Καταθέσεις μισές- μισές με την εφορία

Ενώ η εφορία θα μπορεί να βάζει χέρι στις απανταχού τραπεζικές καταθέσεις του κόσμου, ο Ανδρέας Λοβέρδος γυμνώνει τα στήθη του υπέρ της παιδείας.   
Πολύ ωραία με κάνει και αισθάνομαι η ανακοίνωση ότι θα κατάσχονται τραπεζικές καταθέσεις για οφειλές προς το δημόσιο! Ειδικά όταν σκέφτομαι το πόσο εύκολο είναι να σου ζητούν χρήματα από εφορία, χωρίς να τους χρωστάς, πραγματικά ευφραίνομαι.

Θυμάμαι την ιστορία που πρόσφατα μου είπε φίλος. Είχε ανακαλύψει ότι η εφορία τον είχε χρεωμένο για 900 ευρώ χωρίς ο ίδιος να χρωστάει τίποτα- μισθωτός ων. Του παρακράτησαν την επιστροφή φόρου που είχε την επόμενη χρονιά, ενώ ματαίως προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι δεν οφείλει το ποσό. Του ζητούσαν αποδεικτικό κατάθεσης/πληρωμής του φόρου εισοδήματος μιας συγκεκριμένης χρονιάς. Αν δεν το έβρισκε, δεν θα έπαιρνε πίσω τα χρήματά του. Τελικώς τα πήρε 1,5 χρόνο μετά και έκανε και τον σταυρό του.

Προφανώς η ιστορία του ανθρώπου δεν ακούγεται… εξωτική για το ελληνικό δημόσιο- θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Αν τώρα με τα νέα κόλπα δεν είναι ανάγκη να περιμένουν να έχεις επιστροφή για να στην κατάσχουν, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει: Λάθη επί «λαθών», «κάντε μια ένσταση για να αποκατασταθείτε» και καθυστερήσεις ετών, στα οποία έτη οι καταθέσεις μας θα είναι «εισπραχθέντα έσοδα από κακοπληρωτές».

Και δηλαδή; Οι μεγαλοφειλέτες του δημοσίου που έχουν παχυλές καταθέσεις να μην πιαστούν ποτέ; Να πιαστούν, αλλά με μέθοδο και με σύστημα που δεν θα απειλεί τις μικροκαταθέσεις ή τις αποταμιεύσεις του κόσμου. Που δεν θα μοιάζει με τον μνημειώδη αυξημένο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης που ο βασικός λόγος για την επιβολή του ήταν ότι δεν μπορούσαν να πατάξουν αλλιώς το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο κίνησης.

Αν ήμουν προϊστάμενός του, δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ χειρότερο υπάλληλο από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Για να πάρει τη θέση του υπουργού Παιδείας, φαίνεται ότι έκανε «μυστικές» συμφωνίες με τους Σαμαρά και Βενιζέλο ότι θα είναι υπουργός μόνο για τα όμορφα. Στύλωσε τα πόδια και απολύσεις δεν εγκρίνει. Και αν θέλουν ας τον διώξουν. Θα μπορεί και αυτός να λέει ότι τον έδιωξαν γιατί δεν έπαιξε τα «μνημονιακά παιχνίδια». Στο μεταξύ φρόντισε να ανακοινώσει ότι δεν ισχύει η επίσπευση έναρξης της επόμενης σχολικής χρονιάς, δίνοντας «καθρεφτάκια» στους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, που έσπευσαν να πανηγυρίσουν.

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έτσι φαίνεται θα το πάνε: Είμαι υπουργός όσο δεν μου ζητάνε να κάνω κάτι επώδυνο που θα σημάνει την νέα καταβαράθρωσή μου στις επόμενες εκλογές που δεν μοιάζουν να απέχουν και πολύ. Φαίνεται χρειαζόταν η απειλή υο ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσουν οι κυβερνώντες προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Και ενώ η κοινή γνώμη πολύ θα ήθελε να έχει μόνο τέτοιους υπουργούς, η εικόνα που δίνουν προς τα έξω Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ είναι τραγική.

Αυτοί οι όμηροι φοβισμένων για το τομάρι τους υπουργών είναι που θα κάνουν τις μεταρρυθμίσεις, εν ονόματι των οποίων οι Βρυξέλλες τάζουν χρηματοδότηση; Όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ας ξέρουν ότι το βρίσκω δύσκολο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v