Κάναμε τριχιά την.... τρίχα του Κλούνει

Ο Τζωρτζ Κλούνεϊ το είπε ξεκάθαρα: δεν έχει κανένα πρόβλημα αν γυρίσουν τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Μη σου πω ότι του φαίνεται και ωραία ιδέα!  
«Τον άκουσα το είπε!». «Ε; δεν τον ακούσατε εσείς; Ναι, ναι το είπε!». «Το είπε ξεκάθαρα: είναι άδικο αυτό που γίνεται με τον Παρθενώνα». Η συνήθεια των δημοσιογράφων να φέρνουν πάντα την δημοσιότητα γύρω από ό,τι ενδιαφέρει το δικό τους κοινό και η αβρότητα του Τζωρτζ Κλούνεϊ να μην διαφωνήσει με μια “υψηλή” ιδέα όπως η ακεραιότητα του μνημείου του Παρθενώνα δημιούργησαν τίτλους όπως «Ο Κλούνεϊ στο πλευρό της Ελλάδας για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων».
 
Η πραγματικότητα είναι λίγο πιο πεζή, κάτι που προκύπτει αβίαστα αν ρίξει κανείς μια ματιά στην απάντηση του διάσημου ηθοποιού: «Πιστεύω ότι έχετε ένα πολύ δίκαιο αίτημα σχετικά με τα αρχαιολογικά σας ευρήματα. Ίσως δεν θα ήταν καθόλου κακό αν σας επιστρέφονταν. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα».

Μια «πολύ καλή ιδέα». Όπως λέμε «γιατί όχι;»

Χτυπά το τηλέφωνο στη βίλα Κλούνεϊ.
- «George, τι λες να πηγαίναμε για κανένα ποτάκι ρε φίλε;»
- «Πολύ καλή ιδέα! Ντύνομαι και περάστε να με πάρετε».
- «George, μην πάμε πάλι σε εκείνο το club με τις ψόφιες. Πάμε σε ένα ροκάδικο;»
- «Και άλλη πολύ καλή ιδέα! Έτσι να το κάνουμε!».

Ο τίτλος «Ο Τζωρτζ Κλούνεϊ υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων» από πλευρά εγκυρότητας μοιάζει με τίτλο αθλητικής εφημερίδας σε καιρό μεταγραφών, όπως εύστοχα είχε καταδείξει το περασμένο καλοκαίρι ο Αντώνης Πανούτσος.
Π.χ. ερώτηση στον Μέσι: «κ. Μέσι, θα αποκλείατε κάποτε στην καριέρα σας να παίξετε και σε ομάδες τους ελληνικού πρωταθλήματος;»
Απάντηση Μέσι: «Δεν θα απέκλεια τίποτε χωρίς σκέψη»
Τίτλος: «Το σκέφτεται ο Μέσι για Παναιτωλικό!»

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχασε την ευκαιρία να «δέσει» την δήλωση Κλούνεϊ, στέλνοντάς του ευχαριστήρια επιστολή! Στο επίπεδο των εντυπώσεων η κίνηση μπορεί να είναι χρήσιμη. Εύχομαι να συνοδεύεται και από άλλες κινήσεις ουσίας γιατί με τους Κλούνεϊ να κάνουν «δηλώσεις» στήριξης ούτε πετραδάκι δεν θα δούμε να επιστρέφει.

Πολύ φοβάμαι ωστόσο πως η όποια επίσημη ελληνική τακτική εξαντλείται σε τέτοιου τύπου «πιέσεις» όπως αυτή η αμίμητη που άσκησε όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης στον Άγγλο ομόλογό του, Τόνι Μπλερ. Θυμηθείτε την ελαφρώς κυρτωμένη πλάτη του κ. Σημίτη στο απολαυστικό αυτό video.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v