Πώς μπορώ να σταματήσω το ροχαλητό;

Aν τρίζουν τα παράθυρα κάθε φορά που κοιμάσαι ανάσκελα τότε επιβάλλεται να διαβάσεις τις χρήσιμες συμβουλές που αλιεύσαμε ώστε να σταματήσει το ροχαλητό σου.

Πώς μπορώ να σταματήσω το ροχαλητό;

Αν τρως σπρωξίδι από το ταίρι σου ενόσω κοιμάσαι, γιατί ροχαλίζεις σαν χαλασμένο κομπρεσέρ τότε είναι καλό να γνωρίζεις δύο πράγματα. Αρχικά ότι δεν είσαι μόνος, καθώς με βάση πρόσφατες έρευνες περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες παγκοσμίως ροχαλίζουν. Δευτερευόντως θα σου λέγαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι, καθώς υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί και να σταματήσει το ροχαλητό σου, το οποίο κάνει τσαταλάκια τα νευράκια όσων κοιμούνται γύρω σου.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μια σειρά από συμβουλές που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες για σένα κι ευχόμαστε καλόν ύπνο κι αροχάλητο!

Έλεγχος του βάρους σου και δίαιτα αν σε προδώσει η ζυγαριά

Το πρώτο βήμα για να ελαττώσεις το ροχαλητό, αν έχεις παραπανίσια κιλά, είναι να τα χάσεις. Η καλή διατροφή και η γυμναστική πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, κι όταν αυτό συμβεί θα δεις σημαντική βελτίωση και στην ποιότητα του ύπνου σου.

Τα ειδικά strips για τη μύτη θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο

Σε κάθε σχεδόν φαρμακείο μπορείς να βρεις ειδικές ρινικές ταινίες που τοποθετούνται στη μύτη μας με σκοπό να αυξηθεί ο χώρος από τον οποίο περνάει ο αέρας, ενόσω ανασαίνουμε, βελτιώνοντας κατά πολύ την αναπνοή μας και μειώνοντας συνεπακόλουθα το ροχαλητό. Μπορείς να αγοράσεις ένα πακετάκι με ρινικές ταινίες από 4€.

Kοιμήσου στο πλάι και θα δεις

Αν κοιμάσαι ανάσκελα, μερικές φορές η γλώσσα μου μετακινείται προς το πίσω μέρος του λαιμού, μπλοκάροντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του αέρα, αυξάνοντας κατά πολύ τη διάρκεια του ροχαλητού σου. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να κοιμάσαι στο πλάι διευκολύνοντας την αναπνοή σου και τον ύπνο σου. 

Τον νου σου στις αλλεργίες

Αν αντιμετωπίζεις σοβαρό πρόβλημα με τις αλλεργίες, τότε είναι φυσιολογικό να μπουκώνει η μύτη σου και κατά συνέπεια να αναγκάζεσαι να αναπνέεις από το στόμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού. Για αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να σου χορηγήσει σχετικά σπρέϊ και αντισταμινικά.

Το κατάλληλο μαξιλάρι κάνει τη διαφορά

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του ύπνου να έχεις το σωστό μαξιλάρι γιατί θα βοηθήσει να αναπνέεις καλύτερα. Έχοντας πιο υπερυψωμένο το κεφάλι σου ενόσω κοιμάσαι, είναι βέβαιο ότι θα δεις σημαντική μείωση του ροχαλητού σου.

Περιορίζουμε αλκοόλ και κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν προκαλεί ροχαλητό ωστόσο σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αντίστοιχα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες του λαιμού μας, επιβαρύνοντας την αναπνοή μας. Αν περιορίσεις και τα δύο (αλκοόλ και κάπνισμα) τότε θα δεις σημαντική διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου και στην ένταση του ροχαλητού σου.

Yπνική άπνοια

Πολλές φορές το έντονο ροχαλητό κρύβει μια παθολογία. Για αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείς μια κλινική ύπνου ώστε αν υπάρχει όντως πρόβλημα να προχωρήσεις στην αγορά του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v