Θανατική ποινή στην Ελλάδα: Οι τελευταίες εκτελέσεις
Από τον Νίκο Μπελογιάννη μέχρι τον Βασίλειο Λυμπέρη, θυμόμαστε τις τελευταίες εκτελέσεις με θανατική ποινή στην Ελλάδα, από το 1952 μέχρι και το 1972.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Η επιβολή της θανατικής ποινής στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε τόσο «διαδεδομένη» όσο σε άλλα κράτη (π.χ. Αμερική, Βρετανία, Κίνα), παρ’ όλα αυτά συνέχισε να ισχύει μέχρι και το 1973 όταν και έγινε η τελευταία εκτέλεση στη χώρα. Από το 1952 και μετά σπάνια εφαρμόστηκε στην πράξη, ενώ από το 1972 και ύστερα χρησιμοποιούταν μόνο για περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας, αν και δεν εφαρμόστηκε έκτοτε.
Η κατάργησή της ήρθε εν τέλει το Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με τον Νόμο 2172/1993, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις τελευταίες και πιο πολύκροτες υποθέσεις στις οποίες εφαρμόστηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα.
Νίκος Μπελογιάννης – 30 Μαρτίου 1952
Αγωνιστής της αντίστασης κατά των Γερμανών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε το 1952 με την κατηγορία της κατασκοπείας. Είχε προηγηθεί η σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 1950 όταν επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφτιάξει τις οργανώσεις του παράνομου ΚΚΕ στην Αθήνα. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο για την συμμετοχή του στην «εγκληματική οργάνωση» του ΚΚΕ και για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Εκτελέστηκε δια τυφεκισμού στις 30 Μαρτίου, μαζί με τρεις ακόμα συντρόφους του (Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος), παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και την παγκόσμια κινητοποίηση για τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο».
Νίκος Πλουμπίδης -14 Αυγούστου 1954 Στις 3 Αυγούστου 1954, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία, ενώ λίγες μέρες αργότερα οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η δίκη του στο στρατοδικείο της Αθήνας ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου 1953 και η εκτέλεσή του έγινε στο δάσος του Δαφνιού την αυγή της 14ης Αυγούστου. Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάστηκε δις εις θάνατον, ενώ ήταν χαρακτηρισμένος και από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ως «πράκτορας του εχθρού», απόφαση η οποία αργότερα θα χαρακτηριστεί από την ΚΕ ως «τραγικό λάθος».