Μην πυροβολείτε το TripAdvisor!

Μερικές σκέψεις από έναν φανατικό ταξιδιώτη (και χρήστη/reviewer) για το tripadvisor, το οποίο αγαπιέται με κάθε καλή κριτική, αλλά μισιέται θανάσιμα με την πρώτη αρνητική...
Μην πυροβολείτε το TripAdvisor!

"I certify that this review is based on my own experience and is my genuine opinion of this hotel, and that I have no personal or business relationship with this establishment, and have not been offered any incentive or payment originating from the establishment to write this review. I understand that TripAdvisor has a zero-tolerance policy on fake reviews"

Αυτό είναι πλέον το disclaimer που υποχρεώνει το tripadvisor τους reviewers του να δηλώνουν πριν να υποβάλουν μια κριτική. Τι άλλο μπορεί να κάνει; Όσο προηγμένο κι αν είναι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, δεν μπορεί - ακόμα τουλάχιστον - να φιλτράρει την ανθρώπινη κακία ή/και βλακεία.

Έχω να δηλώσω ότι οι πιο sophisticated travelers που έχω γνωρίσει ανά τον κόσμο δεν ξεκινούν για έναν νέο προορισμό χωρίς να συμβουλευτούν το tripadvisor. Όσο για μένα, οφείλω να παραδεχτώ ότι χάρη στο tripadvisor έχω ανακαλύψει πολύ αξιόλογα ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ, ειδικά στα πιο "περίεργα" μέρη του κόσμου, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έβρισκα αλλιώς.

Τα κριτήρια για να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τους αυθεντικούς από τους fake reviewers, είναι απλά και δεδομένα: ο αριθμός των κριτικών που έχουν υποβάλει, ο αριθμός των "ψήφων εμπιστοσύνης" που έχουν λάβει, ο αριθμός αναγνωστών, καθώς και η "παλαιότητά" τους. Με απλά λόγια, όπου βλέπουμε πολύ κακές ή πολύ καλές πρώτες ή/και μοναδικές κριτικές, το πιο πιθανό είναι να είναι βαλτοί, ανταγωνιστές, μποτάκια ή τίποτα καλοθελητές που δεν πήραν [τζάμπα] αυτό που ήθελαν. Περίπου όπως και στην καθημερινή ζωή δηλαδή.

Από την άλλη, οι "παλιοί" είναι δοκιμασμένοι, έχουν άποψη και standards και έχουν στόχο να μοιραστούν και να βοηθήσουν. Και, πολύ σωστά, το tripadvisor τους ιεραρχεί ανάλογα και μας προτείνει να τους εμπιστεύομαστε περισσότερο (ή και μόνο), όπως αντίστοιχα ιεραρχούν τους πελάτες/reviewers τους τα περισσότερα online services (amazon, ebay, uber, airnbn κλπ).

Είμαι reviewer του tripadvisor από το 2007. Με 173 reviews σε 96 διαφορετικές πόλεις του κόσμου, 111 "helpful votes" και 110.000 αναγνώστες στο "ενεργητικό" μου, το tripadvisor με έχει κατατάξει στους top reviewers της Ελλάδας για ξενοδοχεία και εστιατόρια. Βεβαίως, μετά από κάθε ταξίδι, όσο έχω τις εμπειρίες νωπές στο μυαλό μου, κάθομαι και γράφω κριτικές για τα μέρη που επισκέφτηκα.

Πάντα για μένα τα πιο σημαντικά κριτήρια είναι ο επαγγελματισμός και η εξυπηρέτηση - γι αυτό και η πιο αυστηρή κριτική που έγραψα ποτέ (πάνε πολλά χρόνια) αφορούσε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο κοσμοπολίτικου νησιού κοντά στην Αθήνα, που τότε ειδικά θεωρούνταν το κορυφαίο στον συγκεκριμένο προορισμό. Η εξυπηρέτηση που είχα τότε δεχτεί ήταν εξόφθαλμα κακή και αντιεπαγγελματική και έτσι ακριβώς την είχα αποτυπώσει στην κριτική μου, η οποία, μέχρι και σήμερα, παρμένει αυτή με τις περισσότερες αναγνώσεις και τις πιο πολλές ψήφους εμπιστοσύνης.

Δυστυχώς το 'χει η μοίρα του tripadvisor, όμως, οι καλές κριτικές να αποθεώνονται και οι κακές να δαιμονίζονται. Η δική μου συμβουλή πάντως: Μην πυροβολείτε το tripadvisor. Ως σύλληψη είναι εξαιρετικά έξυπνο και έχει πραγματικά φέρει την επανάσταση στον τουρισμό. Το πρόβλημα είναι - και ήταν πάντα - η ανθρώπινη φύση, που έχει πολλά καλά, αλλά ίσως περισσότερα στραβά...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v