Ρόιδο τα κάναμε, μπάρμπα Φώτη

Ο Φώτης Κουβέλης παραιτείται αλλά μόνο αν του το επιτρέψουν οι φίλοι του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Σα να  κοροϊδευόμαστε...   
Μπορεί να κάνω λάθος. Μπορεί να γερνάω και να αναπτύσσω αυτή τη γκρίνια των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν καλύτερα «παλιά». Αλλά τόσο χαμηλού επιπέδου ηγέτη της «άλλης» αριστεράς, της ανανεωτικής, δεν μπορώ να θυμηθώ.
 
Ο Φώτης Κουβέλης κατέβηκε στις εθνικές εκλογές με το «η αριστερά της ευθύνης» εννοώντας "η αριστερά που συμμετέχει στην κυβέρνηση". Όταν είδε ότι η ιδέα "είμαι το αντίβαρο στις δεξιές πολιτικές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ" δεν περνάει στον κόσμο, παραιτήθηκε με μια σπασμωδική κίνηση και μια πρόφαση για την ΕΡΤ που δεν την πίστεψε ούτε ο θυρωρός του.
 
Εκτός κυβέρνησης πολιτεύθηκε αμήχανα. Soft κριτική τύπου Σύριζα, επίμονη άρνηση της συγχώνευσης με το ΠΑΣΟΚ και κριτική προς τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και προς την αντιπολίτευση. Πιο πολύ έδωσε στην κοινή γνώμη την εντύπωση του «όπου φυσάει ο άνεμος», ενός πιο ιντελεκτουέλ Καρατζαφέρη, παρά ενός ηγέτη της αριστεράς που είναι σε θέση να παίρνει στρατηγικές αποφάσεις ανα΄λογα με την εποχή.

Έτσι, χωρίς πολιτικό στίγμα, η Δημοκρατική Αριστερά καταβαραθρώθηκε στις εκλογές. Μολονότι τα κόμματα της αριστεράς δεν έχουν την πολιτική πρακτική να αντικαθιστούν σώνει και καλά την ηγεσία τους μετά από κακά αποτελέσματα, τα επιφανή στελέχη της ΔημΑρ φάνηκαν να έχουν όρεξη για αίμα, η οποία προσιδιάζει σε καθαρά αστικού τύπου κόμμα. Είπε λοιπόν ο αρχηγός να τους ικανοποιήσει.

Και, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για την ήττα, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Δηλαδή, όχι ακριβώς. Αυτό που στη νπραγματικότητα έκανε είναι ότι «έθεσε στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων την παραίτησή του» και τόνισε ότι "αν πιστεύουν ότι έχω τόσο μεγάλες ευθύνες, ας κάνουν δεκτή την παραίτησή μου".

Μα, κοροϊδευόμαστε κύριε Φώτη μου αριστερός άνθρωπος; Τα αρμόδια όργανα, δηλαδή η Κεντρική Επιτροπή, ελέγχεται από εσένα. Αν δεν θέλεις εσύ να κάνει δεκτή την παραίτησή σου, δεν θα την κάνει. Είναι παντελώς αταίριαστο για ένα κόμμα της αριστεράς να βλέπει τον αρχηγό της να καταφεύγει σε «παπανδρεϊκά» κόλπα για να μείνει στην καρέκλα.

Ακόμη και αν το κίνητρο είναι αγαθό, το προς τα έξω δείγμα είναι απαράδεκτο και δείχνει ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Και πάνω που έλεγα ότι τώρα η ΔΗΜΑΡ με το 1,5% μου ξαναθυμίζει τη συμπαθέστατη παράταξη του Κύρκου, τα χάλασε όλα. Αλλά, δεν είναι και εύκολο να πολιτεύεσαι με το ήθος και την ακεραιότητα ενός Κύρκου. Ας είναι αυτό η δικαιολογία του κ. Φώτη: παλιά τους φτιάχναν αλλιώς…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v