Σώζει ζωές το Volvo City Safety

Αν και είμαι προσεκτικός οδηγός πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει κάποια επικίνδυνη κατάσταση.
Σώζει ζωές το Volvo City Safety
του Σπύρου Ρέκκα

Αν και είμαι προσεκτικός οδηγός πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει κάποια επικίνδυνη κατάσταση. Ειδικότερα η οδήγηση στην πόλη, γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι οδηγοί μηχανών καθώς και οι οδηγοί αυτοκινήτων, συχνά δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στην οδική ασφάλεια.

Τα συστήματα εντοπισμού των ανθρώπων και των αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά από το αυτοκίνητο, εξελίσσονται συνεχώς από τις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν το πληρέστερο πακέτο προστασίας των πεζών και των οχημάτων. Στην προσπάθεια για περιορισμό των ατυχημάτων και των συνεπειών από τις συγκρούσεις, εξέχουσα θέση έχει καταλάβει η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

Η Volvo, είναι ο μοναδικός κατασκευαστής αυτοκινήτων που προσφέρει στο βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων της, το αποτελεσματικό σύστημα αποτροπής των συγκρούσεων City Safety. Έχω δοκιμάσει πολλές φόρες αυτό το καινοτομικό σύστημα και δεν σας κρύβω ότι, με έχει σώσει από συγκρούσεις και περιττά έξοδα.

Εδώ και αρκετούς μήνες, όλα τα μοντέλα της σουηδικής μάρκας εφοδιάζονται στον στανταρ εξοπλισμό με τη δεύτερη γενιά του συστήματος που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50χλμ./ωρα. Να σημειώσω ότι τα καλύτερα συστήματα του ανταγωνισμού δεν ξεπερνούν σε εύρος λειτουργίας τα 35 χλμ/ώρα.

Το σύστημα City Safety, χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα laser τοποθετημένο στο παρμπρίζ, μπροστά από το μεσαίο καθρέφτη. Ο αισθητήρας σαρώνει την περιοχή που εκτείνεται εμπρός από τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. Είναι προγραμματισμένο να αντιδρά για οχήματα ή μεγάλα αντικείμενα εμπρός από το αυτοκίνητο, που είτε είναι στατικά είτε κινούνται.

Με βάση την απόσταση από το αντικείμενο και τη σχετική διαφορά ταχύτητας, κάνει 50 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο για να καθορίσει τον αναγκαίο βαθμό πέδησης που απαιτείται για να αποφευχθεί μία σύγκρουση.

Αν κρίνει ότι επίκειται μία σύγκρουση, τότε αρχικά προφορτίζει τα φρένα του αυτοκινήτου, ώστε η πέδηση να είναι πιο αποτελεσματική. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει, σε κλάσματα δευτερολέπτου το City Safety φρενάρει το αυτοκίνητο μόνο του, αποτρέποντας την επικείμενη σύγκρουση ή περιορίζοντας σημαντικά τις συνέπειες, ανάλογα με τη σχετική ταχύτητα των δύο οχημάτων.

Το θεωρώ ένα από τα καλύτερα και πιο χρήσιμα συστήματα. Σώζει ζωές και δεν κοστίζει έξτρα, γιατί περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό όλων των νέων σουηδικών μοντέλων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v