Η κρητική κουζίνα στα καλύτερά της, στον τόπο που γεννήθηκε: Στα καλύτερα ταβερνάκια και εστιατόρια των Χανίων.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Να μια μεγάλη αλήθεια: Η κρητική κουζίνα είναι από μόνη της τόσο εκπληκτική, που ακόμα και αν η μαύρη σου η μοίρα σε ρίξει σε κουρασμένο/ βαριεστημένο/ ατάλαντο μάγειρα, πολύ δύσκολα θα φας άσχημα. Φανταστείτε τώρα, με αυτό το δεδομένο, πόσο απολαυστική εμπειρία μπορεί να γίνει μια ήδη τέλεια κουζίνα όταν βρεθεί στα σωστά χέρια. Σε χέρια σαν αυτά των μαγείρων και των σεφ που δημιουργούν στα καλύτερα ταβερνάκια και εστιατόρια των Χανίων, τα οποία συγκεντρώσαμε παρακάτω.
(*) Οι τιμές κατ’ άτομο αφορούν πλήρες γεύμα (ορεκτικό, σαλάτα και κυρίως πιάτο) με ντόπιο χύμα κρασί και πάντα –μα πάντα– κερασμένη ρακή στο τέλος.
Στα τραπεζάκια που απλώνει έξω στο πλακόστρωτο θα δοκιμάσετε λαχταριστές κρητικές νοστιμιές και εξαίσια μαγειρευτά, συνοδεία πάντα κερασμένης ρακής. Μη χάσετε σε καμία περίπτωση το μπουρέκι, το απάκι και τα γεμιστά του. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
Μην ξεγελιέστε από το πολίτικο όνομα, η κουζίνα εδώ είναι γνήσια κρητική, με λίγες και καλές προσθήκες από την Πόλη, όπως η πίττα Καισαρείας και το εξαιρετικό χουνκιάρ μπεγιεντί. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημειώστε και το ρολό κατσικάκι που ψήνεται στη στάκα. Το απάκι και η κρεατόπιττα κλέβουν επίσης καρδιές, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.
Χρυσόστομος Δευκαλίωνος και Ικάρου, Χανιά, τηλ.: 2821 057035
Στην άκρη του ενετικού λιμανιού, ο Χρυσόστομος βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια για την αυθεντική του κρητική κουζίνα που κλέβει την καρδιά «κοινού και κριτικών» όπως θα λέγαμε αν ήταν ταινία. Στις σπεσιαλιτέ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε συγκαταλέγονται το οφτό αρνί, το τσιγαριαστό και οι πεντανόστιμες σφακιανές πίτες με τυρί και μέλι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17€ το άτομο.
Απλώνει τα τραπεζάκια του σε ένα ήσυχο δρομάκι της παλιάς πόλης, και σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα ημέρας, τα οποία αναγράφονται στον μεγάλο μαυροπίνακα δίπλα στην πόρτα. Ισορροπεί τέλεια τη νοστιμιά της κρητικής κουζίνας με μερικές δημιουργικές πινελιές. Το μοσχαράκι σοφρίτο με ξύδι, σκόρδο, δεντρολίβανο και δάφνη καίει καρδιές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.
Θαλασσινό Αγέρι Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χαλέπα, τηλ. 28210 51136 Στην αρχοντική συνοικία της Χαλέπας, απλώνει τραπεζάκια εκεί που σκάει το κύμα, και τα φορτώνει με εξαίσιους θαλασσομεζέδες –μην χάσετε σε καμία περίπτωση την αχινοσαλάτα, τα καλαμαράκια, το ξυδάτο χταπόδι και βέβαια τα φρέσκα ψάρια του. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με την παραγγελία.
Ρακάδικο «Τα Χάλκινα» Ακτή Τομπάζη 29-30, Ενετικό Λιμάνι, τηλ.: 28210 41570 Στεγασμένο σε ένα παλιό αρχοντικό του λιμανιού, ειδικεύεται στις μερακλίδικες σαλάτες και τα μεζεδάκια, στεριανά και θαλασσινά, σε πολύ χαμηλές τιμές (οι μερίδες δεν ξεπερνούν τα 6€ και οι σαλάτες τα 3€).
Καρνάγιο Πλατεία Κατεχάκη 8, Παλιά Πόλη, τηλ: 2821 053366 Σε μια λουλουδιασμένη γωνιά πίσω από το Μεγάλο Αρσενάλι, θα δοκιμάσετε ωραιότατη μακαρονάδα θαλασσινών και κλασικά κρητικά πιάτα, όπως χοχλιούς και καλιτσούνια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
Γλωσσίτσες Ακτή Ενώσεως, Χανιά, τηλ: 2821 059074 Στα σκιερά τραπεζάκια στο πλακόστρωτο πλάι στο Ενετικό Λιμάνι, θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινές νοστιμιές, όπως το πιλάφι με το χταποδάκι και τα αχνιστά μύδια που κλέβουν καρδιές. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ κατ’ άτομο (λίγο περισσότερα αν προτιμήσετε ψάρια έναντι των θαλασσινών).