Στα Γιάννενα το ζήσαμε αληθινά

H παινεμένη λίμνη, το μαγευτικό κάστρο, η υπέροχη κουζίνα, τα λατρεμένα φοιτητοστέκια είναι μόνο κάποιοι λόγοι για τους οποίους ξαναταξιδέψαμε στα Γιάννενα.

Στα Γιάννενα το ζήσαμε αληθινά

Πάντα υπάρχει μια καλή αφορμή για να ανηφορίσουμε –αν βρισκόμαστε στην Αθήνα βεβαίως, βεβαίως- προς τα Γιάννενα και να σουλατσάρουμε στο Κάστρο της πόλης με τα λιθόκτιστα καλντερίμια, να βολτάρουμε στις όχθες της χιλιοφωτογραφημένης λίμνης και να σεργιανίσουμε στο ιστορικό γιαννιώτικο κέντρο κάνοντας στάσεις για πεντανόστιμα τσιμπολογήματα κι εκλεκτά τοπικά κι όχι μόνο αποστάγματα.

Πως θα πάμε εκεί Μανωλιό μου;

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις βελτιώσεις των Εθνικών Οδών της χώρας το ταξίδι από την Αθήνα στα Γιάννενα κυμαίνεται από τις τέσσερις μέχρι τις τεσσεράμισι. Για ένα ΙΧ που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα το κόστος του ταξιδιού πήγαινε έλα μαζί με βενζίνη και διόδια ανέρχεται στα 196€ το οποίο μπορεί να διαμοιραστεί ανάλογα με τα άτομα που βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Αν πάλι θες να πάρεις το ΚΤΕΛ το κόστος μετ’ επιστροφής ανέρχεται στα 78€ κατ΄άτομο.

Κι εκεί τι θα κάνουμε;

Εν αρχή ην η λίμνη

Όπου Γιάννενα και λίμνη και τούμπαλιν κι αυτό μπορούν να στο επιβεβαιώσουν όλοι οι Γιαννιώτες αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής. Η Παμβώτιδα έχει πολλούς θαυμαστές που ορκίζονται αιώνια πίστη στις ατελείωτες βόλτες στις όχθες της. Σαν φόντο μπορείς να αγναντεύεις μπόλικα καραβάκια που αναχωρούν κάθε τόσο για το «Νησί» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι. Μιλάμε φυσικά για το πιο διάσημο αξιοθέατο της Λίμνης το νησάκι του Αλή Πασά που συνδέθηκε με τη ζωή και τον θάνατο του Αλή Πασά αλλά και της Κυρα Φροσύνης.

Έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι βραχώδες και δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του. Το νησάκι έχει περίπου 250 κατοίκους και χρειάζεται περίπου μια ώρα για να το γυρίσεις ολόκληρο και να κάνεις και την επιβεβλημένη σου στάση στο ομώνυμο μουσείο. Μετά βουρ για φαγητό στις ταβερνίτσες του Νησιού που φημίζονται για το χέλι και τα βατραχοπόδαρά τους.

Για το Κάστρο προς τα πού πάμε;

Αν βρεθείς για πρώτη φορά στα Γιάννενα θα κάνεις κι έπειτα θα ακούσεις πολλές φορές αυτή την ερώτηση μιας και η ολοζώντανη καστροπολιτεία των Ιωαννίνων σκαρφαλώνει με άνεση στην κορυφή της λίστας των αξιοθεάτων. Πέρα από τα λαβυρινθώδη σοκάκια αξίζει και με το παραπάνω να κάνεις μια περιήγηση στα μουσεία της Καστροπολιτείας. Ξεκίνα από το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν Πασά που θα σου χαρίσει μια σαγονοπεσιματική θέα στο Ιτς Καλέ, που είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα σημεία του Κάστρου. Εκεί στεγάζονται το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά, που κλείνει την μουσειάδα που ενυπάρχει στο Κάστρο.

Άλλο sightseeing παίζει;

Μένει μονάχα το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι (12 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο) για να συμπληρωθεί το καρέ.

Από την μουσειακή λίστα δεν πρέπει να λείψει το Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων με σημαντικές πανηπειρωικές συλλογές προκειμένου να έχεις όλη τη sightseeing γιαννιώτικη εμπειρία.

Τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα υπάρχει ένα τριώροφο παλάτι, με ασύγκριτες ομορφιές και θαυμαστά στολίδια, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα των Βαλκανίων, το οποίο φιλοτέχνησε η φύση στα σπλάχνα του λόφου Γκορίτσα, που στεφανώνει το γραφικό χωριό Πέραμα. https://www.spilaio-perama.gr/spilaio-perama

Στο κέντρο της πόλης το ζούμε αληθινά

Μια βόλτα και λίγες περπατησιές αρκούν και με το παραπάνω για να αγαπήσεις το γιαννιώτικο κέντρο αφού πέρα από τα λιθόκτιστα και λαβυρινθώδη σοκάκια, υπάρχουν αρκετά μαγαζάκια για καφέ, ποτό και μερακλήδικη μα και ποιοτική μάσα μέχρι τελικής πτώσεως. Πού και πού ξεφυτρώνουν και μπόλικα καταστήματα με αναμνηστικά στα οποία ξεχωρίζουν τα γιαννιώτικα χειροποίητα ασημικά αλλά και τα κολασμένα σιροπιαστά γλυκά που ποτέ μα ποτέ δεν είναι αρκετά.

Το Chevalier είναι ένα πεντάμορφο και λουλουδιαστό καφέ στην είσοδο σχεδόν του κάστρου που μοιάζει βγαλμένο από κινηματογραφικό σκηνικό γλυκιάς γαλλικής κομεντί. Η φήμη του Σπιτακίου προηγείται των κοκτέιλ του, τα οποία είναι ίσως τα πιο ευφάνταστα ολόκληρης της πόλης. Αν πάλι θες να ροκάρεις το Indian θα γίνει το απόλυτο καλτ στέκι σου με πολλές δόσεις headbanging και air-guitar. Στο Blue Gin θα βρεις ένα από τα ομορφότερα μπαράκια της πόλης που θα απολαύσεις ιδιαίτερα αν κρύβεις και μια χαβαλετζίδικη εκδοχή μέσα σου.

Αν τώρα σου ανοίξει η όρεξη πρέπει να περάσεις μια βόλτα από τη Μυσταγωγία για την τηγανιά του λιγούρη και τα κοτορολάκια με μετσοβόνε και λιαστή ντομάτα ή από το Μπουκιά Μπουκιά που σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα με αρκετές μυρωδάτες και παραδοσιακές γιαννιώτικες συνταγές. Πολύ δυνατή φαγητό-επιλογή και το Φύσα Ρούφα με τον λεμονάτο κόκκορα, και το μοσχάρι κοκκινιστό που βάζει κάτω μέχρι και την κουζίνα της μαμάς σου.

To Helen’s House είναι εξαιρετική επιλογή για να μείνεις και να είσαι μια ανάσα μόλις από το κέντρο της πόλης με μόλις 34€ ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο, ενώ και το cozy σπιτάκι στο κέντρο των Ιωαννίνων θα σε εκπλήξει με τις ανέσεις και τη ζεστασιά του. Για ένα δίκλινο δωμάτιο υπολόγισε 49€ το βράδυ στο συγκεκριμένο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v