Παιδική Πορνογραφία: Τι να προσέχουμε – Πώς να προστατευτούμε

Αθώες ανήλικες ψυχές στα δίχτυα και στις οθόνες του διεστραμμένου ενήλικου εθισμού. Ποια είναι η έκταση της παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα; Το in2life ερευνά τα στοιχεία, ρωτά τους ειδικούς και ρίχνει φως στα σκοτεινά clicks.
Παιδική Πορνογραφία: Τι να προσέχουμε – Πώς να προστατευτούμε
του Γιώργου Κόκουβα

Το ξέρουμε, είναι ένα ψυχοπλακωτικό, δυσάρεστο θέμα. Είναι, όμως, πραγματικότητα και οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτή. Γιατί όσο τα κλείνουμε, τόσο θα ανοίγουν τα δικά τους όσοι αρέσκονται να «χαζεύουν» πορνογραφικό υλικό με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι έκταση έχει πάρει το φαινόμενο στην εποχή μας, στην οποία κάθε είδους υλικό βρίσκεται μερικά κλικ μακριά; Διαβάστε παρακάτω τα στοιχεία, τα ελληνικά περιστατικά, και το ψυχολογικό προφίλ των παιδόφιλων που σχετίζονται με την έξαρση της παιδικής πορνογραφίας.

Τα στοιχεία
Οι αριθμοί δυστυχώς δεν ψεύδονται. Οι αλήθειες που μαρτυρούν για την παιδική πορνογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αφοπλιστικές: Με περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετήσια κέρδη, η διακίνηση τέτοιου υλικού βρίσκεται στην δεύτερη θέση του πιο αποδοτικού –όσο και παράνομου- εμπορίου μετά την διακίνηση ναρκωτικών.

Επιπροσθέτως, πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για το ζήτημα έχουν δώσει στην δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:
- Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ "Ν.Ε.Ο.Ι." (Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί), περίπου 200 νέες εικόνες παιδικού πορνογραφικού υλικού «ταχυδρομούνται» καθημερινά.
- Ένα στα επτά παιδιά έχουν δεχθεί μία διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση κατά την πλοήγησή τους.
- Το 10-15% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνει πως έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση κατά την παιδική του ηλικία, ενώ στην Ελλάδα το 20% των παιδιών έχουν προσεγγιστεί από παιδόφιλο.
- Στατιστικά, οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες, ενώ το 66% των περιπτώσεων πρόκειται για συγγενείς του παιδιού-θύματος.
- Το 20% της γενικής πορνογραφίας έχει για «πρωταγωνιστές» ανήλικα παιδιά.
- Μέχρι το 2009, στην χώρα μας είχαν εμφανιστεί 107.572 εικόνες παιδικής πορνογραφίας και είχαν γίνει 119 συλλήψεις.
- Οι κυριότερες χώρες προέλευσης σχετικού υλικού είναι τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ελληνική πραγματικότητα
«Αράχνη»:
Αυτό είναι το όνομα που κινεί τα νήματα τις τελευταίες ημέρες στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για software που δημιουργήθηκε από το FBI και έφτασε πλέον και στο ελληνικό αρχηγείο.

Η «Αράχνη» κωδικοποιεί και «σταμπάρει» κάθε φωτογραφία και video με σχετικό υλικό που βρίσκει στο διαδίκτυο, και έχει την δυνατότητα να ακολουθεί τα ίχνη τους, αποκαλύπτοντας τους υπολογιστές από τους οποίους και στους οποίους διακινούνται, καθώς και την ταυτότητα των ανθρώπων που κρύβονται πίσω τους. Όταν τα ίχνη ενός σχετικού αρχείου εντοπιστούν σε ελληνικό υπολογιστή, στέλνεται σήμα από τα κεντρικά του FBI προς τις ελληνικές αρχές και ακολουθούν οι αντίστοιχες διώξεις.

Σύμφωνα με την αυστηρή ελληνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2007, παράνομη είναι εκτός από την διακίνηση του υλικού, απλά και μόνο η θέασή του, η οποία επιβάλλει πλέον την άρση του απορρήτου. Πίσω από τις συλλήψεις που έχουν γίνει σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποκαλυφθεί κάποιο οργανωμένο κύκλωμα, αλλά κυρίως μεμονωμένες περιπτώσεις, που ωστόσο σοκάρουν. Ο λόγος; Διαβάστε στην συνέχεια τα δημογραφικά στοιχεία του μέσου παραβάτη και θα καταλάβετε.

Το προφίλ των ενόχων
Το βασικό στοιχείο που θολώνει τα νερά του φαινομένου είναι πως οι εμπλεκόμενοι αποτελούν πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Στις εγχώριες συλλήψεις συγκαταλέγονται μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατροί, ένας αρχιμανδρίτης και συνεργάτες υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων.

