Αυτόνομο αυτοκίνητο: Ασφάλεια και άνεση

Οι νέες τεχνολογίες μετατρέπουν το όχημά μας σε ένα διαφορετικό μέρος σε διάφορες ώρες της ημέρας: το γραφείο, έναν κινηματογράφο, ένα χαλαρωτικό σαλόνι.

Αυτόνομο αυτοκίνητο: Ασφάλεια και άνεση

Στο αυτόνομο αυτοκίνητο, δεν θα χρειάζεται πλέον να συγκεντρωνόμαστε στην κίνηση γύρω μας στο μέλλον. Το αυτοκίνητο οδηγεί μόνο του – και επιτέλους έχουμε χρόνο για τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς. Οι νέες τεχνολογίες μετατρέπουν το όχημά μας σε ένα διαφορετικό μέρος σε διάφορες ώρες της ημέρας: το γραφείο, έναν κινηματογράφο, ένα χαλαρωτικό σαλόνι.

Μελλοντικό όνειρο

Μέχρι στιγμής, το πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο οδήγησης (γνωστό και ως Επίπεδο 5) εξακολουθεί να είναι ένα μελλοντικό όνειρο. Μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, νεοφυείς επιχειρήσεις και προμηθευτές αυτοκινήτων έχουν ήδη ερευνήσει το αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο για πάνω από δέκα χρόνια τώρα.

Ακόμη και σήμερα, η ηλεκτρική κίνηση δεν χρειάζεται πλέον τόσο χώρο όσο η τεχνολογία που εμπλέκεται σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στο μέλλον, μπορεί επίσης να είναι δυνατή η απαλλαγή από τα ταμπλό και τα πεντάλ φρένων, συμπλέκτη και γκαζιού. Το τιμόνι μπορεί να ανασυρθεί στο κόκπιτ ή μπορεί να μην χρειαστεί. Τα χαρακτηριστικά ελέγχου 3D θα είναι ορατά μόνο όταν χρειάζονται.

Παιδική χαρά

Ο χώρος που αποκτήθηκε είναι πλέον διαθέσιμος για τους επιβάτες του αυτοκινήτου – μετατρέποντας το εσωτερικό του αυτοκινήτου στον «τρίτο χώρο» για τους επιβάτες και μια παιδική χαρά για φαντασιώσεις σχεδιαστών . Τα ευέλικτα διαμορφώσιμα στοιχεία σχεδίασης αντικαθιστούν τις τρέχουσες σταθερές δομές, όπως τα καθίσματα. Ο χώρος προσαρμόζεται στους επιβάτες.

Ο χρόνος είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, δεν μπορούμε να τον παρατείνουμε, αλλά μπορούμε να απολαύσουμε τη στιγμή και να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο. Αυτό ακριβώς μπορεί να μας δώσει το αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο του μέλλοντος: χρόνο. Για εργασία. Για αναψυχή. Για την οικογένεια. Για τους φίλους μας. Για τον εαυτό μας. Εκεί που τα πάρκα ή τα καφέ ήταν ο τρίτος χώρος, στο μέλλον θα είναι το αυτοκίνητο. Και οι δυνατότητες είναι απλά απεριόριστες.

Θέλετε να πάτε στη δουλειά στο δρόμο για το γραφείο ή όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους; Κανένα πρόβλημα. Το κάθισμα είναι ευέλικτο και μπορεί ακόμη και να διαμορφωθεί με το πίσω μέρος στραμμένο προς το μπροστινό παρμπρίζ. Ένα τραπέζι διπλώνει από την πόρτα του οδηγού. Χάρη στην τεχνολογία OLED, τα παράθυρα γίνονται ψηφιακές οθόνες αφής. Ως εκ τούτου, οι συναντήσεις είναι όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως η λήψη e-mail και η επεξεργασία σημαντικών αρχείων ή παρουσιάσεων.

Η 25η ώρα της ημέρας

Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε μια ώρα την ημέρα στο αυτοκίνητο, όπως έχει καθορίσει η Audi. Σε μια μελέτη του 2017 με τίτλο "25th hour" ("25. Stunde") σε συνεργασία με το Fraunhofer Institute IAO, η αυτοκινητοβιομηχανία εξέτασε πώς ένα έξυπνο και διαισθητικό εσωτερικό βοηθά τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν - και με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο τέλειος φορητός χώρος εργασίας, για παράδειγμα . Τα παράθυρα που μπορούν να σκοτεινιάσουν, η χαλαρωτική μουσική και μια ιδέα φωτισμού που έχουν σχεδιαστεί για να προάγει τη συγκέντρωση μπορούν να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που ξεπερνά ακόμη και αυτό που μπορεί να βρείτε σε ένα γραφείο. Και όλα στο δικό σας αυτοκίνητο, απόλυτα προσαρμοσμένα στις ατομικές προτιμήσεις και συνήθειες, χωρίς διακοπές ή ερεθισμούς από έξω ή από συναδέλφους.

Ευελιξία

Ωστόσο, οι οδηγοί αυτοκινήτων θέλουν ευελιξία. Το εσωτερικό θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει μια ποικιλία διαφορετικών χρήσεων. Ενώ το αυτοκίνητο ήταν γραφείο αντικατάστασης το πρωί, μόλις τελειώσει η δουλειά γίνεται χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης. Αυτό είναι "καθοδικός χρόνος", όταν το κάθισμα γίνεται ανάκλιντρο (ίσως και για δύο) και το αυτοκίνητο γεμίζει σε ζώνες μουσική και αρώματα ή φωτίζεται απαλά με χαμηλό φως. Η έκταση της οροφής γίνεται ευρυζωνική οθόνη. Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας ή μικτής πραγματικότητας (HoloLens) αποκαλύπτουν νέους κόσμους. Αναβολή, διάβασμα, μασάζ πλάτης – όλα είναι πιθανά. Και δεν χρειάζεται να πατάτε κουμπιά, καθώς τα πάντα ελέγχονται μέσω φωνητικού βοηθού. Ανεβάζοντας την άνεση στο επόμενο επίπεδο, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη θερμοκρασία του σώματος και προσαρμόζουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος σε ζώνες για κάθε επιβάτη ξεχωριστά.

Καθαριότητα

Η προσαρμοστικότητα δεν είναι μόνο μια επιθυμητή ποιότητα στα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Είναι πραγματικά απαραίτητο στους στόλους κοινής χρήσης αυτοκινήτων, με τους πολλούς διαφορετικούς χρήστες και τις διαφορετικές επιθυμίες τους. Επιπλέον, το αυτοκίνητο πρέπει να πληροί υψηλά πρότυπα υγιεινής – μια πτυχή που η πανδημία του κορωνοϊού, πάνω από όλα, μας έχει εντυπωσιάσει όλους. Στο κοινόχρηστο αυτοκίνητο, οι επιφάνειες πρέπει να είναι πλενόμενες, στιβαρές και ανθεκτικές. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι αντιβακτηριακά και πολυανθεκτικά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v