Τα καλύτερα road trips στα Βαλκάνια

Παραμυθένια κάστρα χτισμένα στις όχθες ποταμών, αρχαίες λίμνες, αιωνόβια δάση, ολοζώντανες πόλεις και λαχταριστές κουζίνες. Εδώ είναι Βαλκάνια.
Τα καλύτερα road trips στα Βαλκάνια
της Ηρώς Κουνάδη

Ωραία είναι να ονειρευόμαστε ότι διασχίζουμε την Avenida Panamericana, από τη μια άκρη της αμερικανικής ηπείρου στην άλλη, ή ότι ακολουθούμε τα βήματα των beatniks στον αμερικανικό Highway 61 των νότιων πολιτειών, με τη μουσική υπόκρουση των μπλουζ. Υπάρχουν, όμως, και μερικά road trips που δεν χρειάζεται να περιμένουμε το Τζόκερ για να τα κάνουμε. Εκείνα τα road trips που είναι δίπλα μας, κοστίζουν ελάχιστα και δεν απαιτούν παραπάνω από μια-δυο εβδομάδες άδεια. Άσε που εμπίπτουν στην κατηγορία «ταξίδια που σου ανοίγουν τα μάτια» γιατί –ελάτε τώρα, την αλήθεια– πόσα πραγματικά ξέρουμε οι περισσότεροι από εμάς για τη βαλκανική μας γειτονιά, που δεν είναι κλισέ, στερεότυπα και προκαταλήψεις;

Εν αρχή, τα βασικά

1. Αυτό που έχετε ακούσει, ότι θα σας κλέψουν/ σκοτώσουν/ βιάσουν/ φυτέψουν ναρκωτικά κάτω από το τιμόνι/ ζητούν λεφτά κάθε λίγα χιλιόμετρα διεφθαρμένοι αστυνομικοί και bandidos βγαλμένοι από road movie με τον Danny Trejo, δεν ισχύει. Καθόλου. Βγάλτε το από το μυαλό σας.

2. Για να περάσετε τα σύνορα της χώρας, χρειάζεστε Πράσινη Κάρτα. Την ζητάτε από την ασφαλιστική σας, βγαίνει δωρεάν, και είναι στην ουσία η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, μεταφρασμένη. Διαβατήριο στα Βαλκάνια δεν χρειάζεστε –αρκεί η (καινούρια, με λατινικούς χαρακτήρες δηλαδή) ταυτότητά σας.

3. Εννοείται πως δεν κουβαλάμε μαζί μας, ούτε κρύβουμε πουθενά στο αυτοκίνητο, οτιδήποτε (έστω και λίγο) παράνομο. Ναι, θα το ψάξουν. Και ναι, θα το βρουν. Και όχι, δεν θα καταλήξει ωραία.

Τέλειες διαδρομές για πρωτάρηδες (και μη)

(*) Κάντε κλικ στο όνομα κάθε πόλης, για περισσότερες φωτογραφίες, λεπτομέρειες και προτάσεις για διαμονή και φαγητό

Γιάννενα - Αργυρόκαστρο - Κότορ - Οχρίδα - Καστοριά
Συνολικό μήκος: περίπου 1.000 χιλιόμετρα



Το πανέμορφο Αργυρόκαστρο (που «σηκώνει» άνετα 2-3 διανυκτερεύσεις στους πετρόχτιστους ξενώνες του) απέχει από τα Γιάννενα 90 χιλιόμετρα. Όταν καταφέρετε να ξεκολλήσετε (θα δυσκολευτείτε, όσο και αν δεν μας πιστεύετε τώρα) θα διασχίσετε κάθετα την Αλβανία, μέχρι τα σύνορα του Μαυροβουνίου, κάνοντας πρώτα δύο στάσεις: στο σούπερ ατμοσφαιρικό Μπεράτι (φωτό, κάτω) και στην υπέροχη παραθαλάσσια καστροπολιτεία του Ulcinj. Στο Μαυροβούνιο, συνεχίζετε μέχρι την ακόμα πιο φαντασμαγορική, κι επίσης παραθαλάσσια, καστροπολιτεία του Κότορ –που αξίζει όσες διανυκτερεύσεις μπορείτε να της αφιερώσετε.



Στην επιστροφή, στάση οπωσδήποτε για μερικές μέρες στις όχθες μιας από τις αρχαιότερες και βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης, της Οχρίδας, που μετρά τα χρόνια της σε… εκατομμύρια –τρία, αν αναρωτιέστε. Επιστρέφετε περνώντας τα σύνορα από την Κρυσταλλοπηγή, για να καταλήξετε στην Καστοριά.

