Οι Έλληνες επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο
Ο Γιώργος Παπανικολάου, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και τα άλλα πατριωτάκια μας που έπαιξαν μεγάλη επιστημονική μπαλίτσα παγκοσμίως.
Ο Γιώργος Παπανικολάου, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και τα άλλα πατριωτάκια μας που έπαιξαν μεγάλη επιστημονική μπαλίτσα παγκοσμίως.
Δεν είναι λίγες οι αφορμές που μας δίνονται καθημερινά, προκειμένου να μιλήσουμε για τα κατορθώματα των αρχαίων ημών προγόνων, οι οποίοι πρώτευσαν σε διάφορες επιστήμες και θα μνημονεύονται για πάντα σχετικά με την αδιαμφισβήτητη συνδρομή τους στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πρωτιές και τα βραβεία των Ελλήνων επιστημόνων σταματούν εκεί. Δεν είναι λίγα τα πατριωτάκια μας που θριάμβευσαν στις επιστήμες τους αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο.
Γιώργος Παπανικολάου
Ο Γιώργος Παπανικολάου – βετεράνος του ιατρικού σώματος της Ελλάδας δημιούργησε τη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό το τεστ ανιχνεύει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας πριν πραγματικά αναπτυχθεί ο καρκίνος.
Το τεστ με τη σειρά του, , επέτρεψε στους γιατρούς να θεραπεύσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας νωρίς, οδηγώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα για εκατομμύρια γυναίκες.
Το 1923 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε γυναίκες, για να ελεγχθούν οι φυσιολογικές γεννητικές λειτουργίες και στη συνέχεια για να διαγνωστεί ο καρκίνος της μήτρας. Αρχικά η επιστημονική και ιατρική κοινότητα αντιμετώπισε την εξέταση με σκεπτικισμό, αλλά σήμερα αποτελεί μια διεθνώς αποδεκτή μέθοδο για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες. Η εισαγωγή του τεστ Παπανικολάου μείωσε τους θανάτους λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 70% τα τελευταία 50 χρόνια. Έτσι, ο Έλληνας γιατρός έχει χαρίσει στον κόσμο απίστευτες εφευρέσεις ακόμη και στον τομέα της ιατρικής.
Αριστείδης Κωστάκης
Μπορεί να μην είναι το ίδιο δημοφιλής με τους υπόλοιπους της λίστας, όμως η συμβολή του σε συνεργασία με τον Sir Roy Calne το 1977 στην ανάδειξη της σημασίας και της δράσης της κυκλοσπορίνης στην μεταμόσχευση ήταν καταλυτική. Η ανακάλυψη της κυκλοσπορίνης σε συνδυασμό με την πρόοδο της ιατρικής έδωσαν τεράστια ώθηση στις μεταμοσχεύσεις χαρίζοντας ελπίδα και ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Καταξιωμένος επιστήμων, ο Αλκιβιάδης Κωστάκης αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην ιατρική επιστήμη καθώς και την συστηματική έρευνα ιατρικών θεμάτων και την αναζήτηση νέων στοιχείων σε φαρμακευτικές αγωγές.
Καρπός των εντατικών μελετών και της μακρόχρονης πείρας ήταν η ανακάλυψη ενός φαρμάκου που θεωρείται ως το κύριο ανοσοκατασταλτικό στις μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος, παγκρέατος, καρδιάς, πνευμόνων και μυελού των οστών. Σήμερα, αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται διεθνώς αποτελώντας νέα μέθοδο θεραπείας.
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ένας μαθηματικός ροκ σταρ. Βλέπεις σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο Έλληνας μαθηματικός κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Νας (ο Τζον Νας, είναι ένας διάσημος μαθηματικός, η ζωή του οποίου αποτέλεσε έμπνευση για την οσκαρική ταινία A Beautiful Mind) έναν γρίφο τον οποίο εκατομμύρια συνάδελφοί του από όλον τον κόσμο προσπαθούσαν να τον λύσουν επί 60 χρόνια, δίχως να τα καταφέρουν.
Ο Δασκαλάκης συνεργάστηκε με τους καθηγητές του Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Berkley και τον καθηγητή Paul Goldberg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και εν τέλει μπόρεσε να αποδείξει μέσω της διατριβής του με τίτλο «The complexity of Nash Equilibria» ότι για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη. Με λίγα λόγια για να καταλαβαινόμαστε κι εμείς που βγάζουμε κομπιουτεράκι για να υπολογίζουμε τα έξοδα της εβδομάδας, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί αυτή η ισορροπία. Ο Δασκαλάκης είναι σήμερα διακεκριμένος επιστήμονας και καθηγητής του ΜΙΤ και δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει όταν τον ρωτούν για τη λύση του γρίφου του Νας, ότι μπορεί να χρειάστηκε έναν χρόνο για να τα καταφέρει, αλλά η αφορμή υπήρξε το κρασάρισμα του υπολογιστή του.
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Από τον ένα Έλληνα Αϊνστάιν στον άλλο κι από τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, στον συνονόματό του Καραθεοδωρή. Μιλάμε φυσικά για ένα από τα λαμπρότερα μυαλά όλων των εποχών για τη χώρα μας, με IQ που οι θαυμαστές του αναφέρουν ως «ανώτερο του Ευκλείδη» και ισάξιο του θρυλικού μυστακοφόρου φυσικού.
Ο μαθηματικός Κωσταντίνος Καραθεοδωρή συνέβαλε μέσα από την αλληλογραφία του με τον διάσημο φυσικό στην εξέλιξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ενώ το σπουδαίο ταλέντο αναδείχτηκε μέσα από δεκάδες μελέτες. Μεταξύ τους και μια που έγραψε ιστορία, εκείνη με τον τίτλο «Περί των καμπυλών του στυλοβάτου του Παρθενώνα και περί της αποστάσεως των κιόνων αυτών».
Όπως μαρτυρά επιστολή του Αϊνστάιν στον Καραθεοδωρή ο πρώτος πάντοτε ζητούσε τη συμβουλή του δεύτερου με χαρακτηριστικό το κόμματι της επιστολής που ακολουθεί: «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.»
Η συμβολή του στη Θεωρητική Φυσική ήταν ουσιαστική στη μαθηματική θεμελίωση τομέων της Φυσικής όπως η Θερμοδυναμική, η γεωμετρική οπτική, η μηχανική και η σχετικότητα.