Ο ρόλος της εγγύησης

Αυτή την εποχή που προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τα έξοδα μας και για το αυτοκίνητο, αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο το θέμα της εγγύησης.
Ο ρόλος της εγγύησης
του Σπύρου Ρέκκα

Αυτή την εποχή που προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τα έξοδα μας και για το αυτοκίνητο, αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο το θέμα της εγγύησης.

Στην αγορά του αυτοκινήτου όλες οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει πολλά βήματα προόδου σε αυτόν το τομέα, και παρέχουν πολύχρονες εγγυήσεις για την καλή και ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις επιταγές του κατασκευαστή. Επίσης, καλύπτουν και τις περιπτώσεις αστοχιών καθώς και κατασκευαστικών προβλημάτων στο αμάξωμα.

Ο κάτοχος του αυτοκινήτου στη περίπτωση που αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με τη λειτουργία είτε τη κατάσταση του οχήματος του, και εφόσον το όχημα βρίσκεται στο χρονικό πλαίσιο και ικανοποιεί τις άλλες δεσμεύσεις του συμβολαίου, καλύπτεται από την εγγύηση. Το αυτοκίνητο του επισκευάζεται συνήθως χωρίς πρόσθετη δαπάνη εκ μέρους του με την ευθύνη της επίσημης αντιπροσωπείας.

Βέβαια δεν είναι πάντοτε εύκολο, να αποδείξει ότι η βλάβη ή το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, οφείλεται σε αστοχία υλικών είτε σε κάποια άλλη αίτια για την οποία την ευθύνη φέρει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.

Η καλύτερη μέθοδος για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης βλαβών και προβλημάτων, είναι η τακτική συντήρηση στο επίσημο δίκτυο είτε σε συνεργεία τα οποία γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μάρκα. Επίσης πρόσθετα στοιχεία στη περίπτωση αναζήτησης της ευθύνης αποτελούν, η ακριβής αναγραφή των εργασιών συντήρησης στο βιβλίο επισκευών του αυτοκίνητου, η προσθήκη της σφραγίδας του μηχανικού καθώς και η φύλαξη των αποδείξεων για την εργασία και την αγορά των ανταλλακτικών. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα και για την περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αρκετές εταιρείες παρέχουν εγγύηση άνω των πέντε ετών. Oι εταιρείες Toyota, Opel, Kia κ.α. συνοδεύουν τα μοντέλα τους με πολύχρονη εγγύηση.

Η Toyota ήταν η πρώτη εταιρεία που καθιέρωσε την εξαετή εγγύηση στην Ελλάδα σε όλα τα μοντέλα της εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Αυτή η μεικτή παροχή(εργοστασιακή εγγύηση και ασφαλιστική κάλυψη) αποτέλεσε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της, για να πείσει τους υποψήφιους αγοραστές σχετικά με την αντοχή και αξιοπιστία των μοντέλων της. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν άργησαν να φανούν, αφού κατέκτησε για αρκετά χρόνια το υψηλότερο μερίδιο στην ελληνική αγορά. Πρώτη σε πωλήσεις είναι και φέτος στο εντεκάμηνο.

Η Opel μια ακόμη διακεκριμένη μάρκα με ιδιαίτερα υψηλό μερίδιο στην ελληνική αγορά και αρκετές πρώτες θέσεις στον πινάκα των ταξινομήσεων, καθιέρωσε ένα ελκυστικό πρόγραμμα μεικτής παροχής εγγύησης (εργοστασιακή εγγύηση και ασφαλιστική κάλυψη). Τα γερμανικά μοντέλα που διακρίνονται για την αρτιότητα της κατασκευής τους έχουν εξαετή κάλυψη, σύμφωνα με τους ορούς της εγγύησης. Τους παρέχεται τεχνική υποστήριξη μέσω του εκτεταμένου δικτύου της Opel σε όλη την Ελλάδα.

Όπως διάβασα στην ανακοίνωση της Kia, είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που δίνει χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση επτά χρόνια αμιγώς εργοστασιακή εγγύηση. Αυτή η εγγύηση ισχύει για τα περισσότερα τμήματα του αυτοκινήτου, εκτός από τα αναλώσιμα και καλύπτεται κατευθείαν από το εργοστάσιο. Επίσης οι κορεάτες μηχανικοί είναι τόσο σίγουροι για την ποιότητα και αντοχή των κατασκευών τους, που έδωσαν το πράσινο φως στα ανώτατα στελέχη της μάρκας, να θεσπίσουν επταετή εγγύηση ακόμη και στο νέο Kia Picanto που εκτός από βενζίνη καταναλώνει και υγραέριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κανένα άλλο υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο, δεν έχει επτά χρόνια αμιγώς εργοστασιακή εγγύηση.

Από αυτές τις πολύχρονες εγγυήσεις έχει επωφεληθεί μεγάλος αριθμός καταναλωτών που αντιμετώπισαν προβλήματα με τα αυτοκίνητα τους. Να τονίσω ότι, η κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της ορούς στην εγγύηση και καλό θα ήταν πριν αποφασίσετε ποιο αυτοκίνητο θα αγοράσετε, να ενημερωθείτε για τις παροχές και τις δεσμεύσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v