To σωστό σουβλάκι στο αθηναϊκό κέντρο είναι το oldchool
Βγήκαμε τσάρκα στα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα του κέντρου της πρωτεύουσας που ακόμη το κρατάνε αληθινό και σε περιμένουμε.
Βγήκαμε τσάρκα στα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα του κέντρου της πρωτεύουσας που ακόμη το κρατάνε αληθινό και σε περιμένουμε.
Οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες της Αθήνας μπορεί να μαλώνουμε, να διαφωνούμε να ρίχνουμε και κανένα μπινελίκι πού και πού όταν δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας, όμως μπροστά στην κοινή λατρεία μας για τα σουβλάκια φιλιώνουμε όλοι. Επειδή όμως κατά βάθος είμαστε μερακλήδες θα σου πούμε ότι έχουμε μια παραπάνω αδυναμία στο oldschool σουβλάκι, το αυθεντικό και παραδοσιακό που κάποιοι ακόμη φτιάχνουν όπως παλιά. Για αυτόν τον λόγο κινήσαμε για τα πιο ιστορικά και oldschool σουβλατζίδικα της πρωτεύουσας και πήραμε κι ένα έξτρα περιποιημένο τυλιχτό για πάρτη σου.
Λευτέρης ο Πολίτης
Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ.: 21 0522 5676
Από το 1950 ο Λευτέρης ο Πολίτης στην Ομόνοια, έχει πάρει τη θέση του σουβλακοπατέρα μας και δεν τον κουνάει κανείς από τη θέση του. Μικρό αλλά θαυματουργό το μαγαζάκι του δεν πρόκειται ποτέ να σε αφήσει νηστικό. Εκεί θα δοκιμάσεις πίτα με μπιφτέκι και χειροποίητο, καυτερό σουτζούκι με κύμινο το οποίο θα προκαλέσει μοσχομυρωδάτο οργασμό στη μύτη σου. Το μπιφτέκι του ψήνεται σε μαντέμι και φτιάχνεται από μοσχαρίσια κιμά καθημερινά χωρίς περιττά μπαχάρια αναδεικνύοντας τη νοστιμιά του αλλά και τη μαστοριά του ψήστη.
Κώστας
Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι,τηλ.:21 0323 2971
Από το 1946 ο Κώστας το κρατά αληθινό κι oldschool στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης για αυτό κι ανεξαρτήτου ώρας και μέρας θα συναντήσεις μεγάλες ουρές όταν βρεθείς προς τα εκεί. Εδώ η θρυλική συνταγή είναι μία και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Ψιλοκομμένη ντοματούλα, αλάτι, πιπέρι και η φημισμένη κόκκινη σάλτσα του που βγαίνει σε τρεις εκδοχές (καυτερή, μέτρια και γλυκιά) συνοδεύουν το κρέας σε μια από τις καλύτερες πίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι πίτες ξεκινούν από 3€ κι ότι πρέπει να οπλιστείς με υπομονή μέχρι να παραγγείλεις αφού μια κοσμοσυρροή θα την συναντήσεις.
Ο Κώστας
Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ: 210 3228502
Όπου σουβλατζίδικο Κώστας και μάλαμα στο αθηναϊκό κέντρο, αφού περνάμε τώρα στον έτερο σουβλακομάστερ της καρδιάς μας, ο οποίος από το 1946 ετοιμάζει τα καλαμάκια και τις πιτούλες του σε μια τοσοδούλικη ψησταρία. Εκεί έγραψε τη δική ιστορία κι έγινε σημείο αναφοράς για όσους θέλουν το σουβλάκι τους αυθεντικό, παραδοσιάκο και καθόλου μα καθόλου εκμοντερνισμένο. Σε λιγότερο από 20 τετραγωνικά καθημερινά ο Κώστας καλοταΐζει τους σουβλακολάτρεις που τον τιμούν και εξαφανίζουν την πραμάτεια του μέχρι το μεσημεράκι.
Η Βόλβη
Ευρυπίδου 24-26, Πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ.:21 1118 0587
H Bόλβη μπορεί να μην έχει τη μακρά ιστορία των υπολοίπων της λίστας, όμως είναι ξεκάθαρα η πιο καλή μαθήτρια της σουβλακοτέχνης. Σεβόμενη απόλυτα τις διδαχές των παλαιοτέρων προσφέρει αυθεντικά και χειροποίητα σουβλάκια στα κάρβουνα χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των πρώτων υλών της. Εδώ οι πατάτες λάμπουν δια της απουσίας τους καθώς το θαυματουργό το τυλιχτό –μικρό στο μάτι μα μεγάλο στη γεύση- της Βόλβης έχει μόνο ντομάτα, λεπτοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, μουστάρδα και μία γλυκιά σάλτσα πάπρικας. Η τιμή του ξεκινά από 2,20€ κι εκτός από τα καλαμάκια πρέπει να δοκιμάσεις και τα σουτζουκάκια της Βόλβης που βάνουν κάτω τα περισσότερα που έχεις φάει.
Προδόρπιον
Ακαδημίας 52, Αθήνα, τηλ.:21 0363 0400
Από τα πλέον παραδοσιακά κι oldschool σουβλακοπωλεία του κέντρου, το Προδόρπιον στη γωνία Ασκληπιού και Ακαδημίας έχει χτίσει το όνομά του όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του χάρη στην αγάπη του για το εθνικό μας έδεσμα και τη μαστοριά στο ψήσιμο. Εδώ στηρίζουμε απερίφραστα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ του καταλόγου, τα οποία βυθίζονται σε ένα χορταστικό τυλιχτό με στρογγυλοκομένες πατατούλες και αφράτες σαν πούπουλο πιτούλες. Οι τιμές στις πίτες ξεκινούν από τα 3€.
Τα Άγραφα
Βαλτετσίου 50-52, τηλ.: 21 0380 3144
Σαν βγεις στον πηγαιμό για τα Άγραφα στα Εξάρχεια να εύχεσαι να βρεις ελεύθερο τραπέζι καθώς ένας χαμούλης γίνεται από τους σουβλακολάγνους θαμώνες τους. Εδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε προηγούμενες δεκαετίες. Στα Άγραφα γίνονται όλα όπως παλιά. Οι πατατούλες κόβονται στο χέρι, τα καλαμάκια καλοψήνονται με μεράκι και το κρέας είναι διαλεχτό για να υπηρετήσει πιστά τη συνταγή του λαχταριστού τυλιχτού. Ψέματα δεν θα πούμε: ένα δεν είναι ποτέ αρκετό για αυτό κάνε τα κουμάντα σου και για μας.
Έλβις
Πλαταιών 29 και Λεωνιδίου, Κεραμεικός, τηλ.: 21 0345 5836
Aν είσαι μιας κάποιας ηλικίας, τότε είναι πολύ πιθανό να εξίσωνες το σουβλάκι με το καλαμάκι –σχωράτε μας φίλοι Θεσσαλονικείς- γιατί έτσι έμαθες από μικρός. Αν πάλι όχι, επίτρεψέ μας να σου γνωρίσουμε τον Βασιλιά των καλαμακίων, Έλβις. Η αυτού εξοχότητά του φτιάχνει κάποια από τα κορυφαία καλαμάκια της σουβλακοπιάτσας, κι αν δεν μας πιστεύεις μπορείς να το διαπιστώσεις ιδίοις στόμασι μπουκιά, μπουκιά. Με την ίδια συνταγή θα συναντήσεις τον Έλβις και στο Παγκράτι. Μην φοβηθείς, δεν είναι σωσίας.