Οι δέκα πιο εντυπωσιακές ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο

Από την ανακάλυψή του το 1817, το ποδήλατο έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς στον κόσμο.

Οι δέκα πιο εντυπωσιακές ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο

Από την ανακάλυψή του το 1817, το ποδήλατο έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς στον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ποδήλατα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Statista, περίπου 257 εκατομμύρια ποδήλατα πουλήθηκαν παγκοσμίως μόνο το 2021 - και η τάση είναι ανοδική. Μόνο στη Γερμανία, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν τουλάχιστον μια ημερήσια εκδρομή με ποδήλατο το 2022, και σύμφωνα με τη Statista, 4,6 εκατομμύρια πήγαν ακόμη και σε μια ποδηλατική περιήγηση διάρκειας πολλών ημερών.

Και η ποδηλασία προσφέρει επίσης την ευκαιρία όχι μόνο να βελτιώσετε τη δική σας φυσική κατάσταση, αλλά και να γνωρίσετε τον κόσμο που σας κόβει την ανάσα στον ανοιχτό δρόμο με μέτρια ταχύτητα. Στο IAA Mobility στο Μόναχο(5-10 Σεπτεμβρίου 2023), οι επισκέπτες θα μπορούν να το δοκιμάσουν σε δύο ποδηλατικές πίστες δοκιμών στον Αγγλικό Κήπο ως μέρος της εμπειρίας IAA. Ποιοι είναι όμως οι πιο όμορφοι ποδηλατόδρομοι στον κόσμο; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου 2023, ξεκινήσαμε να εξερευνήσουμε δέκα από τις πιο εντυπωσιακές ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο.

1. La Route Verte – Καναδάς

Το La Route Verte είναι το μεγαλύτερο σηματοδοτημένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Βόρεια Αμερική, που εκτείνεται σε περισσότερα από 5.300 χιλιόμετρα σε όλη την επαρχία του Κεμπέκ. Η διαδρομή καλύπτει τόσο τις αστικές όσο και τις αγροτικές περιοχές - από τις πολυσύχναστες μητροπολιτικές περιοχές του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ έως τα ειδυλλιακά τοπία με αμπελώνες και περιβόλια του νότου της επαρχίας, μέχρι τα συναρπαστικά παράκτια τοπία του Gaspé και τα μαγευτικά βουνά του Laurentide και του Charlevoix. Οι διαδρομές ποικίλλουν σε δυσκολία και μήκος, ώστε τόσο οι αρχάριοι όσο και οι έμπειροι ποδηλάτες να βρουν κατάλληλες διαδρομές.

2. Ποδηλατόδρομος του Δούναβη - σε όλη την Ευρώπη

Το ποδηλατόδρομο του Δούναβη είναι μια από τις πιο γνωστές και πιο πολυσύχναστες διαδρομές ποδηλασίας στην Ευρώπη. Με μήκος πάνω από 2.850 χιλιόμετρα, ο ποδηλατόδρομος διασχίζει πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Πολλά αξιοθέατα και πολλές σημαντικές πόλεις βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, όπως το Ulm, το Regensburg, το Passau, η Βιέννη, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι. Η διαδρομή είναι κυρίως επίπεδη και είναι ιδανική για οικογένειες και λιγότερο έμπειρους ποδηλάτες.

3. Otago Central Rail Trail – Νέα Ζηλανδία

Το Otago Central Rail Trail είναι ένα δημοφιλές μονοπάτι ποδηλασίας και πεζοπορίας στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Το μονοπάτι ακολουθεί την πρώην γραμμή Otago Central Railway, η οποία εκτείνεται από το Middlemarch έως το Clyde. Το μονοπάτι έχει μήκος περίπου 152 χιλιόμετρα και προσφέρει εκπληκτική θέα στα απόκρημνα βουνά, τις απέραντες πεδιάδες και τις ιστορικές πόλεις εξόρυξης χρυσού. Η διαδρομή είναι επίσης γνωστή για τις γέφυρες, τις σήραγγες και τους σταθμούς της, οι οποίοι χρονολογούνται από τότε που η σιδηροδρομική γραμμή ήταν ακόμη σε χρήση. Χάρη στην επίπεδη διαδρομή του, είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

