Άσε κάτω το αρχαίο μου, ρε!

Δεν παύει ποτέ να με διασκεδάζει η διπολικότητα που επιδεικνύουμε ως λαός όσον αφορά τα αρχαία “μας”.
Δεν παύει ποτέ να με διασκεδάζει η διπολικότητα που επιδεικνύουμε ως λαός όσον αφορά τα αρχαία “μας”. Από τη μία «γιατί να βγάζει λεφτά το Βρετανικό Μουσείο από τα δικά μας αρχαία;» αλλά από την άλλη «όχι ρε φίλε, δεν είναι όλα για πούλημα, να μην ανοίξουμε την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας για το κοινό» (που λέγαμε και πριν από δύο χρόνια).

Αφορμή να το ξανασκεφτώ όλο αυτό στάθηκε η ερώτηση του Σύριζα στη Βουλή που κατέφτασε σήμερα πρωί πρωί στο e-mail μου. Η ιστορία έχει ως εξής: Το Costa Navarino, μεγάλο και τρανό resort στην Πελοπόννησο (με πολλές από τις πρακτικές του οποίου δεν συμφωνώ κι εγώ, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης) προσφέρει στους επισκέπτες του, έναντι αμοιβής, τη δυνατότητα συμμετοχής στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πυρ και μανία έγιναν εκεί στον Σύριζα. Τι «βάναυση προσβολή για την πολιτιστική μας κληρονομιά», τι «η αρχαιολογική έρευνα από επιστημονική διαδικασία μετατρέπεται σε εξωτική εμπειρία για τους τουρίστες», τι «εκμετάλλευση της αρχαιολογικής έρευνας»! Τέτοια και άλλα πολλά αναφέρει η ερώτηση που κατέθεσαν χτες στους Υπουργούς Τουρισμού και Πολιτισμού.

Τώρα, μεγάλη εμπειρία από αρχαιολογικές ανασκαφές δεν έχω, αλλά αν κρίνω από το πόσο διαδεδομένα είναι τέτοια πακέτα συμμετοχής στο εξωτερικό (εκεί που ο κόσμος δεν πάσχει από αγκυλώσεις τύπου «μην μου αγγίξει το αρχαίο ΜΟΥ αυτός που έτρωγε βελανίδια όταν ΕΓΩ το λάξευα») φαντάζομαι ότι οι χαρωποί τουρίστες δεν αναμιγνύονται δα και τόσο στην ιερά επιστημονική έρευνα. Απλώς παρακολουθούν τη διαδικασία από κοντά, άντε να πιάσουν και κανένα σκουπάκι στον αρχαιολόγο που είναι σκυμμένος πάνω από τα ευρήματά του, έξι μέτρα κάτω από τα πόδια τους.

Σε μια περίοδο που η αρχαιολογική έρευνα υποχρηματοδοτείται όσο δεν πάει (και ειδικά η αξιοθαύμαστη δουλειά που γίνεται στην Αρχαία Μεσσήνη είναι ουσιαστικά ένα one man show) τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να λαμβάνονται από το ίδιο το κράτος. Εκτός αν μας εξόργισε που τα λεφτά από την μέγιστη τούτη προσβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (να τη δει να ανασκάπτεται ένας αλλοεθνής) θα πάνε στην τσέπη κάποιου επιχειρηματία.

Αλλά ξέχασα: Δεν είναι όλα για πούλημα, εμείς είμαστε υπεράνω χρημάτων. Αν ήμασταν στο twitter, θα έβαζα hashtag #peste_na_me_fate.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v