Πρόκειται για έναν από τους παραδοσιακότερους προορισμούς για τις γιορτές του Πάσχα, όχι τόσο για το κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ανάτασης που μπορεί να προσφέρει, όσο για τα, πάνω από 350 τσιπουράδικα στην παραλία, τα οποία έχουν την τιμητική τους την περίοδο της κατεξοχήν ανοιξιάτικης γιορτής.
Λίγο η σαρακοστιανή νηστεία που επιτάσσει θαλασσινά, λίγο η έφεση των ντόπιων στο τσίπουρο και το ούζο, λίγο η φήμη των εκλεκτών μεζέδων στα τσιπουράδικα που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα του Παγασητικού Κόλπου, όλα τα μαγαζιά της παραλίας του Βόλου γεμίζουν κόσμο.
Χτισμένη στο κέντρο της Ελλάδας, μέσα στον Παγασητικό Κόλπο, η πόλη του Βόλου είναι η μοναδική διέξοδος της Θεσσαλίας προς τη θάλασσα. Πέρα από τη σύγχρονη άποψη και τους μοντέρνους ρυθμούς, η πόλη διατηρεί και παραδοσιακά στοιχεία.
Ένα από αυτά είναι τα τσιπουράδικα που βρίσκονται πάνω στην παραλία του Βόλου. Ο ”θεσμός” αυτός ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά το 1922 και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και το λιμάνι. Τα μεσημέρια μετά τη δουλειά τους συγκεντρώνονταν στα ταβερνάκια του λιμανιού, έπιναν τσίπουρα και έτρωγαν μεζέδες.
Η συχνότητα των συναντήσεων και η αύξηση των εργατών είχαν ως αποτέλεσμα την παγίωση συγκεκριμένων μεζέδων, οι οποίοι και αποτελούνται κατ’ εξοχήν από θαλασσινά.
Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία, καθώς τα τσιπουράδικα φτάνουν τις αρκετές εκατοντάδες.
Οι παραδοσιακοί μεζέδες που συνοδεύουν κάθε 25αράκι τσίπουρο, κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει καβουροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, γαριδοσαλάτα, μύδια, ή γαρίδες σαγανάκι, φέτα ψητή με ντομάτα, καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι ξιδάτο, μυδοπίλαφο, πατάτες ψητές και μύδια αχνιστά, ιδίως κατά τις ημέρες της... πείνας;
Ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων αλλά και την προσωπική εμπειρία του γράφοντος, είναι o Κάβουρας (Χατζηαργύρη 8, 24210 28520). Προσφέρεται για... hardcore τσιπουροποσία, και ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη που συγκεντρώνει ολόκληρη την ”αφάν-γκατέ” του Βόλου.
Ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά είναι και αυτό του Παπάδη (Παπάδης Φωτ., Σόλωνος 1, 24210 29360) στην παραλία, ενώ εάν ο προσανατολισμός σας είναι περισσότερο στο φαγητό και όχι στην ποικιλία μεζέδων, ο Ωραίος Βόλος στην Κασσαβέτη προσφέρει εξαίρετες ελληνικές γεύσεις και καλή θέα στην παραλία.
Δύο βήματα από το Βόλο και... must είναι τα χωριά του Πηλίου, που αν και γεμίζουν από κόσμο το Πάσχα είναι εγγυημένη πρόταση.
O Βόλος φημίζεται για τα μήλα του και κυρίως για αυτά της Ζαγοράς τα οποία θα βρείτε με την ετικέτα ”Zagorin”. Εξίσου διάσημο είναι και το ”Θεσσαλικό Τσίπουρο” αλλά και τα λουκούμια ”Συργιάννης” που πρέπει να δοκιμάσετε. Εδώ θα βρείτε και το βιολογικό γάλα ΕΒΟΛ ενώ για την ΕΨΑ, με τη μυστική συνταγή της λεμονάδας από τη δεκαετία του ’20, οι συστάσεις περιττεύουν.
Διαμονή
Το 4 αστέρων Λαοδάμεια (Διαμαντοπούλου 2Α, Νέα Αγχίαλος Βόλου, Μαγνησία, τηλ.: 2428 078800) διαθέτει 28 δωμάτια και 4 σουίτες, με δορυφορική τηλεόραση, data ports, ηλεκτρονικό χρηματοκιβώτιο και mini bar. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 70 ευρώ, ενώ για τη σουίτα από 135 ευρώ.
Το 3 αστέρων Πρωτεσίλαος (Νέα Αγχίαλος Βόλου, Μαγνησία, τηλ.: 24280 76310 / 76625 και 801 11 191919) προσφέρει 40 δωμάτια, εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, air condition, ψυγείο και στεγνωτήρα μαλλιών. Διαθέτει, επίσης, room service, καφετέρια – μπαρ, αμερικάνικο μπουφέ πρωινού και internet corner. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 52 ευρώ.
Οι λιγότερο κοσμικοί μπορούν να δοκιμάσουν την παραμονή σε κάποιο από τα χωριά του Πηλίου. Προτείνουμε τον Ξενώνα Χαμένος Μονόκερως στην Τσαγκαράδα. Η τιμή είναι γύρω στα 80- 100 ευρώ για το δίκλινο, αλλά λόγω εποχικότητας καλύτερα είναι να ρωτήσετε στο 24260 49930.
Γιώργος Φλώκας