4. Great Divide Mountain Bike Route – ΗΠΑ

Το Great Divide Mountain Bike Route των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια ποδηλατική διαδρομή μεγάλων αποστάσεων που εκτείνεται από το Banff της Αλμπέρτα του Καναδά έως την Antelope Wells, Νέο Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες. Με μήκος περίπου 4.418 χιλιόμετρα, είναι η μεγαλύτερη εκτός δρόμου ποδηλατική διαδρομή στον κόσμο. Διασχίζει τα Βραχώδη Όρη και περιλαμβάνει χωματόδρομους και ορεινά μονοπάτια, καθώς και μονοπάτια με χαλίκι. Τα κυριότερα σημεία της διαδρομής περιλαμβάνουν πολλά εθνικά πάρκα και περιοχές άγριας φύσης, όπως το Εθνικό Πάρκο Yellowstone και το Εθνικό Πάρκο Glacier. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ποδηλάτες πρέπει να ολοκληρώσουν περάσματα σε υψόμετρο άνω των 2.000-3.000 μέτρων. Έτσι, η διαδρομή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για έμπειρους ποδηλάτες βουνού και αποτελεί επίσης μέρος του πιο σκληρού αγώνα ορεινής ποδηλασίας στον κόσμο - του Tour Divide.

5. Shimanami Kaido – Ιαπωνία

Η ποδηλατική διαδρομή Shimanami Kaido της Ιαπωνίας συνδέει το κύριο νησί Χονσού με το νησί Σικόκου, μεταφέροντας τους ποδηλάτες σε έξι νησιά που συνδέονται με κρεμαστές γέφυρες, περνώντας από ψαροχώρια και ελαιώνες με πορτοκαλιές Hassaku. Ο καλά ανεπτυγμένος ποδηλατόδρομος μήκους 70 χιλιομέτρων προσφέρει εντυπωσιακά θαλάσσια και ορεινά τοπία ιδιαίτερα. Ως μία από τις πιο διάσημες και δημοφιλείς διαδρομές ποδηλάτου στην Ιαπωνία, η διαδρομή είναι κατάλληλη τόσο για έμπειρους ποδηλάτες όσο και για αρχάριους.

6. The Munda Biddi Trail – Αυστραλία

Το μονοπάτι Munda Biddi είναι μια ποδηλατική διαδρομή 1.000 χιλιομέτρων στην Αυστραλία και μια από τις μεγαλύτερες συνεχείς διαδρομές εκτός δρόμου στον κόσμο. Το μονοπάτι περνά μέσα από μια εντυπωσιακή ποικιλία οικοσυστημάτων και εδαφών, συμπεριλαμβανομένων δασών ευκαλύπτου, υγροτόπων και απόκρημνων παράκτιων τοπίων. Το μονοπάτι ξεκινά από το Mundaring, περίπου 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Περθ, και ταξιδεύει μέσα από απομακρυσμένα και δραματικά τοπία στο Albany στη νότια ακτή. Αυτή η διαδρομή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για ποδηλάτες βουνού.

7. Loire à Velo – Γαλλία

Το Loire à Velo είναι μια ποδηλατική διαδρομή 800 χιλιομέτρων στη Γαλλία που διασχίζει ολόκληρη την κοιλάδα του Λίγηρα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ως επί το πλείστον επίπεδη διαδρομή εκτείνεται από το Nevers στην κεντρική Γαλλία μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, περνώντας από πολλούς πύργους, αμπελώνες και ιστορικές πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των πύργων Chambord, Chenonceau και Amboise. Με συνολικό μήκος περίπου 900 χιλιομέτρων, η διαδρομή είναι μια από τις πιο γνωστές και πιο πολυσύχναστες ποδηλατικές διαδρομές στη Γαλλία. Κατάλληλο για οικογένειες καθώς και για ποδηλάτες όλων των ηλικιών.

