Λαδερά και κοκκινιστά, χορτοφαγικά ή με λαχταριστό κρέας, καλοκαιρινά και παραδοσιακά, αυτά είναι τα πιο εύκολα και νόστιμα μαγειρευτά που θα δοκιμάσετε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Κοτόπουλο με φασολάκια και αρακά Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες γύρω στο 1½ κιλό, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 250 γρ. αρακάς, 1 κιλό φασολάκια, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, 5-6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κοτόπουλο σε 6 κομμάτια. Στο ελαιόλαδο που έχουμε ρίξει σε μία φαρδιά κατσαρόλα, ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το κοτόπουλο και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά να μαλακώσει. Εάν οι ντομάτες δεν έχουν πολλά υγρά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να βράσει το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε τα φασολάκια, εάν έχουν ίνες τις αφαιρούμε και αν είναι μακριά τα κόβουμε στη μέση. Αφού βράσει το κοτόπουλο για 50 λεπτά και είναι μισοέτοιμο, τότε προσθέτουμε τα φασολάκια και τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά ακόμα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Η συνταγή είναι από εδώ
Τα πιο ωραία μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες Υλικά: 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 500 γρ. κιμά χοιρινό, 1 κρεμμύδι, 150 γρ. ψωμί του τοστ χοντροκομμένο, 50 ml γάλα 3,5% λιπαρά, 50 ml ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. θυμάρι ξερό, ξύσμα από ένα 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 1 αυγό, 1 σκ. σκόρδο Για τις πατάτες: 1 κιλό πατάτες, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή, 50 ml ελαιόλαδο, 50 ml λευκό κρασί, 100 ml νερό, 2 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. θυμάρι ξερό Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Το προσθέτουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να καραμελώσουν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Στο μούλτι χτυπάμε το ψωμί του τοστ μέχρι να γίνει ψίχουλα. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κιμάδες και αναμειγνύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, 1 αυγό, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τα κάνουμε μπιφτέκια στο μέγεθος της αρεσκείας σας. Για τις πατάτες: Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το κρασί, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. να καλύψουν τον πάτο οι πατάτες και τα υγρά μας. Προσθέτουμε τα μπιφτέκια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και για άλλα 20 λεπτά ξεσκέπαστα. Η συνταγή είναι από εδώ
Μπριάμ Υλικά: 4 μεσαία κολοκύθια, 5 καρότα, 2 μελιτζάνες, 2 πατάτες, 120 ml ελαιόλαδο, 300 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, τυρί φέτα για το σερβίρισμα Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Στο multi, βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και 100 γραμμάρια από την κόκκινη σάλτσα. Τα λιώνουμε όλα σε πολτό. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε ένα βαθύ ταψί φούρνου. Αλατίζουμε καλά, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και περιχύνουμε με τον πολτό, το ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ντομάτα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Με ένα μαχαιράκι, το τρυπάμε σε 2 με 3 σημεία στις άκρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για μία ώρα σκεπασμένο. Μετά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά. Σερβίρουμε με φέτα. Η συνταγή είναι από εδώ
Σπετσοφάι με λουκάνικα Υλικά: ½ κιλό φρέσκα λουκάνικα από βοδινό ή χοιρινό κρέας, 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κονσέρβα ντομάτες Σαντορίνης, 4 μεγάλες πράσινες πιπεριές, χωρίς το κοτσάνι και τους σπόρους, 3 ψητές πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένες, ¼ φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί, 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι Εκτέλεση: Χωρίζουμε τα λουκάνικα, ένα-ένα κομμάτι. Τα κόβουμε σε στρογγυλές ή οβάλ φέτες του 1.3 εκ. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε τα λουκάνικα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν εσωτερικά. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 12 λεπτά. Στο μεταξύ, κόβουμε τις πράσινες πιπεριές σε λωρίδες, πλάτους 2.5 εκ. Κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες πλάτους 2.5 εκ. και μετά στη μέση κατά μήκος ώστε να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τις πράσινες πιπεριές. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τις πράσινες πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να «κρατάνε» λίγο. Προσθέτουμε τις κόκκινες πιπεριές και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτουμε το λουκάνικο πάλι στο τηγάνι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το ξύδι, τη ρίγανη και τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 12 με 15 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε ατομικά πιάτα. Συνοδεύουμε προαιρετικά με λίγη φέτα στο πλάι. Η συνταγή είναι από εδώ
Εύκολο μοσχαράκι κοκκινιστό Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ποντίκι) κομμένο σε μερίδες , 2 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη, 1 ξερό κρεμμύδι στον τρίφτη τριμμένο, 1 κ.γ. σκόνη τζίντερ, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 3 ώριμες ντομάτες, 1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο, 1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί , 1 ξυλάκι κανέλλα προαιρετικά, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, 1 κοφτή κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη Πιλάφι: 1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι, 3 ποτήρια νερό, αλάτι-πιπέρι ή 1 κύβο λαχανικών, λίγο ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. βούτυρο Εκτέλεση: Βάζουμε την κατσαρόλα με το λάδι στην φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κρέας και σωτάρουμε 8 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν ελαφριά καφέ απόχρωση τα κομμάτια κρέας. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και την ζάχαρη, ρίχνουμε και τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό, τις φρέσκες ντομάτες λιωμένες καλά στο μούλτι. Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και άλλο δύο ποτήρια ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 60 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το τζίντζερ και μαγειρεύουμε λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα. Για το πιλάφι, σε κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε η λίγο ελαιόλαδο ή το βούτυρο και ρίχνουμε 1 ποτήρι του νερού ρύζι για πιλάφι ανακατεύοντας. Μόλις αλλάξει ελαφρώς χρώμα προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό σε μέγεθος ίδιο που μετρήσαμε το ρύζι. Προσθέτουμε έναν κύβο λαχανικών ή αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να σωθεί όλο το νερό. Η συνταγή είναι από εδώ