"Γράμμα από την εξουσία σε όποιον σκέφτεται αποχή"

Ο ψυχαναγκασμός της ψήφου πάση θυσία δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ιοβόλο. Μια viral "επιστολή" που φιλοξενεί, τα λέει τσουβαλάτα.   
Στον Ιοβόλο έφτασε μια viral “επιστολή” που τιτλοφορείται «γράμμα από την εξουσία σε αυτόν που σκέφτεται την αποχή». Την παραθέτει αυτούσια εν όψει εκλογών και ασπάζεται αρκετές από τις αιχμές της κατά της λογικής «πρέπει-να-ψηφίσω-οπωσδήποτε-ακόμα-και-αν-κάτι-δεν-με-εκπροσωπεί».

"Αγαπητέ αναποφάσιστε,

Ίσως δεν το ξέρεις, αλλά έχουμε τη λύση σε όλες σου τις απαιτήσεις. Πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Η ρητορική μας, η ρητορική των κομμάτων εξουσίας, είναι κατασκευασμένη για να απευθύνεται στον ψηφοφόρο. Είτε για να τον απειλήσει, είτε για να τον κολακέψει, είτε για να του τάξει, είτε για να τον τρομάξει. Εσένα έχουμε στο μυαλό μας, ό,τι και αν λέμε.

Τώρα που έχουμε ξανά εκλογές, σου θυμίζω ότι έχουμε βρει τον τρόπο να βελτιώσουμε όλους τους τομείς της ζωής σου. Κα όταν λέω όλους, εννοώ όλους. Α, και χωρίς να επιβαρυνθείς με τίποτα.

Πως; Μα, υπάρχει τρόπος. Δεν τον ξέρεις; Μα, διάβασε το πρόγραμμά μας. Υπάρχουν στόχοι, χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις. Πάνω από όλα δεσμεύσεις. Σίγουρα πράγματα. Εμάς να ψηφίσεις. Οι άλλοι είναι ανίκανοι. Επικίνδυνοι για τον τόπο.

Δεν το καταλαβαίνεις; Δεν θέλεις ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σου; Μα, τι άνθρωπος είσαι; Γιατί δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου; Είσαι πολίτης!

Ή μήπως είσαι από εκείνους που προτιμούν να μην πάρουν θέση; Μήπως γυρνάς την πλάτη στα πανέμορφα προϊόντα μας που λέγονται «κοινοβουλευτικό σύστημα» και «κυβερνητικό σχήμα»; Το σκέφτεσαι; Τι είσαι; Ανώμαλος; Τι θέλεις δηλαδή; Να εξαφανιστούν οι εξουσιαστικές σχέσεις και οι άνθρωποι να οργανωθούν σε μικρές αυτοδιοικούμενες κοινωνίες; Που τα βρήκες αυτά; Στα αμφιθέατρα τα λέγατε με τους άλλους διεστραμμένους τους φίλους σου;

Ξέχνα τα αυτά. Γιατί; Γιατί δεν γίνονται. Και ό,τι δεν γίνεται, δεν πρέπει να το θέλουμε. Μόνο η πραγματικότητα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό σου. Τι είπες; Σου φαίνεται πιο κοντά στην ελευθερία η άλλη άποψη; Νιώθεις πιο συνεπής με αυτά που πιστεύεις ακόμη και αν δεν είναι «ρεαλιστικά»;

Δηλαδή σε νοιάζει μόνο το τομάρι σου. Αγνοείς το κοινό καλό. Γυρνάς την πλάτη σε όλα όσα κάνει το κράτος για τους πολίτες. Μα, τι άνθρωπος είσαι;