8. Pacific Coast Route – Η.Π.Α

Το Pacific Coast Route είναι μια από τις πιο διάσημες και γραφικές διαδρομές ποδηλασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτείνεται περίπου 2.980 χιλιόμετρα κατά μήκος ολόκληρης της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, από το Βανκούβερ του Καναδά μέχρι τα μεξικανικά σύνορα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Η διαδρομή προσφέρει ένα εκπληκτικό μείγμα από παράκτια θέα, απότομους βράχους, παραλίες, δάση και παραθαλάσσιες πόλεις. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν το Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον, τη διάσημη ακτή του Όρεγκον με τις εντυπωσιακές στοίβες και τους φάρους της, τη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο και τις ηλιόλουστες παραλίες της Νότιας Καλιφόρνια. Λόγω του λοφώδους εδάφους και του κατά καιρούς ισχυρού παράκτιου ανέμου, η διαδρομή συνιστάται ιδιαίτερα για έμπειρους ποδηλάτες.

9. Yungas-Straße – Βολιβία

Ο δρόμος Yungas στη Βολιβία, γνωστός και ως «Ο Δρόμος του Θανάτου», είναι μια από τις πιο επικίνδυνες αλλά και μια από τις πιο εντυπωσιακές ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο λόγω των κακών οδικών συνθηκών, των απότομων πλαγιών, της συχνής ομίχλης και της βροχής. στενό πλάτος. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 64 χιλιόμετρα και εκτείνεται από τη Λα Παζ, την πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι το Chorizo ​​στην περιοχή Yungas. Η διαδρομή διασχίζει τα βουνά των Άνδεων και προσφέρει εκπληκτική θέα στη γύρω κοιλάδα και στο πυκνό τροπικό δάσος. Οι διαφορές επιπέδου στο δρόμο είναι τεράστιες, με υψόμετρα που κυμαίνονται από περίπου 4650 μέτρα στο La Cumbre μέχρι τα 1200 μέτρα στο Coroico. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για επαγγελματίες ποδηλάτες βουνού και όσους αναζητούν αδρεναλίνη.

10. The Carretera Austral – Χιλή

Ο Carretera Austral στη Χιλή, επίσημα γνωστός ως Route 7 (Ruta 7), είναι ένας από τους πιο γραφικούς αυτοκινητόδρομους στον κόσμο. Ο ποδηλατόδρομος εκτείνεται σε 1.240 χιλιόμετρα μέσα από τις νότιες περιοχές της χώρας. Ξεκινά από την πόλη Puerto Montt και καταλήγει στη Villa O'Higgins, στο νότιο άκρο του Παταγονικού τμήματος της Χιλής. Για τους ποδηλάτες περνά μέσα από πυκνά δάση, πέρα ​​από βαθιές γαλάζιες λίμνες και παγετώνες, πάνω από ψηλά περάσματα των Άνδεων και μέσα από μεγάλες, ανοιχτές πεδιάδες της Παταγονίας. Υπάρχουν πολλά εθνικά πάρκα και φυσικά καταφύγια κατά μήκος της διαδρομής, συμπεριλαμβανομένων των Parque Nacional Queulat, Parque Nacional Cerro Castillo και Parque Nacional Patagonia. Κατάλληλο για φιλόδοξους ποδηλάτες.

Καινοτομίες στη βιομηχανία ποδηλάτων

Όποιος είναι τώρα ενθουσιώδης με τα ταξίδια δεν πρέπει να ξεχνά: οι λάτρεις της ποδηλασίας θα πάρουν επίσης την αξία των χρημάτων τους στο IAA Mobility 2023(5-10 Σεπτεμβρίου 2023) στο Μόναχο. Ως μέρος του IAA Experience, οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν και να δοκιμάσουν τις τελευταίες καινοτομίες στη βιομηχανία ποδηλάτων - είτε κλασικό ποδήλατο, ποδήλατο φορτίου είτε e-bike - σε δύο ποδηλατικές πίστες δοκιμών διαφορετικού μήκους στον English Garden. Οι κατασκευαστές που συμμετέχουν στις πίστες δοκιμών ποδηλασίας διανέμονται σε διάφορες τοποθεσίες στο IAA Open Space. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν οπτικοποίηση και των δύο κυκλωμάτων στην επίσημη εφαρμογή IAA Mobility.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v