Είδαμε «Αυτές που δεν προλάβατε» της Δανάης Λιοδάκη στο ΠΛΥΦΑ

Είδαμε «Αυτές που δεν προλάβατε» της Δανάης Λιοδάκη στο ΠΛΥΦΑ κι έχουμε να πούμε τα καλύτερα

Είδαμε «Αυτές που δεν προλάβατε» της Δανάης Λιοδάκη στο ΠΛΥΦΑ

Η ομάδα b.p.m. ιδρύθηκε το 2018 από αποφοίτους της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης- Κάρολος Κουν και γρήγορα ξεχώρισε με βραβεύσεις και αξιοσημείωτη επιτυχία στις παραστάσεις της. Μετά την επιτυχημένη δεύτερη χρονιά παραστάσεων του «Hyperspace ή αλλιώς..», η ομάδα επιμένει να παίρνει θέση σε σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, κρατώντας μια χιουμοριστική και φρέσκια ματιά. Το πρωτότυπο, σύγχρονο θεατρικό έργο  «Αυτές που δεν προλάβατε»,  μια αληθινή Ιστορία, για μια ομάδα γυναικών που δεν θα ξαναδεί ποτέ κανείς. Τέσσερεις γυναίκες, που ανέλαβαν να εκδικηθούν, σαν το Ζορό, σαν τον Ρομπέν των Δασών την αδικία, την εκμετάλλευση, την βία που ασκείται εναντίον των γυναικών.  Μια φεμινιστική κωμωδία για την γυναικεία φιλία . Τέσσερις φίλες  η Ελένη (Μαριέλα Δουμπού), η Λιλή (Άλκηστις Ζιρώ ), η Μαίρη (Ευσταθία Λαγιόκαπα) και η  Άννα (Παναγιώτα Παπαδημητρίου),  που μεγάλωσαν μαζί και ήταν αχώριστες, μέχρι που η ζωή τις απομάκρυνε μοιραία. Ζουν τις δικές τους περιπέτειες και σε κάποια σημείο συναντιούνται για να διηγηθούν  τις ιστορίες τους, πως  η μια έφυγε από την δουλειά της γιατί  την παρενόχλησε το αφεντικό της, την άλλη κάποιος περαστικός που την ακολουθούσε την έφτυσε στη μούρη, την άλλη την χώρισε μετά από μακροχρόνια σχέση.

Το έργο προσεγγίζει θέματα όπως την  έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, την σεξουαλική παρενόχληση. Η  Λίλη διηγείται την ιστορία που άκουσε από τον φίλου του φίλου της στο μπαρ, για έναν θείο του, που σκότωσε τη γυναίκα του και την έθαψε στον κήπο. Ιστορία που διηγούνταν και γέλαγε.  Ένιωσε προσβεβλημένη. Γιατί θα πρέπει να  υφίσταται μια γυναίκα τέτοια υποτίμηση; Γιατί θα  πρέπει να την αντιμετωπίζει ο άλλος σαν αντικείμενο; Μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας οι τέσσερεις φίλες αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν  τη σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική, λεκτική και οικονομική βία, που στρέφεται κατά των γυναικών. Γίνονται μια ομάδα μαγισσών, που απονέμουν δικαιοσύνη. Φορούν Μπαλακλάβα και λειτουργούν σαν συμμορία. Δρουν "για να μην μας την πέφτουν τα αφεντικά, να μη μας φτύνουν στο δρόμο, να μη φοβόμαστε να γυρίσουμε το βράδυ σπίτι μας και γενικά ξέρετε, για όλα αυτά”. Θίγονται τα πιο σοβαρά θέματα που αφορούν την έμφυλη βία αλλά με  δυναμικό χιούμορ και ευαισθησία. Δεν έχουν στόχο να ταράξουν, αλλά να προβληματίσουν και να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία που έρχεται εναντίον των γυναικών.

Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας ανακοίνωσε την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφάσισαν πια να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των σεξιστών και η ελπίδα των γυναικών της πόλης. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.

Η σκηνοθεσία της Δανάη Λιοδάκη ακολουθεί το παιγνιώδες και καυστικό ύφος του κειμένου της. Οι ηθοποιοί Μαριέλα Δουμπού ( Ελένη), Άλκηστις Ζιρώ (Λιλή), Ευσταθία Λαγιόκαπα (Μαίρη), Παναγιώτα Παπαδημητρίου ( Άννα)  έχουν μια εκπληκτική δυναμική κίνηση, που έχει επιμεληθεί η Στάλη Συμεών. Γυμνασμένες, γίνονται ακτιβίστριες για να εξολοθρεύσουν την σεξιστική ασθένεια, τους άνδρες αυτούς που τις θεωρούν κτήμα τους, μέσο για να πολεμήσουν την υπογεννητικότητα και να τις υποδουλώσουν σαν  παθητικούς δέκτες της βίας, τους. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νικόλα Κανάβαρη λειτουργικά και απολύτως σύμφωνα με το μοντέρνο κείμενο και τη νεανική ματιά πάνω σε ένα τόσο καίριο ζήτημα του καιρού μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς έγραψε ένα καταπληκτικό τραγούδι για την παράσταση «αυτές που δεν πρόλαβαν» και συνοψίζει εμπεριέχει τον στόχο της παράστασης και τον αγώνα αυτών των καθημερινών κοριτσιών, που μεταλλάχτηκαν σε ιδεατούς προασπιστές του δίκαιου. Εξαφανίστηκαν μαγικά  και έτσι « αγιοποιήθηκαν»., πέρασαν στη διάσταση του θρύλου.

Ωραία παράσταση με ευχάριστες ερμηνείες, που θα προβληματίσει με έναν σε πρώτη ανάγνωση ελαφρύ τρόπο, που όμως λειτουργεί και απευθύνεται σε όλους τους θεατές, άνδρες και γυναίκες.

Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Δανάη Λιοδάκη
Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά / Κοστούμια: Νικόλας Κανάβαρης
Κινησιολογία: Στάλη Συμεών
Σύνθεση ήχου: Παύλος Κατσιβέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λαζαροπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Κασσάκος
Εικαστική επιμέλεια επικοινωνίας: Δημήτρης Βασδέκης
Φωτογραφίες προβών / Σχεδιασμός αφίσας: Αντώνης Χρήστου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού ( Ελένη)

Άλκηστις Ζιρώ (Λιλή)

Ευσταθία Λαγιόκαπα (Μαίρη)

 Παναγιώτα Παπαδημητρίου ( Άννα)

INFO:

https://www.facebook.com/bpmtheatergroup/

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v