Λοιπόν, τελείωνε. Διάλεξε εκεί πέρα κάτι να τελειώνουμε. Δεν θέλεις να ψηφίσεις κόμμα εξουσίας, μην ψηφίζεις. Διάλεξε όμως κάτι, μόνο και μόνο για να μην είσαι από την πλευρά εκείνων που δεν ψηφίζουν τίποτα. Εκείνοι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας. Δεν έχεις δει που πάντα όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να είσαι ένας από αυτούς; Αν είσαι τέτοιος δεν έχουμε που να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Είναι σαν να τσακώνονται δύο πωλητές ποιος έχει τα καλύτερα πορτοκάλια για να σου πουλήσει και εσύ να μη θέλεις καθόλου πορτοκάλια. Εκεί μας αδειάζεις. Δεν έχουμε τι να σου πούμε. Το «νέο» που βάζουμε κάθε τόσο σε αυτά που λέμε δεν έχει σημασία για σένα. Τα καινούρια πρόσωπα «που δεν έχουν καεί» δεν σε ενδιαφέρουν. Οι πολυδάπανες καμπάνιες και τα έξυπνα σλόγκαν που σκέφτονται οι εντεταλμένοι διαφημιστές μας σου είναι αδιάφορα.

Ένα πράγμα σου ζητάμε: Μην απέχεις. Μη φεύγεις από το μαντρί μας. Από το μαντρί του κοινοβουλευτισμού. Αν μείνεις εκεί, κάπου θα σε πιάσουμε. Θα κάνεις τις βόλτες σου, μετά θα ψηφίσεις ένα κόμμα εξουσίας, μετά θα πεις γκάφα έκανα και θα πας σε κάτι πιο «εναλλακτικό». Και μετά από λίγο καιρό θα ξαναψηφίσεις ένα κόμμα εξουσίας.

Γιατί «αυτοί φαίνονται διαφορετικοί». Και σίγουρα είναι. Μην ανησυχείς. Εσύ ψήφιζε και τη διαφορετικότητα θα την ανακαλύπτεις όποτε την έχεις ανάγκη.

Γι’ αυτό σου λέω, διάλεξε κάτι και ριχ’το να πάει στο διάολο. Θα το στείλεις το μήνυμα. Σίγουρα πράγματα. Και να μην το έστελνες, εμείς, τα κόμματα του αστικού κοινοβουλευτισμού θα το λαμβάναμε. Μην ακούς τους περιθωριακούς που λένε ότι η ψήφος είναι νομιμοποίηση. Η ψήφος είναι δικαίωμά σου ρε. Που κατακτήθηκε με αγώνες.

Κάποιοι έδωσαν το αίμα τους για να μπορείς εσύ να ψηφίζεις και εσύ δεν θέλεις; Αχάριστο πλάσμα. Δεν βάζεις μυαλό, ε; Θέλεις να αφήσεςι άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον σου; Ε, αυτό σου λέμε κι εμείς! Ψήφισε, δέξου το αποτέλεσμα των εκλογών και δώσε την εξουσιοδότησή σου στους άλλους που λέγαμε.

Έλα σε παρακαλώ, λογικέψου.

Σήκω πρωί, ρίξε το ψηφαλάκι σου, πήγαινε για τα ουζάκια σου και το βράδυ, αντί για το δελτίο σου, σου έχω κοκορομαχίες για ένα κομμάτι εξουσίας, όπως κάθε φορά. Θα μας δεις να τσακωνόμαστε σχεδόν στ΄ αλήθεια. Κάποιοι θα χάσουν την υπομονή τους, όλοι θα εξηγούμε γιατί κερδίσαμε και εσύ θα ξέρεις στα σίγουρα ότι αυτό που επέλεξες να ψηφίσεις θα σε εκπροσωπεί επάξια- να, όπως θα σε εκπροσωπήσει και στις εκπομπές αυτές.

Σκέψου το κράτος μας που έχει ανάγκη τη νομιμοφροσύνη σου και συνάντησέ με στην κάλπη. Την κάλπη του μέλλοντός σου. 

Σε φιλούμε, 
 
                             Τα κόμματα εξουσίας και ο αγαπημένος σου κοινοβουλευτισμός" 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v