Η «Αγία αντίσταση» της εκκλησίας

Την εκκλησία έβαλαν στο μάτι οι τεχνοκράτες που θέλουν ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
Ο Ιοβόλος όποτε βρίσκει ευκαιρία, με χαρά παρουσιάζει τις απόψεις της εκκλησίας και του ΚΚΕ για τα τρέχοντα γεγονότα. Ξέρει ότι εκεί θα βρει πηγή διασκέδασης και συνήθως πρωτοφανούς οπισθοδρομικότητας, που- όπως έχει πει ο Λαζόπουλος- δίνει σε εμάς τους υπόλοιπους την ψευδαίσθηση ότι προχωράμε.

Αν και το ΚΚΕ στην περίοδο Κουτσούμπα έχει καιρό να δώσει τέτοιο δείγμα, έχω πίστη ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ξέρω να κάνω υπομονή. Από την άλλη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος κρατά ψηλά το λάβαρο και αποζημιώνει για το χαμηλό προφίλ της ελληνικής αρχιεπισκοπής που διατηρεί ο Ιερώνυμος.

Όσο και αν εμφανίζουν κοινά σημεία στη λειτουργία τους και στην επικήρυξη της ελεύθερης σκέψης, οι περιπτώσεις που οι δύο οργανισμοί εμφανίζουν συμπίπτουσες ιδέες σπανίζει. Έτσι, όταν έμαθα τα του κυριακάτικου κηρύγματος του Άνθιμου εξεπλάγην ευχάριστα.

Τα λεγόμενα του θρυλικού μητροπολίτη, κατά το κήρυγμά του της περασμένης Κυριακής στράφηκαν με πάθος κατά του ανοίγματος των μαγαζιών «την ημέρα του Θεού».

Ο Μητροπολίτης δεν δίστασε να αποκαλύψει τα ταπεινά κίνητρα πίσω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης: «Ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή για να χτυπήσουν την Εκκλησία», τόνισε ο σεβαστός Άνθιμος, ενώ δεν δίστασε να υψώσει το δάχτυλο και προς… τον ξένο δάκτυλο, υπονοώντας ότι και της Τρόικας τα σχέδια δεν έχουν άλλο στόχο από την ορθοδοξία και από το να πάρουν μακριά από την αγκαλιά του Χριστού τις χιλιάδες λαού που συρρέουν αξημέρωτα τις Κυριακές στη Θεία λειτουργία.

«Κανένας δεν μπορεί να καταργεί την Κυριακή αργία, πόσο μάλλον ένας απλός εκπρόσωπος της πολιτικής ζωής», ανέφερε οργισμένος, ίσως κοιτάζοντας το ρημαγμένο από τις σειρήνες του θαλάσσιου μπάνιου ποίμνιό του.

Ο ίδιος, κλείνοντας το μάτι στους ταξικούς αγώνες, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στο άνοιγμα των καταστημάτων και αποκάλυψε ότι
«πολλοί σήμερα εχθρεύονται την Εκκλησία και πολλά γεγονότα συμβαίνουν εναντίον της επειδή υπάρχει η κρίση». Έκλεισε δε την ομιλία του προτρέποντας τον κόσμο να αντισταθεί: «Αντίσταση νόμιμη, ευλογημένη εναντίον αυτών που χτυπούν την Εκκλησία».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v