Άσε μας να σου εξηγήσουμε τους κανόνες του τελικού «ν»

Aν θέλεις να γίνεις μάστερ της σωστής χρήσης της γραμματικής τότε ξεκίνα από τα βασικά και μάθε πότε χρησιμοποιείται το τελικό «ν» και πότε όχι.

Άσε μας να σου εξηγήσουμε τους κανόνες του τελικού «ν»

«Είναι περασμένη η ώρα επομένως μάλλον θα πεινάς. Θες να πάμε στην ταβέρνα; Ώπα, μισό λεπτό. Το σωστό είναι στη ταβέρνα ή στην ταβέρνα;». Αν έχεις και του λόγου σου τέτοιες γραμματικές απορίες για την ορθή χρήση του τελικού «ν» τότε μάλλον είμαστε οι άνθρωποί σου. Δεν χρειάζεται να ανατρέξεις σε λεξικά και βιβλία γραμματικής και να χαωθείς μέσα στον πλούτο των πληροφοριών που θα βρεις εκεί. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις πότε πρέπει να χρησιμοποιείται αυτό το άτιμο το τελικό «ν» και πότε όχι.

Στον γραπτό λόγο το -ν διατηρείται στην αιτιατική ενικού του οριστικού άρθρου (τη[ν]/στη[ν]) και της προσωπικής αντωνυμίας (αυτή[ν], τη[ν]) του θηλυκού γένους, καθώς και στα αρνητικά μόρια δε(ν) και μη(ν), όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από φωνήεν ή από τα σύμφωνα κ, π, τ, γκ, μπ, ντ, τσ, τζ, ξ, ψ.

Παράδειγμα: Άνοιξε την πόρτα ή ας περάσουμε στην αυλή

Αντίθετα, όταν το αρκτικό γράμμα της επόμενης λέξης είναι β, δ, γ, φ, θ, χ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ το -ν απουσιάζει.

Παράδειγμα: Περάσαμε υπέροχα εκείνη τη βραδιά. Ταξιδέψαμε στη χώρα των Βάσκων

Για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ αρσενικού και ουδετέρου στην περίπτωση του οριστικού και αόριστου άρθρου (τον, στον, έναν) και της προσωπικής αντωνυμίας (αυτόν, τον) του αρσενικού γένους το -ν διατηρείται πάντα στον γραπτό λόγο στην αιτιατική του ενικού αριθμού ανεξάρτητα από το γράμμα που ακολουθεί.

Παράδειγμα. τον αδερφό, τον πατέρα.

Το μην αποβάλλει το τελικό -ν, μόνο στην περίπτωση που ακολουθεί σημείο στίξης αλλά και στις περιπτώσεις λόγιων μετοχών σε στερεότυπες φράσεις ( όπως το μη καπνίζοντες)

Επίσης το σαν κρατάει πάντα το τελικό ν. Παράδειγμα: Έτρεξε σαν τον άνεμο. Έκανε σαν θηρίο όταν το ανακάλυψε.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στον προφορικό λόγο υπάρχουν ορισμένες διαφορές ως προς τη χρήση του τελικού «ν». Έτσι λοιπόν παρά το γεγονός ότι στον γραπτό λόγο προτείνεται να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις, στον προφορικό λόγο το τελικό -ν προφέρεται συνήθως μόνο όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή κ, π, τ, γκ, μπ, ντ, τσ, τζ, ξ, ψ.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v