Μια τέλεια μονοήμερη στον Υμηττό
Τα δάση, τα μονοπάτια, τα μοναστήρια, το φαγητό και όλα όσα κάνουν τον Υμηττό την τέλεια μονοήμερη… δίπλα μας.
Τα δάση, τα μονοπάτια, τα μοναστήρια, το φαγητό και όλα όσα κάνουν τον Υμηττό την τέλεια μονοήμερη… δίπλα μας.
Ψάχνεις την κοντινότερη/ οικονομικότερη/ βολικότερη μονοήμερη που μπορείς να κάνεις; Να περπατήσεις στη φύση, να εισπνεύσεις βουνίσιο αέρα, αλλά να μην χαλάσεις και λεφτά σε βενζίνες; Ο Υμηττός είναι δίπλα σου και έχει τα πάντα: Και μονοπάτια τέλεια για πεζοπορία, και δάση τύφλα-να-‘χουν-οι-μακρινές-εκδρομές, και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, και πανεύκολη πρόσβαση. Από αυτό το τελευταίο θα ξεκινήσουμε.
Κράτα με να σε κρατώ, να ανεβούμε το βουνό
Μακράν το βουνό με την ευκολότερη πρόσβαση για τα παιδιά της πόλης, ο Υμηττός απέχει μια 15λεπτη διαδρομή με ταξί από τους σταθμούς του μετρό Χολαργός ή Εθνική Άμυνα –αν είσαι δεινός πεζοπόρος, κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα περπάτημα.
Αν πάλι προτιμάς να ανέβεις οδηγώντας, βάζεις τελικό προορισμό στο Google Maps την θρυλική Καλοπούλα (λεπτομέρειες για την οποία έχουμε παρακάτω) το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής ή τη Μονή Αστερίου και ακολουθείς απλά τον χάρτη.
Ένα καφεδάκι να πιούμε πρώτα απ’ όλα
Λεπτομέρειες για την Καλοπούλα υποσχεθήκαμε, και να τες: Γραφικό δημοτικό αναψυκτήριο, απλώνει ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά, ψηλά δέντρα, φουντωτές φυλλωσιές και χελωνίτσες που σεργιανίζουν αμέριμνες, και σερβίρει καφεδάκια από νωρίς, και λίγους και καλούς τσιπουρομεζέδες αργότερα –σκέψου κεφτεδάκια, γίγαντες, καγιανά και σαγανάκι, σε τιμές που κυμαίνονται από 5,50€ έως 7€ το πιάτο. Το σκηνικό είναι μαγικό, βγαλμένο από τις εκδρομές των παιδικών μας χρόνων, και αν ακόμα δεν σε πείσαμε θα σημειώσουμε και ότι η Καλοπούλα είναι δημοτική επιχείρηση, και μέρος των εσόδων της στηρίζει κοινωνικές δράσεις στην περιοχή.
Πού θα περπατήσουμε;
Και πού δεν θα περπατήσουμε, είναι η ερώτηση. Αναλόγως το επίπεδο των αντοχών σου, και την ώρα που έχεις στη διάθεσή σου, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά, καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια που διασχίζουν το βουνό. Ίσως το δημοφιλέστερο όλων, το Μονοπάτι νούμερο 5, ξεκινά από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής, περνά από την Καλοπούλα και συνεχίζει προς τον πύργο της Ανθούσας για να καταλήξει στην Παιανία. Συνολικά η διαδρομή έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα, και για να τη διασχίσεις ολόκληρη θα χρειαστείς περί τις δυόμισι ώρες. Χάρτης και αναλυτικές πληροφορίες εδώ.
Πιο απαιτητική, ιδανική για προχωρημένους πεζοπόρους, είναι η κυκλική διαδρομή του Άι-Γιάννη του Κυνηγού, που ξεκινά και καταλήγει στο μοναστήρι του Άι-Γιάννη του Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή, περνώντας από το θρυλικό Σπήλαιο του Λιονταριού –το οποίο ο θρύλος θέλει να είναι το μαρμάρινο λιοντάρι που κοσμεί την είσοδο του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα από τότε που το σκότωσε ο Άγιος Νικόλαος επειδή ταλαιπωρούσε τους βοσκούς του βουνού. Δέκα χιλιομετράκια συνολικά, χάρτης εδώ.
Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα μονοπάτια στον Υμηττό
Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητές σου στον προσανατολισμό, οργανωμένες πεζοπορίες στον Υμηττό κάνουν τακτικά ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης και η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού.
Σε αξιοθέατα τι έχει να δούμε;
Ιστοριοδίφες μας, σημειώστε τα δύο ιστορικά μοναστήρια, Μονή Καισαριανής και Μονή Αστερίου, αμφότερα επισκέψιμα και εντυπωσιακά (και) από αρχιτεκτονικής άποψης, που χρονολογούνται από την εποχή του Βυζαντίου. Η Μονή Καισαριανής, στην ακμή της τον 12ο και τον 13ο αιώνα, πρωτοιδρύθηκε κατά μία θεωρία τον 2ο αιώνα μ.Χ., επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Μια ώρα περίπου περπάτημα από εδώ, η διαδρομή θα σε φέρει στο ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο, περνώντας από σημεία με θέα που κόβει την ανάσα.
Στην καρδιά του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής, ο Πύργος της Ανθούσσας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Υμηττού: Φτάνεις εδώ περπατώντας στο μονοπάτι νούμερο 5 (το είπαμε και προηγουμένως, δεν προσέχεις) και φτιάχνεις τις δικές σου θεωρίες σχετικά με το περί τίνος πρόκειται, καθότι οι ερευνητές σπαζοκεφαλιάζουν μέχρι σήμερα. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι πως ο πύργος παραμένει ερειπωμένος από τις αρχές του 18ου αιώνα –μία θεωρία λέει πως ίσως πρόκειται για οθωμανικό πυργίσκο, χτισμένο κάποια στιγμή πριν το 1722.
Κάνε και μια καλή πράξη
Δεν ξέρουμε αν το πήρε το μάτι σου αυτές τις μέρες στα social media, αλλά δύο υπέροχες γυναίκες φροντίζουν εκεί ψηλά στον Υμηττό 92 άλογα που εγκαταλείφθηκαν ολομόναχα στις πλαγιές του. Τις βρίσκεις στα social media, σε Facebook και Instagram, αν θέλεις να βοηθήσεις το σπουδαίο φιλοζωικό τους έργο.