Ο Θεοδωράκης δεν είναι ούτε καλύτερος ούτε χειρότερος

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κατέβει στην πολιτική θυμίζοντας στους απανταχού τηλεθεατές ότι, κάθε κοινωνία, έχει, εκτός από την τηλεόραση, και τους πολιτικούς που της αξίζουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το εισιτήριο για την ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα το δίνει η τηλεόραση. Θυμίζω τον «χόχο» της Ελένης Κούρκουλα, τον αστυνόμο Θεοχάρη και αφήνω έξω πολλούς- πολλούς άλλους.

Σημεία των καιρών και τίποτε περισσότερο, αν ρωτάτε τη γνώμη μου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δείξει ότι είναι κάποιος που ο μέσος όρος της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να εκτιμήσει. Φαίνεται «ψαγμένος», έχει μια γενικώς «άλλη» άποψη και καμουφλάρει τις mainstream προκαταλήψεις του κάτω από το προφίλ του ψιλοαριστερού. Εν ολίγοις η γνώμη μου είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι κάτι περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο που έχει κακή μόρφωση και βρέθηκε να κάνει μια δουλειά με προβολή, (αναγκαστική) αναγνώριση και, συνεπώς, ισχύ και ψευτο-κύρος.

Μέχρι εκεί όμως.

Όπως δεν θεωρώ ότι ο Θεοδωράκης είναι καλύτερος από άλλους Έλληνες πολιτικούς, έτσι δεν θεωρώ ότι είναι και χειρότερος.

Το «Ποτάμι»- ένα όνομα βγαλμένο με τις συνταγές της υψηλής τηλεθέασης όπου γίνεται προσπάθεια να εφαρμόζονται σε κάθε εκπομπή είναι το όχημα που θα μεταφέρει «τον δημοσιογράφο»- για να θυμηθώ και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο- προς τη δόξα. Από ό,τι κατάλαβα, δίπλα του εξήγγειλε ότι θα είναι ανώνυμοι πολίτες και άνθρωποι που ήρθαν και του μίλησαν κλπ κλπ. Μπούρδες. Το πολύ μέσα σε ένα- ενάμιση μήνα αυτό θα έχει αλλάξει και τα πρώτα celebs θα σκάσουν μύτη.

Όσοι ξινίζουν τη μούρη τους με την κίνηση Θεοδωράκη ας σκεφτούν το ρητό που λέει ότι «κάθε κοινωνία έχει την τηλεόραση που της αξίζει» και που- αφορμής δοθείσης- μπορεί να παραφραστεί σε «κάθε κοινωνία έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν».

Με χαλαρή διάθεση παρακολούθησα το videάκι που έδειχνε στις Απόκριες του 1989 τον Παπανδρέου ντυμένο γκάνγκστερ και κάποιον φερόμενο ως τον Σαμαρά ντυμένο χαβανέζα. Αμφότεροι χόρευαν διασκεδάζοντας και υποδεχόμενοι την Σαρακοστή.

Το Πρωθυπουργικό περιβάλλον εξεμάνη. «Δεν ήταν αυτός ο Σαμαράς», φώναξε σε όλους τους τόνους και έσπευσε να προαναγγείλει μήνυση κατά του site που πρωτοανάρτησε το συγκεκριμένο video. Δεν λέω- καλό και θεμιτό είναι να υπάρχει έλεγχος στην ακρίβεια του τι δημοσιεύεται, αλλά η μήνυση μου μοιάζει κομματάκι υπερβολική.

Άντε και υπήρχε σχετικό video που τον έδειχνε όντως μασκαρά να χορεύει. Τι θα γινόταν; Ασφαλώς και ο πρωθυπουργό, όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την αλήθεια, πολλώ μάλλον όταν τον αφορά προσωπικά.

Απλώς, αυτή η δυσαναλογία ανάμεσα στον διαμαρτυρόμενο και τον διαπράξαντα ή τους διαπράξαντες την παράβαση υπονοεί ότι το αγαθό που τελικά υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός ήταν όχι η υπόληψή του ή σοβαροφάνειά του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v