Μη φωνάζεις τώρα που πονάς, ρε παιδί μου

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα ξεκινήσουν απεργίες «τη στιγμή που δεν πρέπει», λέει η κυβέρνηση. Σσσστ! Θα ακούσουν οι τουρίστες ότι τσακωνόμαστε και τι θα λένε;
Η κοινωνική ειρήνη είναι ένα πράγμα που δεν επιβάλλεται από πάνω, αλλά αναδύεται από κάτω. Κατά σατανικό δε τρόπο η κοινωνική ειρήνη συνήθως καλεί τους φτωχότερους να κάνουν υπομονή προφασιζόμενη έκτακτες περιστάσεις. Όταν οι από κάτω δεν πείθονται για το έκτακτο των περιστάσεων ή όταν είναι τόσο εξαθλιωμένοι που δεν παίρνει άλλο, η κοινωνική ειρήνη πηγαίνει περίπατο για να της ανοίξει η όρεξη.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ορμηνευτεί να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την πιθανότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ. Οι κινητοποιήσεις αυτές, αφήνουν να εννοηθεί οι κυβερνητικοί, είναι πιθανόν να επιφέρουν εθνική καταστροφή, αφού θα «συμπέσουν» με την παρουσία των τουριστών στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Εδώ το πράγμα έχει ως εξής: Η κυβέρνηση θα κάνει τη μερική ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» που ήταν γνωστό ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Επιλέγει δε να την κάνει καλοκαίρι, αφού στα θερινά τμήματα με τα λιγότερα μέλη ευελπιστεί ότι θα ελέγξει καλύτερα τους βουλευτές της που αλλιώς, κάποιοι από αυτούς θα διαμαρτύρονταν λόγω του ότι η εκλογική τους περιφέρεια έχει εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Έχοντας λοιπόν επιλέξει να την κάνει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εγκαλεί προληπτικά τους εργαζόμενους λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο η ενόχλησή τους και η διαμαρτυρία τους να συμπέσουν με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου!
Σαν να έχεις αρπάξει από ένα πιτσιρίκι το παγωτό του μέσα στο σινεμά και μετά να του λες «μέσα στο σινεμά βρήκες να φωνάξεις;».

Δεύτερον στην υπόθεση της μικρής ΔΕΗ. Το σημαντικότερο που θα έπρεπε να φροντίσει η κυβέρνηση, αν ήθελε να μην έχει ένα -20% λιγότερο τουρισμό του χρόνου, είναι οι τιμές των καταλυμάτων κυρίως και της εστίασης δευτερευόντως. Μου έλεγαν τα παιδιά στο In2life ότι πέρσι είχαν κάνει ένα αφιέρωμα για «διακοπές στο Αιγαίο από 30€ το βράδυ». Φέτος που δοκίμασαν να το ξανακάνουν με ανανεωμένες ή και ίδιες προτάσεις, το ρεπορτάζ με την τιμή αυτή «δεν έβγαινε» που λένε και στη δημοσιογραφική γλώσσα. «Έως 50 € και πάλι δύσκολα», λένε ότι μπορεί να βρει κανείς.

Μου το έλεγαν και φίλοι που έψαξαν σε νησιά. Οι τιμές είναι αγνώριστες σε σχέση με πέρσι. Οι καταλυματάρχες μυρίστηκαν την αύξηση των αφίξεων, που βασικά πυροδοτήθηκε από τις περσινές και προπέρσινες μειωμένες-επιτέλους- τιμές, και βάρεσαν στο κεφάλι, όπως ήξεραν πάντα να κάνουν. Αν ακόμη και μετά το φετινό υπάρχει ένα 15-20% περιθώριο σε σχέση με τις προ κρίσης τιμές, δεν το βλέπω ικανό να προσελκύσει ξανά τον κόσμο που θα φύγει φέτος ξεπουπουλιασμένος.

Επ΄ αυτού φέρεται ο Σαμαράς να είχε προ διμήνου τηλεφωνήσει στον πρόεδρο των ξενοδόχων παραπονούμενος. Ελπίζω παρασκηνιακά να έχει αναληφθεί και κάποια άλλη δράση που δεν έχω μάθει, γιατί αυτά τα «ο Πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος» καλά είναι για τον συμπολιτευόμενο τύπο, αλλά ελλιπή για τις περιστάσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v