Πώς να φτιάξετε την καλύτερη σπιτική ταραμοσαλάτα για την Καθαρά Δευτέρα, με τη βοήθεια τεσσάρων σούπερ συνταγών.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η ταραμοσαλάτα του Άκη Πετρετζίκη Υλικά: Για την ταραμοσαλάτα: 300 γρ. ψωμί χωρίς κόρα (600 γρ. μουλιασμένο και στραγγισμένο), 1,2 λίτρα νερό, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 σκ. σκόρδο, 200 γρ. ταραμάς λευκός, χυμό από 2-3 λεμόνια, ξύσμα από 2-3 λεμόνια, 100 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. σπορέλαιο, πιπέρι Για το σερβίρισμα: λίγες ελιές, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι. Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο. Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι. Η συνταγή είναι από εδώ
Λευκή ταραμοσαλάτα με πατάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου Υλικά: 6 μέτριες βρασμένες πατάτες (με τη φλούδα τους), 3 κ.σ. γεμάτες λευκός ταραμάς, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 λεμόνι (χυμός), 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος, 2 φλ. ελαιόλαδο απαλό, λίγο νερό Εκτέλεση: Βράζουμε πρώτα τις πατάτες και αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε. Τις κομματιάζουμε με το μίξερ στους κόφτες ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, τον άνηθο και το λεμόνι. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τέλος, προσθέτουμε το νερό. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ελιές. Extra Tips: Όταν βράζουμε πατάτες για την ταραμοσαλάτα, πάντα τις αφήνουμε µε τη φλούδα τους για να µη ρουφήξουν νερό. Πάντα βάζουμε τις πατάτες µε τη φλούδα, πλυµένες, σε κρύο νερό να βράσουν, αλλιώς θα σκάσουν και θα ανοίξουν. Προσθέτοντας ελάχιστο νερό στον ταραμά, στο τελευταίο στάδιο, αποκτά μια βελούδινη υφή σαν μους. Η συνταγή είναι από εδώ
Η ταραμοσαλάτα του Ηλία Μαμαλάκη Υλικά(για 6-8 μερίδες) : 150 γρ. ταραμά άσπρο, 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα), 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο, 1 ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού Εκτέλεση: Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε πολύ καλά. Το ζυμώνετε με τον ταραμά. Βάζετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το μίγμα του ταραμά και τα χτυπάτε όλα μαζί. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και τον χυμό λεμονιού εναλλάξ. Όταν γίνουν ένας λείος πολτός τον μεταφέρετε σε πιατέλα ή μπολ και τον γαρνίρετε με μπρικ, χαβιάρι και μαύρες ελιές. Η συνταγή είναι από εδώ
Η ταραμοσαλάτα του Γιάννη Λουκάκου Υλικά: 150 γρ. λευκός ταραμάς, 75 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 95 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο, 500 γρ. ηλιέλαιο, 65 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. νερό, κρύο, 20 γρ. λεμόνι, χυμός Εκτέλεση: Σε μια κανάτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Σε ένα μπλέντερ ή πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζουμε να αλέθουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα δύο είδη του λαδιού πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, σε συνεχή ροή. Διορθώνουμε τη υφή του ταραμά με το κρύο νερό, αν χρειάζεται, και το διατηρούμε στο ψυγείο. Η συνταγή είναι από εδώ