Κατά μέσο όρο, οι παιδόφιλοι και διακινητές του «υλικού της ντροπής» είναι ηλικίας από 20 ως 50 ετών. Είναι είτε παντρεμένοι και μάλιστα με παιδιά, είτε ανύπαντροι, κατά κύριο λόγο άνδρες, οι οποίοι διαμένουν ακόμη με τους γονείς τους. Οι ηλικιακές προτιμήσεις των θεατών τέτοιου υλικού κυμαίνονται από βρέφη λίγων μηνών εώς 17χρονους εφήβους και των δύο φύλων. Παιδόφιλος θεωρείται και ο έφηβος που προσεγγίζει ανήλικο άτομο, τουλάχιστον κατά έξι χρόνια μικρότερό του.

Τα πορνογραφικά sites από τα οποία προμηθεύονται οι παιδόφιλοι το παράνομο υλικό –έναντι συνδρομητικής αμοιβής- είναι καλά καμουφλαρισμένα ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα από τις διωκτικές αρχές και από τους ανυποψίαστους. Τα παρακάτω περιστατικά μιλούν από μόνα τους:

- Την Τρίτη συνελήφθησαν ένας 35χρονος και ένας 50χρονος, στου οποίου τα αρχεία βρέθηκε το προφίλ περίπου πενήντα ανήλικων χρηστών sites κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο πλαίσιο της μεγάλης υπόθεσης διακίνησης πορνογραφικού υλικού «Σφυροκόπημα».
- Στις φυλακές του Κορυδαλλού οδηγήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ο αρχιμανδρίτης της Σπάρτης και άλλοι τέσσερις Έλληνες γιατροί και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με φήμες, στην κατοχή του αρχιμανδρίτη βρέθηκε το σκληρότερο υλικό. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα, έγινε δυνατή η δημοσιοποίηση του ονόματος του κληρικού: πρόκειται για τον ιερέα Φώτη Μακρυστάθη.
- Για την υπόθεση «Κοάλα», συνελήφθησαν το 2007 πέντε Έλληνες, ως υπεύθυνοι για την διακίνηση σκληρότατου υλικού από την Ιταλία. Εγκέφαλος της «επιχείρησης», ένας Ιταλός που δεν δίσταζε να αναμεταδίδει ζωντανά μέσω διαδικτύου τους φρικιαστικούς βιασμούς του.
- Από τις λίγες γυναίκες που κατηγορήθηκαν για ανάλογη δραστηριότητα ήταν η σύζυγος υψηλόβαθμου συνεργάτη Ελληνίδας υπουργού. Στην κατοχή της βρέθηκαν πέντε σκληροί δίσκοι με κάθε είδους περίπτυξη μεταξύ μικρών αγοριών και κοριτσιών.

Πίσω από την παιδοφιλία
Τα περιστατικά αμέτρητα. Λίγοι, ωστόσο, αναλογίζονται τι κρύβεται στο μυαλό των ενόχων. Πέρα από τα οικονομικά κίνητρα των διακινητών παιδικής πορνογραφίας, όσοι «απολαμβάνουν την θέαση» του υλικού, έχουν τους δικούς τους λόγους.

«Η παιδοφιλία είναι σεξουαλική διαταραχή, η οποία οφείλεται είτε σε γενετικούς παράγοντες, είτε σε εμπειρίες που είχαν οι ίδιοι οι παιδόφιλοι στην παιδική τους ηλικία, ή απλώς εκδηλώνουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά», μας λέει η Άρτεμις Αντωνίου, σύμβουλος ψυχολόγος και συνθετική θεραπεύτρια.

Η παιδοφιλία θεωρείται μια παραφιλία, που σύμφωνα με το επιστημονικό site PsychologyToday, συνίσταται στην μη φυσιολογική έλξη που νιώθουν οι παιδόφιλοι και σχετίζεται με φαντασιώσεις ή σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικα άτομα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι παιδόφιλοι δικαιολογούν τον εαυτό τους, σκεπτόμενοι πως βοηθούν τα θύματά τους να αναπτυχθούν ή ότι απολαμβάνουν και τα ίδια την πράξη. Ωστόσο, πιέζουν τα ανήλικα θύματα να μην πουν σε κανέναν το «μυστικό» τους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου συνίσταται στην ευαισθητοποίηση των γονέων, καθώς οφείλουν να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που παραμονεύει το διαδίκτυο, στο οποίο είναι εκτεθειμένα. Εξαιρετικά εύστοχη είναι η καμπάνια του Savemitsos.gr, που περνάει το μήνυμα σε γονείς και παιδιά μέσω του παρακάτω πανέξυπνου video:



Αν είστε γονείς, και υποψιάζεστε πως το παιδί σας αντιμετωπίζει την ψυχολογική έστω παρενόχληση ενηλίκων μέσω του διαδικτυακού chat, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε στον χειρισμό του θέματος, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο δημοσίευμα της κ. Αντωνίου στο Iatronet.gr

Στο Facebook έχει ήδη δημιουργηθεί σελίδα με σκοπό την δημοσιοποίηση των ονομάτων των παιδόφιλων και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα αυτό.

Ποια είναι η δική σας άποψη για το λεπτό αυτό ζήτημα, με τις «χοντρές» ,όμως, συνέπειες στις παιδικές ψυχές;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v