Εθνικισμός στον στρατό; Μόνο ελληνικός!

Επτά πιτσιρικάδες αλβανικής καταγωγής που κατετάγησαν στον ελληνικό στρατό, έκαναν το λάθος να καμαρώσουν για... λάθος εθνικισμό.
Εθνικισμός στον στρατό; Μόνο ελληνικός!

Πιο πολύ με απορία και λιγότερο με ενδιαφέρον παρακολουθώ την εξέλιξη της υπόθεσης των επτά νεοσύλλεκτων στο Μεσολόγγι.

Αυτοί, ενώπιον του φωτογραφικού φακού έκαναν μια χειρονομία που αναπαριστά το έμβλημα του εθνικιστικού ιδεώδους της «Μεγάλης Αλβανίας», τον δικέφαλο αητό. Η «Μεγάλη Αλβανία» είναι μία από τις εθνολατρικές μπούρδες από αυτές που γεννά η φτώχεια και από αυτές που σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες έχουν για να ονειρεύονται και να κατασκευάζουν εξωσυνοριακούς αντιπάλους.

Οι «αντίπαλοι» αυτοί δεν πρέπει να υποτιμώνται, καθώς λειτούργησαν και λειτουργούν ενοποιητικά για τον πληθυσμό των χωρών της περιοχής. Αυτή η ανάγκη βέβαια προέκυψε από το ότι λόγω Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι εθνοτικές διαφορές ήταν αμβλυμένες και ανέκυψαν- πολλές φορές τεχνητά- στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο «μεγάλος ασθενής» έπνεε τα λοίσθια.    

Έχουμε και εμείς ως Έλληνες τη «μεγάλη ιδέα» και ξέρουμε τι μας έχει στοιχίσει και πόσο ίσως επικίνδυνη είναι για να μας στοιχίσει και στο μέλλον.

Πιάστηκαν λοιπόν οι αλβανικής καταγωγής νεοσύλλεκτοι να φλερτάρουν ανώριμα με την υποτιθέμενη ιδιαίτερη εθνική τους ταυτότητα και ξαφνικά νιώσαμε ότι το στράτευμα κινδυνεύει από πυρήνα αλβανοφώνων στο εσωτερικό του. Βέβαια αν οι συγκεκριμένοι πιτσιρικάδες κρεμούσαν χάρτες με τη «Μεγάλη Ελλάδα» που θα έχει «πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη» αυτό που θα συνέβαινε ήταν οι αρμόδιοι να χαμογελάσουν ελαφρά με το πάθος των παιδιών που «βιάζονται»!    

Οι εθνικισμοί όμως είναι σαν τη σκουριά. Διαβρώνουν ό,τι βρουν, χωρίς να κάνουν διάκριση. Έτσι, αν συντηρείς μια μορφή εθνικισμού, δεν είναι δύσκολο αυτή να πάρει και μια άλλη, και μια άλλη έως ότου να φτάσει σε κάποια που δεν σου αρέσει. Όταν μια κοινωνία είναι γεμάτη εθνικισμούς, είναι αφέλεια (ή υποκρισία) να πιστέψεις ότι υπάρχει στεγανοποιημένος χώρος όπου αυτοί δεν φτάνουν.

Διάβασα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ε, βέβαια. Το πράγμα δε μπορεί να περάσει στο ντούκου! Πρέπει να συζητηθεί ενώπιον όλου του ελληνικού λαού! Τι να κάνεις όμως; Είναι γλυκά τα ψηφαλάκια των… ελληνοκαμαρωτών που θέλουν ελληνική καθαρότητα σε όσο γίνεται περισσότερα μέρη. Και αυτό φαίνεται να ισχύει και για τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και για τον υπουργό Άμυνας που στοχεύουν στο ίδιο ακροατήριο.

Επικοινωνιακά παιχνιδάκια τύπου «γύρω- γύρω όλοι» και στη μέση, στρογγυλοκαθισμένος, ο εθνικισμός που καλά κρατεί- αρκεί βέβαια να είναι «ΕΛΛΗΝΙΚΩΣ»!   

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v