Δώσε και μένα λίγο μέρισμα

Κάνε αίτηση και μπορεί να πέσει σε σένα το λαχείο του κοινωνικού μερίσματος, Και μέχρι να δούμε τι θα γίνει, μην ξεχνάς να ελπίζεις (και να ψηφίσεις).    
Παρακολουθώ εδώ και μέρες το παιχνιδάκι που παίζει η κυβέρνηση με τους δικαιούχους και τους μη δικαιούχους του «κοινωνικού μερίσματος».

Μην ασχολείστε να δείτε τα κριτήρια και αν πληροίτε τις προϋποθέσεις, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. «Απλώς κάντε Online την αίτηση και θα σας απαντήσει το σύστημα αν δικαιούστε». Κουτσοί- στραβοί δηλαδή πλακωθείτε να στέλνετε και θα δούμε αν θα σας κάτσει- κάτι σαν να περιμένετε το λαχείο.

Και όσο ζείτε με την ελπίδα και ξεχνάτε τις σκοτούρες, θυμηθείτε ότι πλησιάζουν οι εκλογές για να ανταμείψετε την καλή κυβέρνηση που αμέσως μόλις μπόρεσε, να! μοιράζει χρήματα.

Φαντάζομαι ότι είναι αρκετός κόσμος για τον οποίο τα χρήματα αυτά θα είναι ανάσα. Από την μεριά εκείνων που το σκέφτηκαν όμως είναι προφανέστατος λαϊκισμός. Υποψιάζομαι δε ότι αρκετοί θα ήταν πρόθυμοι να επισημάνουν αυτόν ακριβώς τον λαϊκισμό αν δεν περίμεναν μήπως πάρουν το επίδομα οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους.

Μετά από τόσα κηρύγματα που έχουμε ακούσει για την οικονομία της αγοράς και περί της ανάγκης θυσιών, ποιος μπορεί να αποσυνδέσει την κυβερνητική απόφαση από τις επερχόμενες εκλογές; Και εδώ που τα λέμε ποιος ενδιαφέρεται να το κάνει; Παλιά όλο και κάποιος θα βρισκόταν να πει το «ρε παιδιά θα μας κράξουνε». Σήμερα για κάθε έναν που θα σκεφτόταν να κάνει κάτι τέτοιο, θα βρίσκονταν καμιά δεκαριά που θα του λέγανε «ε, και;».

Αφού λοιπόν βγάζεις επί χρόνια κορώνες για το πόσο στοχευμένη στην ανάπτυξη πρέπει να είναι η δημοσιονομική πολιτική, για το πώς δεν γίνεται για το όφελος λίγων να μένει πίσω η χώρα και το πόσο μονόδρομος είναι η ανάπτυξη και μπλα μπλα, κολλάς στο κούτελο των ψηφοφόρων ένα ωραίο πεντακοσάρικο και ξεκαθαρίζεις ότι «στην Ελλάδα έτσι κάνουμε πολιτική».

Και ας μην έχει ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής η δαπάνη. Και ας είναι στην αντίθετη, λάθος κατεύθυνση.

Να μην τα πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματα; Ασφαλώς και να τα πάρουν. Και αυτά και πολλά περισσότερα. Όχι όμως με φόντο την εκλογική αρπαχτή και κυρίως όχι για να σταματήσουν να ζητούν κάτι πέρα από την κρατική ελεημοσύνη. Το «κάτι» που «είναι καλύτερο από το τίποτα» είναι μηδενιστικό επιχείρημα και δεν στέκει όταν μιλάμε για στατιστικά που αφορούν ανθρώπους και όχι δείκτες.

Λαμπρές πρωτοβουλίες όπως αυτή δείχνουν ότι έννοιες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και τα κίνητρα για ανάπτυξη μπορούν θαυμάσια να συμβαδίζουν. Στο δρόμο προς τον βυθό.

Υ.Γ. Φταίει μόνο η κυβέρνηση ή και το πώς είναι φτιαγμένη η ελληνική κοινωνία; Δεν χωρά αμφιβολία πως ισχύει και το δεύτερο, όπως αποδεικνύει περίτρανα η αποκάλυψη ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή για το κοινωνικό μέρισμα και κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Εμ, έτσι γίνονται τα λεφτά: φασούλι το φασούλι.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v