίπλα στον δίσκο με τις δίπλες και ξηγιούνται καταλλήλως. Εμείς ήρθαμε σήμερα εδώ για να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία και να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τρατάροντας σε τις καλύτερες δίπλες της πόλης. Για κόπιασε.

Γαλυφιανάκης Μηνάς

Ανδρέα Κάλβου 93, Νέα Ιωνία, τηλ.:21 0277 8240

Από το 1968 κρατάει αυτή η γλυκιά κολώνια στην Νέα Ιωνία που έχει υπογραφή Μηνά Γαλυφιανάκη. Τώρα που Χριστουγεννιάζει υπάρχει ακόμα ένας καλός λόγος να κατηφορίσουμε ή να ανηφορίσουμε προς τα εκεί, κι αυτός δεν είναι άλλος από τις αριστοτεχνικά μελωμένες δίπλες του, που ευθύνονται  για τις ουρές οι οποίες σχηματίζονται έξω από το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο. Φεύγοντας πάρε κι ένα ταψάκι γαλακτομπούρεκο και μας ευχαριστείς αργότερα.

Τούλα

Ευτυχίδου 41, Αθήνα, τηλ.: 2107218255

Από το 1920 ξεκινάει η ιστορία της Τούλας, στην ελληνική συνοικία Ταύταλα της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 η Τούλα ήρθε από την πόλη και εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι φέρνοντας μαζί τα πιο ωραία γευστικά και αυθεντικά πολιτικά γλυκά: σιροπιαστά, καζαν ντιμπι, ταουκ κιοκσού, πολίτικο καϊμάκι, αλλά και λαχταριστές δίπλες, που αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση κατά τις ημέρες των γιορτών.

Bάρσος

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108012472 

Πόσες γενιές γλυκατζήδων να… γαλούχησε άραγε ο βετεράνος των γλυκών, Βάρσος στον ιστορικό του χώρο στην Κηφισιά; Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς. Όμως ένα είναι σίγουρο: Από το 1892 μέχρι σήμερα ετοιμάζει όπως τότε πεντανόστιμα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και μελοκολασμένες δίπλες που γίνονται ανάρπαστες αυτή την περίοδο. Εδώ τις βρίσκουμε φρεσκότατες κι έξτρα τραγανές. Η συμβουλή είναι να πάρεις μεγάλο κουτί, αφού το μικρό θα έχει εξαφανιστεί μέχρι να πεις κύμινο.

Παύλου

Παπαδιαμαντοπούλου 74, Αθήνα, τηλ.:21 0777 4012

Με οδηγό τη δημιουργική έμπνευση, την παράδοση και την μακρόχρονη εμπειρία, το εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο προσφέρει εθιστικές και πεντανόστιμες γλυκολιχουδιές από το 1969. Αν μας ρωτάς ειδικεύεται στα σιροπιαστά και δη στις δίπλες και τον μπακλαβά που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο κι όχι μόνο. Εδώ η φάση είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά κι απ’ τα δυο χεράκια, γλείφω δαχτυλάκια, αφού μια δίπλα δεν είναι ποτέ μα ποτέ αρκετή.

Η Στάνη

Μ. Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ.: 21 0523 3637

Ζήτησε κανείς ονομαστό γαλακτοπωλείο, όπως εκείνα που άραζαν τα παππούδια μας παλιά γιατί ξέρανε από καλό παραδοσιακό γλυκό; Σου παρουσιάζουμε περήφανα τη Στάνη για την οποία είμαστε βέβαιο ότι έχεις ακούσει πολλά κι ενδιαφέροντα. Εδώ οι δίπλες είναι ροδελάτες, μακρόστενες και λουσμένες με όσο μέλι χρειάζεται για να γίνει αποδεκτή η αμαρτία, μέχρι κι από τον διαιτολόγο σου. Φτιάχνονται με αγνά υλικά κι εξαιρετική ζύμη, ποντάροντας στην μαστοριά και το μεράκι των τιμημένων ζαχαροπλαστών της Στάνης.

Μέλισσα

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ: 2105711055, 2105759684

Οι πειραματισμοί με νέες γεύσεις και πρωτοποριακές συνταγές δεν σταματούν ποτέ στη Μέλισσα που φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τα πιο αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των δυτικών προαστίων. Καλοί οι πειραματισμοί δεν λέμε, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις παραδόσεις, για αυτό και στη Μέλισσα τις τηρούν συνετά, τρατάροντας τους πελάτες τους εκλεκτές κι όσο χρειάζεται μελωμένες δίπλες, με κριτσανιστή ζύμη που ευφραίνει την καρδούλα μας. Σαν βρεθείς εκεί, μην μας ξεχάσεις, παίρνοντας ένα κουτάκι και για μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v