Έκανες το Βόλο Μπερναμπέο (γεια σου Μπέο!)

Η ομιλία του νέου Δημάρχου Βόλου με ταξίδεψε στα μακρινά 90΄s και στην trash TV της εποχής. Προ Χρυσής Αυγής θα επρόκειτο για καθαρή διασκέδαση.  
Για την καταπληκτική εκλογή Μπέου στον Βόλο, ισχύουν αυτά που έγραψα την περασμένη εβδομάδα για την επιτυχία της υποψηφιότητας Μώραλη στον Πειραιά: Δεν παρακολουθεί ο κόσμος την εικόνα που στήνουν επιμελώς οι πολιτικές παρατάξεις και δεν θέλει να βάλει τα προβλήματά του στο τραπέζι των λύσεων που διαθέτουν αυτές, αφού «όλοι ίδιοι είναι».

Και ενώ διαγκωνίζονται σαν κατασκευαστές απορρυπαντικών για να πλασαριστούν ως κάτι διαφορετικό η μία από την άλλη και κατά προτίμηση ως κάτι «νέο» οι ψηφοφόροι επιλέγουν με συνέπεια κάποιον που τους φαίνεται εκτός συστήματος. Αν μάλιστα αυτός είναι και ηθοποιός/ τηλεοπτικός αστέρας, ακόμη καλύτερα.

Ωστόσο, η ομιλία του Αχιλλέα Μπέου- του προσφάτως προφυλακισθέντα για την υπόθεση των στημένων αγώνων- την βραδιά της εκλογής του, αξίζει μια καλή ανάγνωση.

Ο κ. Μπέος μίλησε στην καρδιά των ημιμαθών με έναν αλάνθαστο τρόπο: κατασκεύασε αντιπάλους, έφτιαξε «τους άλλους».

Μίλησε για «τους ανθρώπους των προοδευτικών δυνάμεων, της δήθεν κουλτούρας, των γραμμάτων, της τέχνης και της πουτάνας της αρπαχτής. Αυτοί οι άνθρωποι οδήγησαν αυτήν τη χώρα σε αυτό τον ξεφτυλισμό και αυτόν τον λαό...». Η ιδέα είναι πολύ καλή. Δεν χρειάζεται να περιγράφεις κάποιον συγκεκριμένα. Αρκεί «οι άλλοι» να έχουν χαρακτηριστικά που δεν έχουμε εμείς. Πως λειτουργούν τα παιδάκια όταν κοροϊδεύουν άλλα παιδάκια; Έτσι ακριβώς.

«Αυτά που κλέβανε τόσα χρόνια αυτοί για να παίρνουν οι άνθρωποι της Τέχνης και των γραμμάτων... ο κάθε αποτυχημένος Νταλάρας και Κιμούλης... Ξεχάσανε να φωνάξουν τον Φασουλή να τους κάνει καμία δήλωση υποστήριξης... Να ξέρατε πόσα εκατομμύρια έχουν πάρει αυτοί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτοί οι κοπρίτες στην υγειά όλων εμάς... γιατί θεωρούσανε ότι είναι μουσικοί, συνθέτες, άνθρωποι των γραμμάτων και της Τέχνης και εμείς είμαστε οι εργάτες τα κορόιδα οι απλοί άνθρωποι. Έτσι λειτουργούσαν τόσα χρόνια... και ελέγχανε το σύστημα και τώρα τους ενοχλεί. Αυτή είναι η αλήθεια».

Εδώ νόημα δεν πολυβγαίνει, αλλά το σημαντικό είναι να δίνεις στους δικούς σου κάποιον να κατηγορήσουν, ακόμη και αν είναι ο Κιμούλης και οι επιδοτήσεις που πήρε από το υπουργείο Πολιτισμού, λέγοντας ψέματα ότι είναι ηθοποιός και ότι ανεβάζει παραστάσεις.

Εμείς δεν θέλουμε τέτοιους, είπε ουσιαστικά ο κ. Αχιλλέας και δεν δίστασε να αναφερθεί σε ποιους πραγματικά πρέπει να αφεθεί η τέχνη στην Ελλάδα: «Για μάς η Τέχνη και η Μουσική είναι οι άνθρωποι που μας διασκεδάζουνε, αλλά ποτέ δεν περάσανε να πάρουνε τον ιδρώτα σας από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ο Καρράς, ο κουμπάρος μου. Είναι πως λέμε "Της Πάολας θα γίνει"; (sic), είναι ο Ρέμος, είναι ο Παντελίδης, ο Οικονομόπουλος που τους πληρώνουμε εμείς και δεν πήραν ποτέ τον ιδρώτα σας. Σε αντίθεση με τον κάθε Νταλάρα και Κιμούλη και Φασουλή».

Μπορεί να μην είναι και οι καλύτεροι, αλλά τουλάχιστον στα μπουζούκια πληρώνεις και το ξέρεις, δεν τους ταΐζεις μέσω κρατικών επιχορηγήσεων χωρίς να σε ρωτήσει κανείς, μοιάζει να λέει αφοπλιστικά ο νέος Δήμαρχος Βόλου και φαντάζομαι ότι «πιάνει» το 80-90% των Ελλήνων ψηφοφόρων- εκτίμηση που ελπίζω να μην χρειαστεί να δοκιμαστεί.

Χωρίς να υπάρχει άμεσος σύνδεσμος, τέτοια εκλογικά αποτελέσματα μου φέρνουν γεύση από την trash TV της δεκαετίας του 1990. Τέτοια ευτράπελα, όπως η εκλογή Μπέου, προ Χρυσής Αυγής ήταν μόνο διασκεδαστικά, χωρίς να προκαλούν ανησυχία. Τώρα πρέπει κανείς να τα κοιτάζει και να έχει και μια ένοια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v