Εν τούτω Καρα...νίκα

Η επιλογή Καρανίκα μοιάζει ατυχής κυβερνητική επιλογή. Όχι γιατί ήταν σερβιτόρος, αλλά γιατί δεν φαίνεται να αξίζει όλον αυτόν τον τσαμπουκά.
Εν τούτω Καρα...νίκα
Προφανώς και το να είσαι εξουσία πηγαίνει μαζί με το δικαίωμά σου να διορίζεις ως βοηθό εκπλήρωσης του έργου σου όποιον θέλεις. Όποιον θέλεις; Χμ…

Οι διαμαρτυρίες για τον διορισμό Καρανίκα δείχνουν μια αλήθεια: δεν γίνεται η ηγεσία να αποφασίζει κάτι ανακόλουθο με τη συνείδηση των ηγεμονευομένων. Είτε είναι σωστό είτε όχι, η χρηστή διοίκηση δεν πρέπει να φέρνει αλλαγές οι οποίες να βρίσκονται σε μεγάλη αντίθεση με αυτό που περιμένουν οι υπήκοοι.

Η επιλογή Καρανίκα, πέραν των άλλων που είναι προς συζήτηση, παραβιάζει ακριβώς αυτόν τον κανόνα και φαίνεται σόλοικη. Δεν θέλει ο Έλλην να πληρώνει «έναν σερβιτόρο» για να σχεδιάζει το μέλλον του. Και ο συνετός ηγεμόνας θα πρέπει να το σεβαστεί- όχι γιατί είναι ηθικό, αλλά γιατί είναι προς το συμφέρον του να μην φθείρεται σε περιττές μάχες (είπαμε: του συνετού, όχι του δίκαιου»).  

Άρα ο Τσίπρας επικρίνεται επειδή είναι «δίκαιος»; Όχι. Ίσως είναι δίκαιος και ίσως δεν είναι. Αυτό θα πρέπει να περιμένουμε το έργο του κ. Καρανίκα για να το διαπιστώσουμε.  Επικρίνεται γιατί τελικά αποτυγχάνει να εντοπίσει ποιο είναι το μέτρο της αποτελεσματικής εξουσίας.

Προσωπικά, όσο και αν προσπαθήσω δεν μπορώ να ενοχληθώ από το ότι ο νέος Πρωθυπουργικός σύμβουλος υπήρξε σερβιτόρος ή από το ότι τρόλαρε τη Μενεγάκη. Ενοχλούμαι όμως από το μένος με το οποίο ο κ. Καρανίκας επετίθετο σε όσους από τους πρώην συντρόφους του αποχώρησαν στην διάσπαση του καλοκαιριού και από το πόσο γαργάρα κάνει την επαναστατική ρητορική του παρελθόντος προκειμένου να γίνει μέρος του συστήματος εξουσίας.   

Θα αισθανόμουν πιο άνετα, αν ο πρωθυπουργός επέλεγε να αναμετρηθεί για συνεργάτες που μοιάζουν πιο ακέραιοι και σπανιότερης ποιότητας από τόσο. Αλλά αυτό είναι και θέμα αισθητικής- κάτι ως γνωστός πολλοί εμίσησαν και λίγοι συνυπολόγισαν στην προσωπική τους πορεία.

Θέμα αισθητικής είναι και κάτι τελευταίο που θέλω να παρατηρήσω με αφορμή την υπόθεση Καρανίκα. Με εντυπωσίασε το… λεπτό πνεύμα με το οποίο δεξιά μέσα σχολιάζουν και ειρωνεύονται την ορθογραφία του κ. Καρανίκα και τις επευφημίες προς την Μενεγάκη και τις ενδυματολογικές της επιλογές. Πραγματικά θυμίζουν αριστερούς κουλτουριάρηδες με την υπερβάλλουσα εμβρίθεια της ανάλυσης. Ελπίζω αυτό να τους ανησυχήσει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v