Ενδεικτικό κόστος: Η αμόλυβδη βενζίνη στην Αλβανία κοστίζει περίπου 1,20€ το λίτρο, και στο Μαυροβούνιο 1,30€, οπότε υπολογίζουμε συνολικά γύρω στα 123€ για βενζίνη. Για ένα ωραίο δίκλινο δωμάτιο στην Αλβανία (για παράδειγμα με μπαλκόνι πάνω από τη Λίμνη στην Οχρίδα ή στην παλιά πόλη, κάτω από το κάστρο στο Αργυρόκαστρο) θα υπολογίσετε περί τα 25€ και στο Μαυροβούνιο περί τα 50€. Το κόστος των γευμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα εγχώρια δεδομένα –υπολογίστε λιγότερα από 10€ το άτομο για πλήρες γεύμα στην Αλβανία, περί τα 15€ στο Μαυροβούνιο. Για ένα grande γεύμα στα καλύτερα εστιατόρια του Μαυροβουνίου, θα χρειαστείτε περί τα 25-30€ το άτομο.

Θεσσαλονίκη – Βράνιε – Βελιγράδι – Σαράγεβο
Συνολικό μήκος: 1.856 χιλιόμετρα (πήγαινε-έλα)



Ξεκινάτε από την Θεσσαλονίκη και ανηφορίζετε, μέσα από την ΠΓΔΜ, προς το Βελιγράδι. Πριν, όμως, φτάσετε στη σερβική πρωτεύουσα, μια-δυο διανυκτερεύσεις τις αξίζει το Βράνιε, μια μικρή αλλά ζωντανή πόλη με ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή και εξαιρετικό φαγητό, ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας. Φεύγοντας από εκεί, ακολουθείτε τον καλύτερο ίσως αυτοκινητόδρομο της Ανατολικής Ευρώπης, τον αυτοκινητόδρομο της Νις, ως το Βελιγράδι, μετά από λίγη dolce vita και αρκετά ξενύχτια στο οποίο θα πάρετε τον δρόμο για το γοητευτικό Σαράγεβο



Ενδεικτικό κόστος: Η βενζίνη θα σας στοιχίσει περίπου 1,2€ στην ΠΓΔΜ, 1,3€ την Σερβία, 1,1€ στη Βοσνία. Για να κάνετε 1.750 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 8,8 λίτρα/100 χλμ χρειάζεστε 167 λίτρα, πράγμα που μεταφράζεται σε 217€ με την μέγιστη τιμή βενζίνης (1,3€). Για ένα όμορφο (αλλά όχι σούπερ πολυτελές) δίκλινο δωμάτιο στη Σερβία θα υπολογίσετε περί τα 30€, όπως και στη Βοσνία.

Σέρρες – Σόφια – Φιλιππούπολη
Συνολικό μήκος: 713 χιλιόμετρα



Μικρότερο σε διάρκεια, αλλά όχι και σε συγκινήσεις, το βουλγάρικο road trip της λίστας μας διασχίζει μερικά από τα ωραιότερα τοπία της Βουλγαρίας, και αξίζει κάθε στάση που μπορείτε να προγραμματίσετε. Ξεκινάτε από τας Σέρρας, και ανηφορίζετε προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για να σταματήσετε πρώτα στο Σαντάνσκι και εν συνεχεία στο Μπλαγκόεβγκραντ –εκτός αν κάνετε μια μικρή παράκαμψη, προς το πολυθρύλητο Μπάνσκο. Ανηφορίζετε ξανά για το κουκλίστικο Σάμοκοβ και την πρωτεύουσα Σόφια, πριν πάρετε τον δρόμο για την Φιλιππούπολη. Από εκεί θα κατηφορίσετε για το Ασένοβγκραντ με την παραδοσιακή βαλκανική αρχιτεκτονική του, όπου θα κάνετε μια στάση πριν συνεχίσετε προς Κάρτζαλι, Μόμτσιλγκραντ και, τελικά, Κομοτηνή.



Ενδεικτικό κόστος: Στο 0,90€ το λίτρο είναι αυτή τη στιγμή το κόστος της βενζίνης στη Βουλγαρία, οπότε υπολογίζουμε πως θα χρειαστείτε περί τα 60€ συνολικά για όλη τη διαδρομή. Για ένα ωραιότατο δωμάτιο στο Σαντάνσκι ή το Σάμοκοβ θα υπολογίσετε περί τα 25-30€ (το δίκλινο) αλλά στη Σόφια και την Φιλιππούπολη οι τιμές ανεβαίνουν στα 45€ περίπου το δίκλινο.

(*) Το σκεφτήκατε, το αποφασίσατε, θέλετε να οργανώσετε το πρώτο σας road trip - Βαλκανιζατέρ, αλλά έχετε ακόμα απορίες; Στείλτε μας e-mail στο [email protected], ή ρωτήστε μας στα σχόλια εδώ, να βοηθήσουμε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v