Αυτή είναι η εξυπνότερη ράτσα σκύλων στον κόσμο
Περισσότερα από 1.000 σκυλιά, από 13 διαφορετικές ράτσες, μελέτησαν οι επιστήμονες στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα του είδους της.
Περισσότερα από 1.000 σκυλιά, από 13 διαφορετικές ράτσες, μελέτησαν οι επιστήμονες στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα του είδους της.
Ο βελγικός ποιμενικός, αλλιώς γνωστός ως Μαλινουά, είναι ο εξυπνότερος σκύλος στον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έρχεται να καταρρίψει τον μύθο που ήθελε σε αυτή την θέση το Border Collie.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία έκαναν μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, επιστρατεύοντας πάνω από 1.000 σκύλους από 13 διαφορετικές ράτσες, και τεστάροντάς τους σε 10 διαφορετικές εργασίες (επτά γνωστικές και τρεις συμπεριφορικές).
«Οι περισσότερες ράτσες είχαν τα δικά τους πλεονεκτήματα και αδυναμίες», δήλωσε στην Telegraph η Saara Juntila, συγγραφέας της μελέτης και διδάκτωρ ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Για παράδειγμα, το Labrador Retriever ήταν πολύ καλό στην ανάγνωση ανθρώπινων χειρονομιών, αλλά όχι τόσο καλό στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στο χώρο. Ορισμένες ράτσες, όπως το Shetland Sheepdog, σημείωσαν αρκετά ομοιόμορφα σκορ σε όλες σχεδόν τις δοκιμές, δηλαδή, δεν είχαν ούτε πολύ υψηλές ούτε πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε κανένα τεστ».
«Ο Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά ξεχώρισε σε πολλές από τις γνωστικές εργασίες, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα στις περισσότερες δοκιμές», πρόσθεσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Katriina Tiira, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του smartDOG. «Τα Border Collies είχαν επίσης καλή απόδοση σε πολλές από τις δοκιμές».
Συγκεκριμένα, ο Μαλινουά έρχεται πρώτος με 35 βαθμούς από το μέγιστο 39, τα Border Collies ανταποκρίθηκαν στη φήμη τους, ερχόμενα δεύτερα με 26 βαθμούς, ενώ ο Hovawart πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 25 βαθμούς, έναν βαθμό μπροστά από τον Spanish Water Dog.
Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι η κατάταξη δεν είναι τόσο χρήσιμη, όσο το να γνωρίζουμε ποιες ράτσες είναι καλύτερες σε συγκεκριμένες δεξιότητες από άλλες. «Ένα γνωστικό προφίλ κάθε ράτσας θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο από οποιοδήποτε σύστημα κατάταξης», δήλωσε η δρ. Tiira στην Telegraph.
Με πληροφορίες από Telegraph