Δεν θέλουμε λεφτά ρε φίλε, λέμε!

Η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία. Κι αυτό δεν πρόκειται να το δει κανένας (ντόπιος ή τουρίστας) από κοντά. Ξέρετε γιατί; Γιατί το ελληνικό κράτος δεν θέλει να λερώνει τα χέρια του με λεφτά. Κι έτσι αποφασίζει να τελέσει ένα γεγονός για το οποίο οι τουρίστες θα έκαναν «κρα» κεκλεισμένων των θυρών. Παράλογο; Δεν βλέπω να γύρισε κανείς, άρα δεν είναι παράλογο.
Στις 10 Μαΐου ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Με τον παραδοσιακό τρόπο –την επίκληση στον Απόλλωνα, τις χλαμύδες, την φτωχική τηλεοπτική λήψη της ΕΡΤ που κάνει έναν καθημερινό αγώνα ποδοσφαίρου να μοιάζει χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, όλο το πατροπαράδοτο σετ.

Συμπτωματικά, αύριο –λίγες μέρες πριν δηλαδή– γιορτάζεται, με δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και Χώρων της UNESCO. Με αυτήν την αφορμή, τα παιδιά στο in2life που έχει την ευγενή καλοσύνη να με φιλοξενεί, ετοίμαζαν ένα ταξιδιωτικό κομμάτι με προτάσεις για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, και σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να πουν στον κόσμο για την αφή της φλόγας, η οποία μυστηριωδώς δεν έχει πολυδιαφημιστεί.

Η ιδέα ναυάγησε, διότι υπήρχε λόγος που η τελετή έμοιαζε επτασφράγιστο μυστικό. Δεν είναι ανοιχτή για το κοινό. Ποτέ δεν ήταν, ποτέ δεν θα είναι.

Κι ενώ το Υπουργείο Τουρισμού διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι κάνει στροφή στις νέες τεχνολογίες και ανοίγματα σε νέες αγορές, προκειμένου να στηρίξει την (προσοχή: ακολουθεί επαίσχυντο κλισέ) βαριά βιομηχανία της χώρας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έρχομαι εγώ, ως αφελής παρατηρητής, και ερωτώ: Πόσος κόσμος θα πλημμύριζε το ούτως ή άλλως συγκλονιστικό στάδιο της Ολυμπίας, για να παρακολουθήσει μια ωραιότατα σκηνοθετημένη μίνι παράσταση-επίκληση στον Απόλλωνα, αν βάζαμε ένα εισιτήριο, ας πούμε 5 ευρώ, ειδικά για την τελετή της αφής;

Το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν ένας υπάλληλος, από εκείνους που ξεκινούσαν την βάρδιά τους λίγο μετά την κλοπή που οδήγησε στην «παραίτηση» (τα εισαγωγικά για τους ευνόητους λόγους) του Υπουργού πριν από λίγους μήνες, να κόβει τα εισιτήρια.

Αλλά ξέχασα. Για να γίνουν αυτά τα πράγματα πρέπει να συσταθούν επιτροπές, να πρωτοκολληθούν χαρτόσημα, να πέσουν υπογραφές από τριανταπέντε διαφορετικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλα τόσα τοπικά γραφεία, κι εδώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Στο κάτω κάτω, τι είναι τώρα η αφή της ολυμπιακής φλόγας; Κανένα μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο; Τώρα που το σκέφτομαι, να απαγορεύσουμε και την πρόσβαση στην Ακρόπολη για τον κόσμο. Μια χαρά φαίνεται κι από ένα σωρό σημεία στην Αθήνα, είναι ανάγκη να σκαρφαλώνουν εκεί πάνω και να μας πληρώνουν; Αφού δε θέλουμε λεφτά ρε φίλε! Είμαστε υπεράνω. Ντάξει;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v