Γιατί απαγορεύτηκε στους αξιωματούχους της ΕΕ να έχουν TikTok στο κινητό τους;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρεψε στα μέλη του προσωπικού του τη χρήση του TikTok επικαλούμενο θέματα ασφάλειας δεδομένων.

Γιατί απαγορεύτηκε στους αξιωματούχους της ΕΕ να έχουν TikTok στο κινητό τους;

Σε μια περίεργη απόφαση προχώρησε το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, ενημερώνοντας τα μέλη του προσωπικού του ότι τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν το TikTok στις επαγγελματικές τους συσκευές θέτοντας το θέμα της ασφάλειας των δεομένων. Αντίστοιχο μέτρο είχε ανακοινώσει κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, και ο γενικός γραμματέας του, ο Αλεσάντρο Τσοκέτι πήραν την απόφαση απαγόρευσης χρήσης του ΤikTok σε επαγγελματικές συσκευές η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 20η Μαρτίου.

«Την ημερομηνία αυτή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης από τους υπολογιστές του Κοινοβουλίου θα αποκλείεται», τόνισε σχετικά η γενική διεύθυνση καινοτομίας και τεχνολογικής υποστήριξης (DG ITEC) του ΕΚ στους 8.000 εργαζόμενους του θεσμού, αποστέλλοντάς τους διευκρινιστικό email.

Aντίστοιχα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το προσωπικό του έχει διορία μέχρι και τις 15 Μαρτίου να απεγκαταστήσει την εφαρμογή από κάθε επαγγελματική συσκευή του. Παρόμοιο μέτρο έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο βασικός λόγος των απαγορεύσεων που ανακοινώθηκαν προκύπτει από το γεγονός ότι η πλατφόρμα TikTok, ανήκει στην κινεζική εταιρεία Bytedance, επομένως εγείρονται έντονες ανησυχίες στη Δύση, λόγω των φόβων πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών στον κόσμο ολόκληρο.

Οι Βρυξέλλες συντονίζουν το βήμα από κοινού με την Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Ιανουαρίου επικύρωσε νόμο ο οποίος αντίστοιχα απαγορεύει την καταφόρτωση, την εγκατάσταση και τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις συσκευές των λειτουργών του ομοσπονδιακού κράτους.

Την ίδια ώρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, νόμος υπό συζήτηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για την απόλυτη απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Παράλληλα στην ΕΕ, η ByteDance βρίσκεται στο επίκεντρο της ιρλανδικής αρχής προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς η τελευταία εικάζει ότι παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συγκεκριμένα τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών και τη μεταφορά δεδομένων στην Κίνα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v