Η άγνωστη Αργολίδα: 10 στάσεις πέρα από το Ναύπλιο
Τα χωριουδάκια, τα μυκηναϊκά γεφύρια, οι κρυφές παραλιούλες, οι… Πυραμίδες, και όλα όσα δεν ξέρατε για την Αργολίδα.
Τα χωριουδάκια, τα μυκηναϊκά γεφύρια, οι κρυφές παραλιούλες, οι… Πυραμίδες, και όλα όσα δεν ξέρατε για την Αργολίδα.
της Ηρώς Κουνάδη
Τα βασικά τα ξέρετε. Παραστάσεις στην Επίδαυρο έχετε δει, τις βόλτες σας στη ρομαντζάδα της παλιάς πόλης του Ναυπλίου τις έχετε κάνει. Οι πιο προχωρημένοι μπορεί να έχετε φωτογραφηθεί και κάτω από την Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες, ή να έχετε φάει τα κοκκινιστά σας μοσχαράκια στην αυλή του Λεωνίδα στο Λυγουριό. Θα σας σοκάραμε, άραγε, αν σας λέγαμε πως η Αργολίδα δεν εξαντλείται κάπου ανάμεσα στα 999 σκαλοπάτια του Παλαμηδίου και τις ακρογιαλιές της Παλιάς Επιδαύρου; Ακολουθήστε μας, σε μια βόλτα στα μυστικά μονοπάτια της Αργολίδας.
Ένα μυκηναϊκό γεφύρι: Βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό, και είναι μια σούπερ εντυπωσιακή κατασκευή από μεγάλιθους που δίνουν την εντύπωση πως τους συναρμολόγησαν τιτάνες. Λέγεται επίσημα Γεφύρι της Καζάρμας, και θεωρείται το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα –χρονολογείται περίπου από το 1300 π.Χ. Δίπλα του, ξεκινά ένα λιθόκιστο στην αρχή και χωμάτινο στη συνέχεια μονοπάτι, που οδηγεί σε δύο ακόμα μυκηναϊκά γεφυράκια. Η διαδρομή είναι υπέροχη, με φανταστική θέα στα καταπράσινα λοφάκια και τα λουλουδιασμένα τοπία γύρω της.
Μια… πυραμίδα: Βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό, είναι γνωστή (ακόμα και στο Google Maps) ως «Η Πυραμίδα του Ελληνικού» και είναι μια… κανονικότατη πυραμίδα. Έχει και μια ενδιαφέρουσα διαμάχη γύρω από το όνομά της: Το μεν Υπουργείο Πολιτισμού λέει πως χρονολογείται περί το 400 π.Χ. και ήταν οχυρωματικός πύργος σε σχήμα πυραμίδας, οι δε υποστηρικτές της παλαιότητάς της λένε πως είναι τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια αρχαιότερη, και πως προηγείται των Πυραμίδων της Αιγύπτου. Πράγμα που την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Και μια δεύτερη πυραμίδα: Βρίσκεται στο Λυγουριό, το χωριουδάκι δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, και είναι λιγότερο καλά διατηρημένη από εκείνη του Ελληνικού –στην ουσία, σώζεται μόνο η βάση της. Πολλές από τις πέτρες της χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα της.
Ένα εγκαταλελειμμένο καστράκι: Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριουδάκι τσέπης που λέγεται Πυργιώτικα (λεπτομέρειες γι’ αυτό παρακάτω), και είναι σκαρφαλωμένο σε ένα καταπράσινο λοφάκι, που προσφέρει απαράμιλλη θέα στο Παλαμήδι όπως δεν το έχετε ξαναδεί, τις αργολικές πεδιάδες γύρω του, και την θάλασσα που λαμπυρίζει στο βάθος. Είναι εύκολα προσεγγίσιμο, μέσα από λουλουδιασμένα μονοπάτια, σε μια φανταστική πεζοπορική διαδρομή 8 χιλιομέτρων που διοργανώνει –όπως και πολλές άλλες– το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Greco Paths.
Το κάστρο και το αρχαίο θέατρο του Άργους: Να ξεκινήσουμε με κάτι που δεν ξέρατε; Το Άργος είναι η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας που δεν σταμάτησε ποτέ να κατοικείται: 5.000 χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτο. Το θέατρό του, που δεν έχει ανασκαφεί ακόμα ολόκληρο, υπολογίζεται πως χωρούσε 20.000 θεατές (έξι χιλιάδες περισσότερους από αυτό της Επιδαύρου). Πάνω από την Αρχαία Αγορά, που φιλοξενεί και το θέατρο, το φράγκικο κάστρο του Άργους (Κάστρο της Λάρισας, επίσημα) χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, και προσφέρει πανοραμική θέα στα υπέροχα τοπία γύρω του.
Η Αρχαία Ασίνη: Θα την ακούσετε να αναφέρεται και ως Καστράκι, ή ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης. Είναι χτισμένη σε ένα λοφάκι 52 μέτρων, με τα τείχη της να χρονολογούνται από το 300 π.Χ. και να αγκαλιάζουν ένα μεγάλο μυκηναϊκό νεκροταφείο. Εδώ ήταν που βρέθηκε ένα αγαλματίδιο, ο Βασιλιάς της Ασίνης, για το οποίο ο Σεφέρης έγραψε το ομώνυμο ποίημα Κάτω από το Καστράκι υπάρχει μια συμπαθέστατη, και άγνωστη εν πολλοίς, παραλιούλα.
Τα Πυργιώτικα: Χωριό-μπιζουδάκι, με μια χούφτα σπίτια και άλλα τόσα μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ και ελίσσονται ανάμεσα σε μυρωδάτους πορτοκαλεώνες, αιωνόβιες ελιές και ηλιόλουστα λοφάκια, για να καταλήξουν πότε σε ένα ερημικό ξωκλήσι, πότε σε ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο. Έχει και ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο, που αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στις διαδρομές και τα μονοπάτια γύρω του. Λέγεται Perivoli Hotel, και σας το έχουμε συστήσει και παλιότερα, εδώ.
Η Ακρόπολη της Μιδέας: Η Μιδέα ήταν, λένε οι αρχαιολόγοι, η τρίτη σημαντικότερη πόλη του βασιλείου των Μυκηναίων, μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Σκαρφαλωμένη σε ένα λοφάκι 270 μέτρων, με τα κυκλώπεια τείχη της να αγκαλιάζουν 24 στρέμματα, η Ακρόπολη της Μιδέας είναι από εκείνους τους αρχαιολογικούς χώρους που δεν συγκεντρώνουν τα πλήθη. Για την ακρίβεια, είναι εξαιρετικά πιθανό να είστε οι μόνοι της επισκέπτες, και να την έχετε, αυτή και την υπέροχη θέα της στις αργολικές πεδιάδες, ολόκληρη στη διάθεσή σας. Διαβάστε περισσότερα για την Μιδέα και την Ακρόπολή της, εδώ.
Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών: Πολύ κοντά στην Ακρόπολη της Μιδέας, οι θολωτοί τάφοι που αγαπήσατε στις Μυκήνες έχουν… sequel: Λέγεται Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Δενδρών, και είναι ένας ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος με ένα θολωτό και δεκαέξι θαλαμωτούς τάφους, πιθανότατα διαφόρων φίλων και γνωστών του Αγαμέμνονα. Λεπτομέρειες και φωτογραφίες να σας ανοίξουν την όρεξη θα βρείτε εδώ.
Το μονοπάτι της Περσεφόνης: Ένα από τα δύο μονοπάτια του Δήμου Ερμιονίδας, είναι και μια από τις πιο φαντασμαγορικές διαδρομές που μπορείτε να διασχίσετε με τα πόδια ή με ποδήλατο σε ολόκληρο τον νομό Αργολίδας. Έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, περνά μέσα από τοπία καρτποσταλικά, διασχίζει το μυθικό φαράγγι Καταφύκι και περνά από ένα χωριουδάκι που μοιάζει βγαλμένο από νησί, τους Φούρνους, για να καταλήξει πίσω στο φαράγγι. Περισσότερα μονοπάτια στην Αργολίδα θα βρείτε εδώ.