Ο Θωμάς, ο Γιωργάκης, η Μάσα και άλλες αρκούδες που έσωσε ο Αρκτούρος
Η καθεμιά έχει τη δική της προσωπικότητα, τη δική της ιστορία, τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Κυρίες και κύριοι, οι αρκούδες που προστατεύει ο Αρκτούρος.
Η καθεμιά έχει τη δική της προσωπικότητα, τη δική της ιστορία, τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Κυρίες και κύριοι, οι αρκούδες που προστατεύει ο Αρκτούρος.
Τις έχεις δει σίγουρα σε φωτογραφίες στα social media, ειδικά εκεί γύρω στις αρχές της άνοιξης που το ξύπνημά τους σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος του χειμώνα. Οι αρκούδες του Αρκτούρου, της οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1992 για την προστασία της καφέ αρκούδας και κάνει έκτοτε σπουδαία δουλειά, είναι όλες τους μία και μία. Τι λες, ενδιαφέρεσαι να τις γνωρίσεις;
Ο Γιωργάκης
Ο παππούς του Κέντρου Προστασίας Αρκούδας, και ίσως ο διασημότερος όλων, ο Γιωργάκης κατασχέθηκε το 1995 σε ηλικία ενάμιση έτους από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ήταν έντονα κακοποιημένος (τρυπημένο χείλος, σπασμένα δόντια, παραμορφωμένη μουσούδα και φανερά υποσιτισμένος) από τον αρκουδιάρη που τον κρατούσε αιχμάλωτο. Ύστερα από δύο χρόνια εντατικής περίθαλψης και φροντίδας στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Αρκτούρου, ο Γιωργάκης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, όπου ζει μέχρι σήμερα, πλέον σε δικό του ξεχωριστό χώρο, καθότι είναι πλέον τυφλός και υπερήλικας. Μετρά σήμερα 30 χρόνια ζωής, κι αυτό είναι ένα μικρό ρεκόρ, καθότι οι αρκούδες ζουν στη φύση κατά μέσο όρο 20-25 χρόνια.
Ο Θωμάς
Ένας μικρός ήρωας ήταν ο Θωμάς, όταν τον βρήκαν κάτοικοι του Πολυπόταμου Φλώρινας σε ηλικία τριών μηνών να περιπλανιέται μόνος του στο δάσος. Έχοντας χάσει, για άγνωστους λόγους, τη μαμά του, ο Θωμάς επιβίωσε τρώγοντας καρπούς και χόρτα, σε μια ηλικία που η επιβίωσή του εξαρτάται άμεσα από το μητρικό γάλα. Όταν τον παρέλαβαν οι άνθρωποι του Αρκτούρου, ήταν λιποβαρής και υποσιτισμένος, αλλά σε άριστη υγεία. Αν και συνήθως τα ορφανά αρκουδάκια αναζητούν τη στοργή από τους φροντιστές τους τις πρώτες ημέρες, ο Θωμάς τους απέφευγε, δείχνοντας εξαρχής την άγρια φύση του. Σε λίγες μέρες, ο Θωμάς θα φύγει από το Κέντρο Προστασίας του Αρκτούρου για να ζήσει ελεύθερος στη φύση.
Η Μάσα και ο Μπρούνο
Δύο ορφανά αρκουδάκια που βρέθηκαν στο Μαυροβούνιο από την περιβαλλοντική οργάνωση CZIP, φιλοξενήθηκαν αρχικά σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο και εν συνεχεία έκαναν το πολύωρο ταξίδι μέσω Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας για να έρθουν να ζήσουν στο καταφύγιο του Αρκτούρου, τον Ιούνιο του 2017. Η Μάσα είναι πολύ ζωηρή και περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας της «μαλώνοντας» με τον Μπρούνο στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Μάλιστα στην αρχή ήταν πιο δυνατή και μεγαλόσωμη και τις περισσότερες φορές τον κέρδιζε κατά κράτος.
Ο Ρέι
Κολλητός της Μάσα και του Μπρούνο, ο Ρέι σώθηκε από τα χέρια λαθρεμπόρων στην Αλβανία που προσπάθησαν να τον πουλήσουν σε αγγελία στο ίντερνετ. Ήρθε στον Αρκτούρο το 2018, και είναι σήμερα σχεδόν 7 χρονών. Όταν ήταν τεσσάρων χρονών, στο Καταφύγιο απέκτησε κι έναν καινούριο φίλο, τον νεαρό Μίτκο, ο οποίος βρέθηκε πυροβολημένος στην Βουλγαρία και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις για περίθαλψη. Ο Ρέι είναι φιλήσυχος και ποτέ δεν προκαλεί καβγάδες. Του αρέσει πολύ το ψάρι και το ψωμί, ενώ ποτέ δεν λέει όχι σε λίγο παραπάνω μέλι.
Η Σάσα και η Αλεξάνδρα
Οι δύο αχώριστες γιαγιάδες του Κέντρου Προστασίας του Αρκτούρου ήρθαν στο Καταφύγιο τον Ιούνιο του 2015 από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, όπου ζούσαν από τον Νοέμβριο του 1993, έχοντας μεταφερθεί από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Βρέθηκαν σε ηλικία μόλις τριών μηνών να περιφέρονται χωρίς τη μητέρα τους που σκοτώθηκε σε ναρκοπέδιο κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Πάτρικ
Είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις –τόσο ιδιαίτερη, που την ιστορία του την έχεις μάλλον ήδη ακουστά: Είναι εκείνος ο αρκουδάκος που, ένα μήνα αφότου αφέθηκε ελεύθερος στη φύση, τον Ιούνιο του 2016 επέστρεψε μόνος του στο καταφύγιο του Αρκτούρου, για να ζήσει με τους ανθρώπους που τον είχαν μεγαλώσει. «Το γεγονός ότι βρέθηκε μόλις δύο εβδομάδων με αποτέλεσμα να τον ταΐζουν ακόμη και με μπιμπερό, είχε ως αποτέλεσμα να εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία και να αδυνατεί να επιβιώσει μόνος του» είχε εξηγήσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους ανθρώπους της οργάνωσης, ο Πάνος Στεφάνου. Ο Πάτρικ είχε βρεθεί νεογέννητος τον Μάρτιο του 2015 σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από το χωριό Βροντερό Πρεσπών. Εικάζεται ότι άγνωστοι απομάκρυναν από τη φωλιά της τη μητέρα του ή ότι την σκότωσαν προκειμένου να πάρουν το αρκουδάκι. Σήμερα ο Πάτρικ είναι 8 χρονών, και ζει ακόμα στο Καταφύγιο.