Πέντε εύκολες, νόστιμες και ιδιαίτερες προτάσεις για τα ορεκτικά του γιορτινού σας γεύματος ή οποιουδήποτε «καλού» τραπεζιού που ετοιμάζετε στο σπίτι σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πεντανόστιμες μπρουσκέτες, τυρένια ψωμάκια, ογκρατέν που θα μιλήσει… στην ψυχή των καλεσμένων σας και ρολάκια με ιδιαίτερες γεύσεις. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε, πέντε εύκολες συνταγές για ορεκτικά και finger food, που δεν θα σας πάρουν πολύ ώρα για να ετοιμάσετε, αλλά θα ικανοποιήσουν τους καλεσμένους σας.
Μπρουσκέτες με γαρίδα και τυρί Υλικά: 200 γραμ. κατίκι, 10 φρυγανισμένες φέτες ψωμί ή αφράτα παξιμαδάκια, 4 κ.σ ελαιόλαδο, 1 σπασμένη σκελίδα σκόρδο, 1 κλαδάκι θυμάρι ή ρίγανη, 2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες, 20 γαρίδες μικρές, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, για να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι να κοκκινήσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο, ώστε να κρυώσουν. Αλείφουμε τις μπρουσκέτες με κατίκι. Ισομοιράζουμε τις γαρίδες και περιχύνουμε με λίγο από το λάδι τους. Η συνταγή είναι από εδώ
Γεμιστά ψωμάκια με τσένταρ, γραβιέρα και μπέικον Υλικά: 140 γρ. ένταμ, τριμμένο, 100 γρ. τσένταρ, τριμμένο, 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 50 γρ. μπέικον, ψημένο και ψιλοκομμένο, 40 γρ. κρέμα γάλακτος, 40 γρ. αβγό. 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 8 ψωμάκια Εκτέλεση: Κόβουμε τα ψωμάκια στο επάνω μέρος τους και αδειάζουμε την εσωτερική τους ψίχα. Σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε το ένταμ, το τσένταρ, τη γραβιέρα και το μπέικον. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε τα τυριά καλά, ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή. Σ' ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την κρέμα, τα αβγά και τη μισή παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τα ψωμάκια σ' ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα γεμίζουμε με τα τυριά. Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας προσεκτικά, ώστε να γεμίσουν τα ψωμάκια μέχρι το εσωτερικό τους. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε στους 180° C μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Η συνταγή είναι από εδώ
Φοκάτσια με ελιές και δεντρολίβανο Υλικά: 2 φλ ζεστό νερό, 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά, 4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γλ. αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 24 πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση, 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή 1 1/2 κ.σ. αποξηραμένο Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 2 φλ ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε 4 1/4 φλ αλεύρι και το αλάτι στη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, προσθέτοντας αλεύρι, αν είναι κολλώδης. Σχηματίζουμε μια μπάλα. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη μπάλα της ζύμης, γυρνώντας τη ώστε να πάει το λάδι παντού. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου για 1 1/2 ώρα. Τη βγάζουμε από το μπολ, τη ζυμώνουμε λίγο, την κάνουμε πάλι μπάλα και την ξαναβάζουμε στο ίδιο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει, για περίπου 45 λεπτά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο ταψί. Την απλώνουμε με τα δάχτυλα και αφήνουμε για 10 λεπτά. Απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω της, μαζί με τις ελιές και το δεντρολίβανο. Την αφήνουμε ακάλυπτη για 25 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240C. Πιέζουμε τα δάχτυλά μας πάνω στη ζύμη, ώστε να κάνουμε βαθουλώματα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή, για 20 λεπτά. Η συνταγή είναι από εδώ
Πατάτες ογκρατέν με καπνιστή γαλοπούλα και καλαμπόκι Υλικά: 4 μεγάλες ή 5 μέτριες πατάτες, 6 φέτες καπνιστή γαλοπούλα κομμένα σε κομματάκια, ½ φλ. τσαγιού καλαμπόκι, 250-300 γρ. τριμμένα τυριά τύπου γκούντα, τσένταρ και ρεγγάτο αναμεμειγμένα, 2 φλ. τσαγιού γάλα χαμηλών λιπαρών, 2 αυγά, αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζετε, πλένετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Τρίβετε τα τυριά και τα χωρίζετε σε 2 μέρη. Τα 2/3 των τριμμένων τυριών για τις στρώσεις γέμισης και το υπόλοιπο 1/3 χωριστά για πασπάλισμα στην επιφάνεια του φαγητού. Στρώνετε σε λαδωμένο πυρέξ μια στρώση με φέτες πατάτας, τις αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε από πάνω μια μικρή ποσότητα από το καλαμπόκι, λίγα κομματάκια από τη γαλοπούλα και πασπαλίζετε με μια μικρή ποσότητα των τριμμένων τυριών. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τις στρώσεις υλικών, όσες φορές χρειαστεί μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Φροντίζετε η τελευταία στρώση να είναι φέτες πατάτας τις οποίες αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε καλά τα αυγά, προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε το μείγμα ισομερώς στο πυρέξ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1/3 τριμμένων τυριών που κρατήσατε και σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ σκεπασμένα με το αλουμινόχαρτο, ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 30 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Η συνταγή είναι από εδώ
Ρολό τορτίγιας με τυρί κρέμα και πιπεριά Υλικά: 225 γρ. τυρί κρέμα, 225 γρ. sour cream ή κρέμα γάλακτος 15 % λιπαρά, 1 φλ. τυρί τριμμένο, 1 πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1/4 φλ. φρέσκο καλαμπόκι, 1/8 φλ. ψιλοκομμένο μαύρες ελιές ψιλοκομμένες, 1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 1 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι, 6 πίτες τορτίγιας 20 εκ. η καθεμία Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το τυρί κρέμα την sour cream και το τριμμένο τυρί. Προσθέστε την ψιλοκομμένη πιπεριά, καλαμπόκι, ψιλοκομμένες μαύρες ελιές, μαύρο πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Απλώστε το μείγμα πάνω στις πίτες τορτίγιας και τυλίγετε σε ρολό. Βάζετε τις τορτίγιες στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τις σερβίρετε. Για να τις σερβίρετε, τις κόβετε σε ρολά 2 εκ το καθένα. Η συνταγή είναι από εδώ