Γιατί το σουβλάκι κερδίζει κάθε άλλο street food
Το πήραμε πατριωτικά κι εξηγούμε νέτα σκέτα και γαστρονομικά τους λόγους για τους οποίους το σουβλάκι βγάζει νοκ άουτ κάθε επίδοξο ανταγωνιστή.
Το πήραμε πατριωτικά κι εξηγούμε νέτα σκέτα και γαστρονομικά τους λόγους για τους οποίους το σουβλάκι βγάζει νοκ άουτ κάθε επίδοξο ανταγωνιστή.
Το έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές ότι η επανάληψη είναι η μαμά της μάθησης για αυτό και δεν θα κωλώσουμε να το ξαναγράψουμε. Σαν το σουβλάκι δεν έχει κι αν βρεις κάποιον που δεν του αρέσει μάλλον έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις τις παρέες σου. Η σουβλακολάγνα καρδούλα μας σκιρτά στο άκουσμα και μόνο του λατρεμένου εδέσματος που έχει αναρίθμητους ορκισμένους πιστούς. Τι κι αν το street food αντεπιτίθεται σθεναρά και σε κάθε γωνιά της χώρας πολλαπλασιάζονται τα φαγητάδικα του δρόμου. Τι κι αν η έθνικ κουζίνα στέλνει τα χαιρετίσματα της αφού νοστιμιές από διάφορες γωνιές του πλανήτη βρίσκονται λίγα βήματα ή ένα κλικ –αν παραγγείλεις- μακριά.
Το σουβλάκι αντιστέκεται και παραμένει εκτός συναγωνισμού βγάζοντας νοκ άουτ τους επίδοξους street food ανταγωνιστές του. Aν έχεις λίγα λεπτά θα θέλαμε να σου μιλήσουμε για τον κύριο και σωτήρα του τον πιτόγυρο αλλά και τα άλλα τυλιχτά καλούδια που μας έχουν αναγκάσει να υπερασπιζόμαστε το σουβλάκι μέχρι τέλους, δίνοντάς του την πρωτιά στις προτιμήσεις μας.
Παραμένει οικονομικό
Μπορεί οι εποχές που αγοράζαμε με δύο ευρώ τα δίπιτα να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ωστόσο το σουβλάκι συγκριτικά με μπέργκερ, σάντουιτς, χοτ ντογκ, τάκος και λοιπές στρτιφουντιές παραμένει αισθητά πιο οικονομικό. Η μέση του τιμή κυμαίνεται στα 3,20 με 3,50€ ωστόσο δεν αποκλείεται να το βρεις και πιο οικονομικό σε μικρότερο μέγεθος. Όπως και να έχει παραμένει το πιο value for money καθώς με ένα ξεπεινάς και με δύο (συνολικό κόστος 6,50-7€) χορταίνεις και με το παραπάνω.
Επιλογές να φάνε κι οι κότες
Θες καλαμάκι -σόρρυ φίλοι Σαλονικιοί- σε χοιρινό ή κοτόπουλο; Έχουμε. Θες γύρο σε μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό ή μανιτάρι; Κι από αυτό έχουμε. Θες μήπως μπιφτεκάκι (και λαχανικών βεβαίως, βεβαίως), κεμπάπ, σουτζούκι ή κοτομπέικον; Σε έχουμε καλυμμέν@. Μήπως τραβάει η ψυχούλα σου μπριζολάκι, πανσετούλα ή λουκάνικο; Μην ανησυχείς ετοιμάζουμε δύο τυλιχτά. Και καλαμάρι έχουμε αν είσαι έξτρα μερακλής κι άλλες τόσες παραλλαγές για να δεις το σουβλάκι σου αλλιώς.
Μπορεί να γίνει ένα πλήρες κι έξτρα θρεπτικό γεύμα
Με την επιλογή της κατάλληλης πίτας και του κατάλληλου κρέατος το σουβλάκι μπορεί να γίνει ένα πληρέστατο γεύμα χωρίς να έχει πολλές θερμίδες. Αν αντικαταστήσεις μάλιστα τις πατατούλες με περισσότερα λαχανικά όπως γινόταν άλλωστε και τον παλιό καιρό -πριν την τηγανιτή επέλαση- και στη θέση του τζατζικιού ή των σος επιλέξεις μουστάρδα κέτσαπ ή γιαουρτάκι, τότε ετοιμάζεις ένα υγιεινό γεύμα που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σου.
Γιατί το βρίσκεις παντού
Κυριολεκτικά όπου σταθείς κι όπου βρεθείς στην Ελλάδα υπάρχει κι ένα σουβλατζίδικο. Αν μάλιστα μένεις στην Αθήνα τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το σπίτι σου θα βρεις κι έναν σουβλακοναό να κορέσεις την πείνα σου. Αντίστοιχα όποιο μέρος της χώρας κι αν επισκεφθείς, κάπου κάπως θα βρεθεί ένα σουβλατζίδικο ανοιχτό για να δοκιμάσεις ένα περιποιημένο τυλιχτό.
Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και σπίτι σου
Δεν χρειάζονται ειδικά σκεύη, ιδιαίτερες τεχνικές μαγειρέματος, πανάκριβα υλικά και άπειρη ώρα προετοιμασίας για να ετοιμάσεις μια σουβλακάρα εντός των σπιτικών τειχών. Μεράκι μόνο θέλει, προσοχή κι αγάπη και σε λίγη ώρα μπορείς να τραπεζώσεις την παρέα σου, απολαμβάνοντας τη δική σου σπιτική εκδοχή στο πολυαγαπημένο σουβλάκι.