Ποια Highlands; Πάμε στα Μετέωρα!

Αποφασίσαμε να αγγίξουμε λίγο ουρανό, βολτάροντας στα πανέμορφα Μετέωρα, που άμα λάχει βάζουν κάτω και τα Highlands.

Ποια Highlands; Πάμε στα Μετέωρα!

Αν σου λέγανε ποτέ ότι η κορυφή του κόσμου απέχει 4 ώρες και κάτι ψιλά μακριά από την Αθήνα θα τους πίστευες; Με το δίκιο σου θα εξέφραζες τις αντιρρήσεις σου, εκτός αν έχεις επισκεφτεί του λόγου σου τα Μετέωρα επομένως ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο απόκοσμα όμορφη είναι αυτή η περιοχή από όπου αγναντεύεις το άπειρο. Προφανώς ψηλότερα μέρη θα συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όμως αυτή η μαγική και σχεδόν ανείπωτη αίσθηση του να αγναντεύεις ολόκληρη τη χώρα, ακουμπώντας λίγο από το μπλε του ουρανού δεν συναντάται συχνά. Για αυτό λοιπόν ετοιμάσαμε τα μπαγκάζια μας και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στα λατρεμένα Μετέωρα. Κι αν ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πώς δημιουργήθηκαν, το μόνο σίγουρο είναι πως πάντοτε θα αποτελούν μια ιδανική αφορμή για να ταξιδέψουμε προς τα εκεί.

Πώς πάμε εκεί;

Ετοιμάσου για road trip βαρβάτο αφού θα χρειαστεί να διανύσεις 349 χιλιόμετρα από την Αττική για να βρεθείς στα Μετέωρα, με τη μέση διάρκεια διαδρομής να ορίζεται στις 4 ώρες και 10 λεπτά. Το κόστος της βενζίνης και διοδίων μετ’ επιστροφής είναι περί τα 160€. Αν θες υπάρχει πάντα κι η επιλογή του ΚΤΕΛ με το κόστος του εισιτηρίου από Αθήνα σε Καλαμπάκα μετ’ επιστροφής να ανέρχεται στα 49€. Από την Καλαμπάκα έως τα Μετέωρα το κόστος του εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ υπολογίζεται στα 3,20€ μετ’ επιστροφής.

Εν αρχήν ην τα Μοναστήρια

Εκεί γύρω στον 10ο με 11ο αιώνα κατασκευάστηκαν τα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την πραγματική χρονολογία τους. Στο σύνολό τους τα μοναστήρια είναι τριάντα από τα οποία έξι επισκέψιμα και προστατευμένα από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς: Η Μονή των Αγίων Πάντων, περισσότερο γνωστή ως Μονή Βαρλαάμ, η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος (ή Μονή του Αναπαυσά), η Μονή Ρουσάνου, η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (πιο γνωστή ως «Μεγάλο Μετέωρο», επειδή είναι κτισμένη στον ψηλότερο βράχο), η μονή Αγίας Τριάδος και η μονή του Αγίου Στεφάνου. Γαλήνια, κατανυκτικά, μυστικιστικά και με μια μεγαλειώδη θέα ευλογημένη «Pun intended» από το φυσικό κάλλος τα μοναστήρια στα Μετέωρα είναι μια εμπειρία ζωής η οποία θα σε συνοδεύει για πολλά χρόνια είτε είσαι θρησκευόμενος είτε όχι.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε στα Μετέωρα

Αρχικά πρέπει να εξερευνήσεις το υπέροχο χωριουδάκι που ακούει στο όνομα Καστράκι κι είναι χτισμένο στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων. Από εκεί ξεκινά που λες μια φανταστικό-καταπληκτική πεζοπορική διαδρομή που καταλήγει στην κορυφή του τους. Σημείο εκκίνησης η πλατεία κι αν έχεις υπομονή αλλά και γερά πνεμόνια τότε θα αποζημιωθείς και με το παραπάνω από τα μοναδικής ομορφιάς τοπία που θα συναντήσεις σε μια διαδρομή η οποία διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Αν τώρα το λέει ακόμη περισσότερο η καρδούλα κι η περδικούλα σου – δεν θα τα χαλάσουμε στις λέξεις- τότε μπορείς να αναρριχηθείς μέχρι την κορυφή αφού τα Μετέωρα εκτός από σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν επάξια κερδίσει και παγκόσμια φήμη με τις ανεξάντλητες αναρριχητικές διαδρομές τους. Η Trekking θα αναλάβει τα υπόλοιπα με το κόστος της αναρρίχησης να ξεκινά από τα 50€ και περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Μισή ώρα μακριά από το συγκλονιστικό τοπίο των Μετεώρων, τα Τρίκαλα είναι, εκτός από ιδανική βάση του ταξιδιού σου, και μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις, γεγονός που μπορούν να σου επιβεβαιώσουν όχι μόνο οι Τρικαλινοί, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες τους όλο τον χρόνο. Το κουκλίστικο και πολυφωτογραφημένο ιστορικό κέντρο, οι θεόρατες πλατείες που σφύζουν από ζωή κι οι δρόμοι που ζουν κι αναπνέουν για ατέλειωτες ποδηλατάδες θα σε ανταμείψουν για την επιλογή σου να εκδράμεις στα Τρίκαλα. Άχαστο best of τα νερά του Ληθαίου ποταμού που δημιουργούν καταρρακτάκια κάτω από τοξωτά γεφύρια και πλακόστρωτες όχθες για να πας το πικνίκ σε άλλο επίπεδο.

Πού να φάμε και πού να μείνουμε βρε παιδιά;

Στο παραδοσιακό καφενείο- ουζερί Ρακαριό στην Καλαμπάκα θα δοκιμάσεις μερακλήδικα μεζεδάκια που θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο σου, ενώ στο Λαδοφάναρο στα Τρίκαλα θα γευτείς από πρώτο χέρι τι πάει να πει παραδοσιακό μαγειρείο με μαμαδίσιες νοστιμιές. Από την άλλη στην ταβέρνα του Ζιώγα στο Καστράκι μπορεί να γίνει σοβαρή κοψιδοκατάσταση αφού οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ντόπια , εκλεκτά κρέατα όλα ψημένα σε τζάκι ψησταριά που λειτουργεί αυστηρά και μόνο με ξύλα. 

Για τη διαμονή σου μπορείς να επιλέξεις το Hotel Meteora με το δίκλινο να κοστίζει 71€ πρωινού συμπεριλαμβανομένου. 

Εξαιρετική επιλογή είναι και τα Toti boutique Rooms στην Καλαμπάκα στα οποία δεν θα χρειαστεί να δώσεις περισσότερα από 50 ευρώ για ένα δίκλινο ανά διανυκτέρευση.   

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v