Την κοπανάει ένας και την πληρώνουν άλλοι

Η απόδραση του «συνεπούς επαναστάτη» Χριστόδουλου Ξηρού δυστυχώς θα ανοίξει και πάλι το θέμα για την όαση ανθρωπιάς στο σωφρονιστικό μας σύστημα; τις άδειες.
Λίγες είναι οι επινοήσεις του ανθρώπινου είδους που μπορώ να σκεφτώ και που είναι πιο απάνθρωπες από τη φυλακή. Μια τέτοια τιμωρία ξεκινά από την άποψη ότι η ζωή αυτού που εγκλημάτησε είναι στη διάθεση της κοινωνίας, και ότι αυτή η τελευταία του κάνει χάρη να μην τον θανατώνει αμέσως μετά την σύλληψή του.

Οι άδειες που δίνονται στους φυλακισμένους μου φαίνονται πραγματική όαση ανθρωπιάς στο σωφρονιστικό μας σύστημα το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί αντιγραφή αντίστοιχων δυτικοευρωπαϊκών, χωρίς όμως να διαθέτει τους πόρους και τις υποδομές τους.

Η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού θα ξεκινήσει για μια ακόμη φορά τη συζήτηση γύρω από το εάν πρέπει να χορηγούνται οι άδειες αυτές ή εάν δεν ταιριάζουν με τον παραδειγματικό χαρακτήρα που (πρέπει να;) έχει η ποινή στο ελληνικό νομικό σύστημα.

Το θετικό είναι ότι, όπως διάβαζα με αφορμή την υπόθεση Ξηρού, οι άδειες αυτές προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οπότε όσο και αν θέλουν ορισμένοι ψηφολάγνοι δεν θα μπορέσουν να τις ξεφορτωθούν. Δεν είναι όμως αυτό που με ανησυχεί περισσότερο. Είναι το πώς θα προβάλουν τα μίντια την εξέλιξη αυτή, αφού το εγκληματίας- απόδραση- αδράνεια αστυνομίας είναι εξαιρετικά δημοφιλής συνειρμός, ειδικά σε εποχές που η κρατική καταστολή ενεργοποιείται για να κρατά τους πολίτες ήσυχους και… καλοπληρωτές.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν βοήθησαν οι δηλώσεις του δικήγόρου Ξηρού ο οποίος χαρακτήρισε την απόδραση «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του», λες και το μόνο που απασχολεί την κοινωνία είναι το αν θα είναι συνεπής ο Χριστόδουλος Ξηρός ή όχι- αλήθεια, αυτός δεν είναι που είχε «κελαηδήσει» τα περισσότερα για όλους τους υπόλοιπους της 17Ν;

Τέλος πάντων, στην προκειμένη περίπτωση διακυβεύονται σημαντικότερα πράγματα από το εάν ο συγκεκριμένος ήταν τελικά επαναστάτης γιαλαντζί ή αν έχουμε να κάνουμε με υπόθεση αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε να κάνει λόγο για την ανάγκη να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους κρατούμενους οι τρομοκράτες, προεξοφλώντας εντελώς αντισυνταγματικά ότι η τάση κάποιου κρατουμένου προς το αποδράν έχει να κάνει με τον λόγο για τον οποίο αυτός βρέθηκε στη φυλακή.

Παράλληλα, εντελώς συμπτωματικά (;) σήμερα συνελήφθη ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στους "Πυρήνες της Φωτιάς" Κ. Σακκάς που διέφευγε από το 2010. Προφανώς όλον αυτόν τον καιρό τον παρακολουθούσαν μήπως τους οδηγήσει σε άλλες οργανώσεις, αλλά μέρες που είναι είπαν να τον σφάξουν για να τον ταΐσουν στα βραδινά δελτία ειδήσεων, ποντάροντας σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο είδος «συμψηφισμού» για το οποίο η ελληνική κοινή γνώμη είναι ικανή και πρόθυμη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v