Πώς να είσαι παραγωγικός όταν βαριέσαι

Σας αρέσει η δουλειά τόσο, που κάθεστε και την κοιτάζετε για ώρες; Μπορεί να έχουμε τη λύση στο πρόβλημά σας.
Πώς να είσαι παραγωγικός όταν βαριέσαι
της Ηρώς Κουνάδη

Η παραγωγικότητα είναι ύπουλο πράγμα. Ακριβώς όπως η έμπνευση, ή απλούστερα η όρεξη για δουλειά, έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις, και το σκάει από το παράθυρο τις πιο ακατάλληλες ώρες –συνήθως, τότε που έχεις περισσότερη δουλειά. Υπάρχει τρόπος να νικήσεις την τεμπελιά που σε έχει καταβάλει από το πρωί και να τελειώσεις την δουλειά όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πιο αναίμακτα; Υπάρχουν πέντε.

Μην το κάνετε… βουνό: Μπορεί να έχετε να κάνετε το πιο απλό πράγμα του κόσμου –σε μια μέρα που απλώς βαριέστε θανάσιμα– ή κάτι που απαιτεί περισσότερη ενέργεια/ έμπνευση/ δουλειά απ’ ό,τι συνήθως. Και στις δύο περιπτώσεις, μην σκέφτεστε πόσο δύσκολο ή απαιτητικό είναι αυτό που έχετε να κάνετε. Σκεφτείτε το σαν ένα κομμάτι του παζλ που είναι π.χ. το να βγάλετε λεφτά –το να σκέφτεστε πού θα τα ξοδέψετε συνήθως βοηθάει.

Πέστε με τα μούτρα: Ένα από τα πιο σοφά ρητά είναι αυτό που θέλει την αρχή να είναι το ήμισυ του παντός. Το δύσκολο τις ημέρες που βαριέσαι δεν είναι τόσο το να δουλέψεις, όσο το να πείσεις τον εαυτό σου να ξεκολλήσει από το Facebook/ το τηλέφωνο/ το σβήσιμο παλαιότερων e-mail και να αρχίσει να δουλεύει. Ένα κόλπο για να το κάνετε αυτό, είναι να κλείσετε το Facebook, να βάλετε το τηλέφωνο στο αθόρυβο και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως μόλις ξεμπερδέψετε με τη δουλειά θα αφιερώσετε ένα μισάωρο να χαζέψετε.

Θέστε μικρότερους στόχους: Εκείνη το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που έχετε αναλάβει, δεν θα το τελειώσετε την ημέρα που νιώθετε λιγότερο παραγωγικοί. Αντ’ αυτού, βάλτε στόχο να προχωρήσετε ένα-δύο βήματα: Να συγκεντρώσετε, για παράδειγμα, όλες τις επαφές που θα χρειαστείτε σε ένα λειτουργικό Excel με διευθύνσεις και τηλέφωνα, και να κάνετε μια πρώτη επαφή μαζί τους. Έτσι, στο τέλος της ημέρας θα έχετε την ικανοποίηση ότι πετύχατε τους (μικρούς, έστω) στόχους σας, και θα έχετε κάνει λίγη αλλά σημαντική δουλειά.

Διαβάστε κάθε μέρα: «Την ώρα που θα έπρεπε να δουλεύω, ενώ δεν έχω καμία όρεξη, εσείς μου λέτε να τα παρατήσω όλα και να πάω να διαβάσω ένα βιβλίο;» σας ακούμε που σκέφτεστε. Κι όμως. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι διαβάζουν κάθε μέρα (ας είναι και 2-3 σελίδες στο μετρό) έχουν πιο οξυμένη σκέψη και περισσότερη έμπνευση –άρα και λιγότερες από εκείνες τις ημέρες που απλώς δεν μπορείς να μαζέψεις τις σκέψεις σου και να συγκεντρωθείς στη δουλειά.

Σταματήστε να ασχολείστε με πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν: Εκείνο το βιβλίο που προσπαθείτε με το ζόρι να τελειώσετε το τελευταίο εξάμηνο; Παρατήστε το. Εκείνη την συνάντηση με ένα γνωστό τον οποίο βαριέστε αφόρητα σήμερα το βράδυ μετά τη δουλειά; Ακυρώστε τη. Μην φορτώνετε την ημέρα σας με υποχρεώσεις που δεν έχουν τίποτα να σας προσφέρουν πέρα από περισσότερο άγχος και λιγότερο χρόνο για τον εαυτό σας. Προσπαθήστε, όσο το δυνατόν περισσότερο, φεύγοντας από την δουλειά να κάνετε μόνο πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους. Έτσι θα έχετε ένα επιπλέον κίνητρο να τελειώνετε μια ώρα αρχύτερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v