Ιστορικές στιγμές που παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση

Πόλεμοι, στέψεις, δολοφονίες, τρομοκρατικά χτυπήματα και επιτεύγματα του ανθρώπινου είδους που παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση.
Ιστορικές στιγμές που παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση
Η Ιστορία, μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, γινόταν γνωστή στο ευρύ κοινό μόνο μέσα από τη γραφή των Ιστορικών ή από τα νέα των εφημερίδων. Ύστερα, ήρθε η φωτογραφία και τα επίκαιρα στους κινηματογράφους. Από τα μέσα του 21ου αιώνα και μετά όμως, προστέθηκε ένας «παίκτης» που άλλαξε τα δεδομένα. Η μικρή οθόνη μπήκε στα σπίτια κάθε νοικοκυριού του πλανήτη, και εκτός από σειρές, shows και διαφημίσεις, έφερε μαζί και μεγάλες, θριαμβευτικές ή τραγικές στιγμές της ανθρωπότητας, που μεταδόθηκαν ζωντανά και μας επέτρεψαν να δούμε τις σελίδες της μελλοντικής Ιστορίας να γράφονται μπροστά στα μάτια μας. Στιγμές όπως…

Η δολοφονία του JFK

Το Νοέμβριο του 1963, η προεδρική πομπή φτάνει στο Ντάλας, τα αμερικανικά Μέσα μεταδίδουν και ξαφνικά, οι σφαίρες βρίσκουν το κεφάλι του προέδρου Κένεντι. Οι δραματικές στιγμές έγιναν μαραθώνιοι ενημερωτικών (αλλά ψύχραιμων) μεταδόσεων από τα δίκτυα των ΗΠΑ.

Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το πρώτο αεροπλάνο πέφτει στο World Trade Center της Νέας Υόρκης. Μουδιασμένα, τα αμερικανικά δίκτυα μεταδίδουν ζωντανά από τον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, όταν πέφτει και το δεύτερο αεροπλάνο, τυλίγοντας τους δίδυμους πύργους στις φλόγες. Ολόκληρος ο πλανήτης πλέον έχει «συνδεθεί» ζωντανά και παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της Ιστορίας.

Η Ελισάβετ γίνεται Βασίλισσα

Την 2η Ιουνίου του 1953, η Ελισάβετ είναι έτοιμη να στεφθεί Βασίλισσα της Αγγλίας και το παλάτι έχει για πρώτη φορά την ιδέα να αξιοποιήσει τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Προσλαμβάνει σημαντικούς κινηματογραφιστές και καταγράφει την λαμπρή τελετή στέψης, μεταδίδοντάς την και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η καινοτομία ήταν μεγάλη – ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, είχε πει μάλιστα πως η στέψη "θα στερηθεί κάθε σοβαρότητας". Η Ελισάβετ όμως δεν τον άκουσε – στην παραπάνω μετάδοση, θα δείτε την τελετή με αφηγητή τον Laurence Olivier.

Ο άνθρωπος πατά στο φεγγάρι

Στις 20 Ιουλίου του 1969, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καρφωμένοι στις τηλεοράσεις τους, για να δουν την αποστολή του Apollo 11 να προσσεληνώνεται. Ο Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος εκπρόσωπος της Γης που πατά στη Σελήνη και αυτή η τηλεοπτική στιγμή σκορπά περηφάνια και αίσθημα θριάμβου και αισιοδοξίας στο κοινό. Σύντομα δε, θεριεύουν και οι θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν το όλο υλικό να είναι μία σκηνοθετημένη παράσταση για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να αποσπαστεί η προσοχή της από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το τείχος του Βερολίνου πέφτει

Φθινόπωρο του ’89. Μετά από μεγάλο διάστημα αναβρασμού, η Ανατολική Γερμανία αναγκάζεται να ανοίξει τις πύλες και να αχρηστεύσει το τείχος που εμπόδιζε την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Σύντομα, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, συναυλίες που σπάζουν όλα τα ρεκόρ προσέλευσης μεταδίδονται ζωντανά – όσο ζωντανά αναμεταδόθηκαν και οι στιγμές που πέφτουν τα κομμάτια του τείχους, μαζί με τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

Η «δίκη του αιώνος»

Στα «δικά μας», η ελληνική κοινή γνώμη έζησε τον παλμό της τηλεοπτικής Ιστορίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90: Τα ιδιωτικά κανάλια βρίσκονται στα γεννοφάσκια τους, την ίδια εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμπεται σε δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Αποφασίζεται λοιπόν αυτή η δίκη να μεταδοθεί ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση. Μάλιστα, επειδή οι συνεδριάσεις ήταν μεσημεριανές, δημιουργήθηκε ειδική ζώνη δελτίων ειδήσεων – γι’ αυτό και έμεινε στην ελληνική τηλεοπτική πιάτσα η συνήθεια των «ειδήσεων στις 2 το μεσημέρι». Η δίκη ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1992, με την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πόλεμος του Ιράκ

Τον Μάρτιο του 2003, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush Jr, κηρύσσει τον πόλεμο στο Ιράκ για να βγάλει «εκτός κάδρου» τον Σαντάμ Χουσεΐν. Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται, στρατεύματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εγκαινιάζουν τον «χορό» του δεύτερου πολέμου του κόλπου και έλληνες ρεπόρτερ καταφτάνουν για ζωντανές ανταποκρίσεις. Μεταξύ αυτών, ο νεαρός τότε Κώστας Βαξεβάνης, στο παραπάνω βίντεο, μεταδίδει για τη ΝΕΤ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v