Τα πιο επικίνδυνα challenges που έγιναν viral στο TikTok
Οι πιο επικίνδυνες και συχνά θανατηφόρες προκλήσεις που έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα στο βωμό των κλικ και των like.
Οι πιο επικίνδυνες και συχνά θανατηφόρες προκλήσεις που έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα στο βωμό των κλικ και των like.
Σε έναν ιδεατό κόσμο το TikTok θα αποτελούσε μια πλατφόρμα όπου θα μπορούσαμε να χαζεύουμε διασκεδαστικά βιντεάκια με χορό ή περίεργα φίλτρα ή χιουμοριστικά κλιπ.
Όμως όχι, η ανοησία που υπάρχει στο κεφάλι ορισμένων δημιούργησε μια σειρά challenges-προκλήσεων, οι οποίες πέρα από ηλίθιες είναι και επικίνδυνες, ακόμα και θανατηφόρες.
Δείτε παρακάτω μερικές και κάντε τον σταυρό σας.
Πίρσινγκ με μαγνήτες
Το 2021, ένα αγόρι δημοτικού σχολείου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο στην Αγγλία μετά τη συμμετοχή του σε μια πρόκληση TikTok που περιελάμβανε μικρούς μαγνήτες. Στο challenge που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του παιδιού της, οι συμμετέχοντες τοποθετούν δύο μικρούς στρογγυλούς μαγνήτες σε κάθε πλευρά της γλώσσας τους ώστε να δώσουν την ψευδαίσθηση του piercing. Ο 9χρονος, προσπαθώντας να κάνει το πείραμα, κατάπιε κατά λάθος τους μαγνήτες και εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από πόνο στην κοιλιά και ανεξέλεγκτους εμετούς.
Blackout Challenge
Τον Ιούλιο του ’22, η 9χρονη Arroyo ήταν ένα από τα πολλά θύματα της viral πρόκλησης «Blackout Challenge» που ξεκίνησε από το TikTok και διαδόθηκε αργότερα και στο Instagram. Στο συγκεκριμένο challenge, τα παιδιά τραβούν βίντεο κατά το οποίο σφίγγουν ένα κασκόλ ή άλλο παρόμοιο αντικείμενο γύρω από το λαιμό τους, περιορίζοντας την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Το κοριτσάκι έδεσε κάτι σαν σκοινί στον λαιμό του αλλά το έκανε τόσο σφιχτά που έπεσε νεκρή στο δωμάτιό της. Το άψυχο σώμα της το βρήκε ο αδερφός της.
Milk Crate Challenge
Σε αυτήν την αρκετά επικίνδυνη πρόκληση που εμφανίστηκε πέρσι, κάποιοι ριψοκίνδυνοι χρήστες στοιβάζουν καφάσια γάλακτος το ένα πάνω στο άλλο σε σχήμα πυραμίδας και να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν πάνω σε αυτά.
Όπως θα μάντευε κανείς, οι κατασκευές αυτές ούτε άρτιες είναι ούτε σταθερές, ενώ όσοι συμμετέχουν προφανώς και δεν διαθέτουν ικανότητες κασκαντέρ ή ακροβάτη. Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν σε αυτήν την πρόκληση καταλήγουν να γκρεμοτσακίζονται.
«Έχουμε δει τραυματίες με σπασμένους καρπούς, βγαλμένους ώμους, ρήξεις χιαστού ή μηνίσκου, ακόμα και με επικίνδυνους για τη ζωή τραυματισμούς, όπως αυτοί της σπονδυλικής στήλης», δήλωσε σχετικά ο Νεοϋορκέζος ορθοπεδικός, δρ. Σον Άντονι.
Tide Pod Challenge
To 2018, δεκάδες έφηβοι ανέβασαν βίντεο στα social media, στα οποία μασούν πολύχρωμες κάψουλες απορρυπαντικών, προκαλώντας με τη σειρά τους άλλους χρήστες να κάνουν το ίδιο. Κάποιοι μάλιστα δοκίμασαν να… μαγειρέψουν πρώτα το απορρυπαντικό πριν το καταναλώσουν. Προφανώς και η ιδέα αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, αφού οι κάψουλες, που περιέχουν αιθανόλη, πολυμερή και υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι εξαιρετικά τοξικές.
Η πρόκληση έγινε τόσο δημοφιλής που η εταιρία Tide αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση τονίζοντας πως οι κάψουλες δεν είναι παιχνίδι και πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον καθαριστικό σκοπό τους, ακόμη κι αν πρόκειται για φάρσα.
Cha Cha Slide
Αυτή η επικίνδυνη πρόκληση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο τραγούδι του DJ Casper. Κάθε φορά λοιπόν που ο Κάσπερ αναφέρει τον στίχο “slide to the left!” ο οδηγός κάνει μια αντίστοιχη στροφή του τιμονιού, συχνά στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ζόρικα με τον στίχο “CrissCross” που ωθεί τους οδηγούς να στρίψουν απότομα και προς τις δύο κατευθύνσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους άλλους οδηγούς.
Παρά τους προφανείς κινδύνους, η τάση κατέκλυσε το TikTok το 2020, προκαλώντας σύμφωνα με πληροφορίες πολλά παραλίγο ατυχήματα από τους συμμετέχοντες
Skull breaker challenge
Εμπνευστές αυτής της πρόκλησης ήταν δύο μαθητές στην Ισπανία το 2020. Τι περιλαμβάνει; Ένα παιδί στέκεται ανάμεσα σε δύο συμμαθητές του, ενώ κάποιος τους βιντεοσκοπεί. Το παιδί στη μέση κάνει ένα ψηλό άλμα και πριν προσγειωθεί στο έδαφος δύο παιδιά του βάζουν τρικλοποδιά, ώστε να πέσει κάτω με την πλάτη. Προφανώς στο έδαφος δεν υπάρχει τίποτα για να το προστατεύσει από την πτώση, με αποτέλεσμα ο συμμετέχων να κινδυνεύει να χτυπήσει σοβαρά το κεφάλι του.
Γονείς και γιατροί προειδοποίησαν τότε για τους προφανείς κινδύνους της νέας μόδας, όμως κανείς δεν φάνηκε να τους ακούει, αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες των τραυματισμένων παιδιών που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας.
Το «ελληνικό» challenge του Μετρό
Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τη νέα μόδα. Τον περασμένο Ιούνιο σοκ προκάλεσε ένα βίντεο στο οποίο νεαροί απεικονίζονται να βρίσκονται στην πίσω καμπίνα ενός βαγονιού του Μετρό, βγάζοντας το κεφάλι τους έξω, ενώ ο συρμός κινείται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. «Το ότι επιλέγει ένας νεαρός να ανοίξει την πόρτα και να βγάλει το σώμα του έξω και να κρεμαστεί είναι εκτός από παραβατική και επικίνδυνη πράξη η οποία πρέπει να τον προβληματίσει», είχε δηλώσει τότε στο ΜΕΓΚΑ ο Γιάννης Κεσκινίδης, διευθυντής ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ.