Νέα Φιλαδέλφεια: Top προτάσεις για φαγητό και ποτό

Εξαιρετικά signature cocktails, νεαρόκοσμος και ιδιαίτερες γεύσεις γεμίζουν τις βόλτες μας σε μια σταθερά ανεβασμένη γευστικά και ψυχαγωγικά περιοχή.
Νέα Φιλαδέλφεια: Top προτάσεις για φαγητό και ποτό

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το Χαλάνδρι το βαρεθήκατε, η Αθήνα δεν σας κάνει πλέον «κλικ» και τα Νότια πέφτουν μακριά. Έχουμε πρόταση για νέα περιοχή προς… ανακάλυψη για όσους εξ ημών έχετε πέσει σε «πλατώ» εξόδου. Ονομάζεται Νέα Φιλαδέλφεια και αν δεν έχει τύχει ποτέ να κινήσετε προς τα εκεί – πιστέψτε μας – χάνετε.

Τι χάνετε; Μερικά από τα καλύτερα μπαράκια και εστιατόρια αυτή τη στιγμή στην πόλη. Αμφιβάλλετε; Μια επίσκεψη στα παρακάτω θα σας πείσει.

Για φαγητό…

Εν Αιθρία 
Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, τηλ: 210 2582751

Σε ένα παλιό αρχοντικό, το Εν Αιθρία απλώνει τα τραπέζια του στο πολύχρωμο εσωτερικό, καθώς και στα ευρύχωρα μπαλκόνια του. Είναι μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς μπυραρίες της περιοχής, όπου θα απολαύσετε όχι μόνο δεκάδες ετικέτες μπύρας, αλλά και τίμιους μεζέδες για τσιμπολόγημα (κεφτεδάκια και τηγανιά είναι εγγυημένες επιλογές) ή κυρίως πιάτα για full κρεατοφαγικό γεύμα. Υπολογίστε περί τα 17-20€ κατ’ άτομο. Η μουσική κινείται σε αρκετά δυνατή ένταση, ώστε να δημιουργείται μια ιδιαίτερα «ζωντανή» ατμόσφαιρα που θυμίζει περισσότερο μπαρ παρά εστιατόριο.

Λεμονόκηπος 
Αγ. Τριάδας 11 & Επταλόφου, 210 2588611

Ένας ολόκληρος... λεμονόκηπος, στην αυλή ενός αρχοντικού του 1930 μας χαρίζει άρωμα Ανατολής, δροσιά τα καλοκαίρια και cosy ζεστασιά στο εσωτερικό του με το τζάκι τον χειμώνα. Στα όμορφα τραπεζάκια κάτω από τα εσπεριδοειδή, ή δίπλα στη φωτιά, δοκιμάζουμε πολίτικες και μικρασιάτικες γεύσεις όπως το ταμπουλέ, τα μπουρεκάκια μελιτζάνας, τον καγιανά με αρμένικο σουτζούκι, την φέτα με παστουρμά και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Δεν λείπουν όμως και επιλογές της σχάρας, μαγειρευτά κατσαρόλας, πίτες ημέρας και κλασικοί μεζέδες όπως μπεκρή μεζέ στιφάδο, κοκκινιστά κεφτεδάκια και φάβα με λιαστή ντομάτα. Οι μεζέδες χωρίζονται σε κατηγορίες των 3 και 5€ και τα μαγειρευτά, θαλασσινά ή φαγητά σχάρας στα 6-7€ - υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί.

Μικρασιατικό Μεζεδοπωλείο 
Προύσης 12, τηλ: 210 2510007
Φωτεινός, καθαρός, ιδιαίτερα περιποιημένος εσωτερικός χώρος. Ακόμη πιο απολαυστική η αυλή του, που βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, τόσα ώστε να επικρατεί ησυχία και να απολαύσετε τις μικρασιάτικες γεύσεις κοντά στη φύση, ανάμεσα στα δέντρα και δίπλα στο σιντριβάνι της μικρής πλατείας. Στα του φαγητού, θα βρείτε όλα όσα «μυρίζουν Ανατολή»: Νοστιμότατες παστουρμαδόπιτες, λαχματζούν, εσμέ, χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί και πολλές επιλογές κεμπάπ. Είναι πιθανόν να πετύχετε και live μουσική – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Η Πόλη
Δεκελείας 130 και Φωκών 1, τηλ: 210 2521000

Πόλης… συνέχεια, στο νέο αυτό εστιατόριο το οποίο φέρνει ατμόσφαιρα και γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη σε έναν όμορφα διακοσμημένο και άνετο χώρο. Ο εξωτερικός χώρος διαθέτει ψηλούς πάγκους και μεγάλους καναπέδες, ενώ στο εσωτερικό τα ράφια με γυάλες γεμάτες μπαχάρια, τα φωτιστικά κρεμασμένα σε σειρές, τα αλλαντικά και τα προϊόντα μπακάλικου που υπάρχουν φτιάχνουν την ιδανική ατμόσφαιρα για να μπούμε στο… ψητό. Πολύ καλό το λαχματζούν και τα πιτάκια Καισαρείας, νοστιμότατες οι τυροκροτέτες, ζουμερό κοντοσούβλι και γιαουρτλού κεμπάπ– αποκάλυψη αποτελούν τα highlights της πολίτικης κουζίνας του, με αποκορύφωμα το πολίτικο πεϊνιρλί σπέσιαλ με κασέρι, σουτζούκι, παστουρμά και αυγό μάτι. Πολύ καλός και ο γύρος χοιρινός σε μερίδα, ενώ για τους λάτρεις του «τυλιχτού», η Πόλη σερβίρει και νοστιμότατα πιτόγυρα.  Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€ με κρασί.

Pasta Bar
Δεκελείας 136, τηλ: 21 3005 5519

Με τη σφραγίδα του Στέφανου Σαράντου και της Αναστασίας Μερκούρη (Milos Hilton Athens), το Pasta Bar διαθέτει casual περιβάλλον, πλούσιο μενού με ποικιλία ζυμαρικών και pizza, από το οποίο ξεχωρίζουν αδιαμφισβήτητα τα linguini με αρνάκι καρέ, οι υπέροχες παπαρδέλες με μοσχαρίσια Πικάνια και κρέμα τυριού και η λιτή αλλά πεντανόστιμη πίτσα Καπρέζε με πέστο βασιλικού, ντομάτα και μοτσαρέλα. Φυσικά «παίζουν» και κυρίως πιάτα με βάση το κρέας όπως τα φοβερά φιλετάκια από μοσχαρίσια μπριζόλα με σάλτσα Αλφρέντο. Από γλυκά, συνιστούμε ανεπιφύλακτα το νόστιμο σουφλέ σοκολάτας με καραμελωμένη κρέμα γάλακτος. Υπολογίστε περί τα 18€ ανά άτομο, για ένα χορταστικό γεύμα.

Για ποτάκι…


Barsol 
Πλατεία Ελ. Βενιζέλου 4, τηλ: 210 2529300

Παρεΐστικος και όμορφος χώρος στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, το Barsol κινείται σε mainstream μονοπάτια με μια δυνατή ομάδα DJs που εναλλάσσονται κάθε βράδυ στα decks (δείτε τα προσεχή events εδώ), όσο οι barristas ετοιμάζουν υπέροχα κοκτέιλ που κερδίζουν τις εντυπώσεις – δοκιμάστε το Horny Peach για… ανεβαστική ροδακινένια γεύση ή το Hattori με sake και campari, και δεν θα χάσετε. Εξίσου «δυνατό» και το Mojito του. Σημειώστε ότι κάθε Πέμπτη, τα κοκτέιλ στοιχίζουν 6€ από 9€, κάθε Δευτέρα τα απλά ποτά 5€ από 7€, ενώ καθημερινά το Barsol ανοίγει από το πρωί για χαλαρό καφεδάκι.

Β-Κουτί 
Ν. Τρυπιά 33, τηλ: 2102527337

Μεγάλες σκάλες, βαριές κουρτίνες, μπαρόκ διακόσμηση, ρομαντικά σαλόνια, άνετοι καναπέδες και ατμόσφαιρα καμπαρέ: Κάπως έτσι είναι το σκηνικό του B-Κουτί, του πιο αρτιστίκ στεκιού στην Νέα Φιλαδέλφεια που σερβίρει καθημερινά από το πρωί καφεδάκι, αλλά και κρασί σε πολύ ικανοποιητική ποικιλία ετικετών το βράδυ. Δεν λείπουν, φυσικά, και τα εμπνευσμένα κοκτέιλ (δοκιμάστε το Apple Mojito ή τα Three Berries). Η μουσική κινείται σε jazz και soul μελωδικά μονοπάτια από όλες τις δεκαετίες, ενώ συχνά-πυκνά θα πετύχετε και live βραδιές. Καιρού επιτρέποντος, η αυλή με τα τραπεζάκια στον ήλιο κερδίζει τις εντυπώσεις. Το απλό ποτό κοστίζει 7€.

Τριθέσιο 
Προύσης 13 και Σμύρνης, τηλ: 2114045780

Εναλλακτικό café bar σε «κομβική» γωνία στην πιάτσα της περιοχής, το Τριθέσιο αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή με βιομηχανικό design, δροσερό εσωτερικό χώρο με μεγάλους ξύλινους πάγκους και βιβλιοθήκη για να δανειστείτε βιβλία για τον καφέ σας, καθώς και μια ωραία αυλή για να απολαύσετε το βράδυ τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνει η μπάρα στις βιολογικές πρώτες ύλες και τους ευφάνταστους συνδυασμούς. Για την… λιγούρα, υπάρχουν «βαρβάτα» club sandwich και άλλα σνακ. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, τα cocktails 8€, ενώ κάθε Τετάρτη όλα τα cocktails τιμώνται στα 6€.

Old Dog
Σαρδέων 6, τηλ: 21 6700 2652

Υou can not teach an old dog new tricks, λένε οι αγγλοσάξωνες. Στον πιο κεντρικό πεζόδρομο της Ν. Φιλαδέλφειας, ένα… παλιόσκυλο κάνει θραύση στην περιοχή με τις ωραίες μουσικές του και τα σούπερ cocktails (15 signature) που βγάζουν οι έμπειροι μπαρίστας του. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του γερόλυκου ναύτη στον τοίχο, δίπλα σε μια εντυπωσιακή κάβα που δεσπόζει πάνω από το μπαρ πιάνουμε θέση στα άνετα καθίσματά του και απολαμβάνουμε cocktails που δανείζονται ονόματα… κυνηγόσκυλων: Stray Scent με ουίσκι, Bloodhound με ρούμι μπαχαρικών και St. Hubert με St. Germain και Bombay είναι μερικές από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές. Στα της μουσικής, το παλιόσκυλο αγαπά τους funk,soul, house ακόμα και disco ήχους. Το απλό ποτό κοστίζει 6,5€, τα cocktails ξεκινούν από 8€, ενώ κάθε Κυριακή από τις 11.00 το πρωί «παίζει» brunch μέχρι τις 18.00

Κίτρινη Γκαζόζα
Δεκελείας 134, τηλ: 2102525786

Πολύχρωμο, δροσερό και χαριτωμένο, το στέκι της Κίτρινης Γκαζόζας έγινε αμέσως αγαπημένο σημείο συνάντησης φοιτητών, που απολαμβάνουν καφεδάκι και σπιτική λεμονάδα με ρόδι από το πρωί αλλά και ωραία κοκτέιλ όπως το «Μαστιχόζα» ή η μαργαρίτα φράουλα. Θα βρείτε επίσης και λιγότερο γνωστά ελληνικά αναψυκτικά καθώς και ονειρεμένη ζεστή σοκολάτα μπισκότο. Για πιο παρεΐστικες καταστάσεις, προτείνουμε οινόμελο ή ρακόμελο. Εγγύηση και τα δύο για… τσακίρ κέφι. Το απλό ποτό κοστίζει 6,5€, τα cocktails 7,5€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v